Η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ αφέθηκε ελεύθερη στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων με την Ρωσία, και ταξιδεύει αεροπορικώς αυτή τη στιγμή για τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
«Είναι ασφαλής. Βρίσκεται σε αεροπλάνο. Είναι καθ’ οδόν για το σπίτι της», έγραψε ο Μπάιντεν σε tweet. Ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με την Γκράινερ από το Οβάλ Γραφείο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι στην συνομιλία συμμετείχε η σύζυγος της Γκράινερ, Σερέλ.
Ο Μπάιντεν πρόκειται άμεσα να προβεί σε δηλώσεις, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι αντάλλαξε την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια με τον Ρώσο υπήκοο Βίκτορ Μπουτ, πρώην έμπορο όπλων.
Η Γκράινερ κρατούνταν στη Μόσχα μετά από καταδίκη της για «λαθρεμπόριο ναρκωτικών». Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι η ανταλλαγή των δύο κρατουμένων έγινε σήμερα στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι.
Είχε φυλακιστεί στη Ρωσία η Γκράινερ
Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο Αμερικανίδα σέντερ καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα ετών για κατοχή και λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Η Γκραίνερ, ένα ταλέντο του μπάσκετ που έπαιζε στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της εκτός σεζόν από τη Phoenix Mercury, συνελήφθη για κατοχή κάνναβης στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας τον Φεβρουάριο.
Η σύλληψή της έγινε μόλις λίγες ημέρες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ξεκινώντας φρενήρεις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς η δίκη της διεξαγόταν σε ένα μικρό δικαστήριο λίγο έξω από τα όρια της Μόσχας.
Μάλιστα, ακόμα ο και ο άλλοτε σταρ του ΝΒΑ, Ντένις Ρόντμαν είχε «επιστρατευτεί» για να δώσει λύση στην υπόθεση και να απελευθερωθεί η Γκράινερ από τη Ρωσία.
Ο Βίκτορ Μπουτ ενέπνευσε ακόμα και το Χόλιγουντ
Ο Βίκτορ Μπουτ που έγινε γνωστός ως «έμπορος του θανάτου» ενέπνευσε ακόμη και μια χολιγουντιανή ταινία, το 2005, με τίτλο Lord of War, με τον Νίκολας Κέιτζ στο ρόλο του Γιούρι Ολρόφ, ενός εμπόρου όπλων που βασίστηκε στον Ρώσο έμπορο.
Από μια βάση σε εμιράτο του Κόλπου, έπλεξε την αυτοκρατορία του στο εμπόριο όπλων με μια φαινομενικά αθώα επιχείρηση εφοδιασμού, επιμένοντας πάντα όταν τον ρωτούσαν ότι ήταν ένας νόμιμος επιχειρηματίας με αξιοσέβαστους πελάτες και χωρίς να έχει καμία να λογοδοτήσει για τίποτα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters, η ευκαιρία για τον Μπουτ ήρθε τις ημέρες μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού μπλοκ το 1989-91, εξαργυρώνοντας την ξαφνική πληθώρα όπλων της σοβιετικής εποχής με τα οποία μπορούσε να τροφοδοτήσει μια σειρά από αδελφοκτόνους εμφυλίους πολέμους στην Αφρική, την Ασία και όχι μόνο.
Με τον τεράστιο εναέριο στόλο της Σοβιετικής Ένωσης να διαλύεται, ο «έμπορος του θανάτου» κατάφερε να αποκτήσει μια μοίρα από περίπου 60 παλιά σοβιετικά στρατιωτικά αεροσκάφη με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία μπορούσε να προμηθεύει τα προϊόντα του σε όλο τον κόσμο.
Πρώην αξιωματικός της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας, ο «έμπορος του θανάτου» εκδόθηκε σύμφωνα με το BBC από την Ταϊλάνδη στις ΗΠΑ το 2010, έπειτα από επιχείρηση της αμερικανικής υπηρεσίας καταπολέμησης ναρκωτικών (DEA).
Μετά από πάνω από δύο χρόνια διπλωματικής διαμάχης, κατά την οποία η Ρωσία επέμενε έντονα ότι ο «έμπορος του θανάτου» ήταν αθώος και η υπόθεσή του πολιτικά υποκινούμενη, ο Ρώσος εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αντιμετώπιζε μια σειρά από κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας για υποστήριξη τρομοκρατών, της συνωμοσίας για δολοφονία Αμερικανών και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Τι φοβάται η Ρωσία ότι γνωρίζει ο «έμπορος του θανάτου»
Δεν είναι σαφές γιατί ακριβώς η Ρωσία ήθελε διακαώς να απελευθερώσει τον Μπουτ, ορισμένοι αναλυτές ωστόσο, πιστεύουν ότι μπορεί να είναι επειδή έχει δεσμούς με τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Ειδικός στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας στο think-tank Royal United Services Institute, ο Μαρκ Γκαλεότι δήλωσε στο Reuters ότι πιστεύει πως η υπόθεση του κρατούμενου έχει γίνει «τοτέμ» για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες θέλουν να δείξουν ότι δεν εγκαταλείπουν τους δικούς τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Μίλερ, δημοσιογράφο που έχει αλληλογραφήσει με τους νεοναζί που είναι φυλακισμένοι μαζί με τον Μπουτ στο σωφρονιστικό ίδρυμα Μάριον των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιλινόις, ο «έμπορος του θανάτου» διατηρεί στο κελί του μια φωτογραφία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και διαλαλεί ότι δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να υπάρχει ως κράτος.