Αυξάνεται το μεταναστευτικό κύμα στην Ευρώπη, καθώς καταγράφηκε αύξηση των αιτούντων για πρώτη φορά άσυλο τον Αύγουστο, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat.
Συνολικά 77.595 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για άσυλο τον Αύγουστο, μια αύξηση κατά 17% σε σύγκριση με τον Ιούλιο και κατά 54% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021.
Ο αριθμός αυτός είναι επίσης υψηλότερος από τις 49.825 αιτήσεις για άσυλο που καταγράφηκαν τον Αύγουστο του 2019 προτού η πανδημία της Covid-19 επηρεάσει όχι μόνο τα διεθνή ταξίδια αλλά και τις μεταναστευτικές ροές.
Τον περασμένο Αύγουστο οι Σύροι (11.860) ήταν η μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων που ζήτησαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολουθούν οι Αφγανοί (10.675), οι Ινδοί (4.170), οι Τούρκοι (4.105) και οι Βενεζουελάνοι (3.565).
Η Γερμανία ήταν η χώρα που κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων ασύλου από τις αρχές του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Τον Αύγουστο η Γερμανία έλαβε 16.950 αιτήσεις και ακολούθησαν η Αυστρία (14.030), η Γαλλία (11.900), η Ισπανία (8.650) και η Ιταλία (5.985).
Αυτές οι πέντε χώρες κατέγραψαν σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των αιτήσεων ασύλου, ανέφερε η Eurostat. Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε χρηματοδότηση 1,9 δισ. ευρώ για την διαχείριση του προσφυγικού και τη φύλαξη των συνόρων.
Μηταράκης: Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 θα εφαρμοστεί από όλα τα μέρη
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 θα εφαρμοστεί από όλα τα μέρη», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Μιλάμε πάρα πολύ καιρό για μια λύση στο μεταναστευτικό. Είναι καιρός για λύσεις, δράσεις και αποτελέσματα», τόνισε ο Ν. Μηταράκης. Όπως είπε, η πρόταση της Επιτροπής είναι σαφώς στον σωστό δρόμο, πρέπει να βρεθεί λύση στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, αλλά επίσης «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 θα εφαρμοστεί από όλα τα μέρη».
Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια μιλάμε δυσανάλογα για τις ευθύνες των κρατών-μελών της πρώτης γραμμής». Προσέθεσε, ακόμη, ότι «πρέπει να μιλήσουμε για λύσεις για τη μείωση του επιπέδου των παράτυπων αφίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για την παροχή ενός υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι στην Ευρώπη μοιράζονται το βάρος της μετανάστευσης με ίσο τρόπο».
Ο Ν. Μηταράκης κατέληξε λέγοντας: «Δεν είναι καιρός για μοναχικές πτήσεις, είναι καιρός για μια ευρωπαϊκή λύση και είμαι βέβαιος ότι θα είναι μια καλή συνάντηση σήμερα».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ν. Μηταράκης ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 18.000 αιτούντες άσυλο σε 34 καταυλισμούς στην Ελλάδα, ενώ συνολικά τα τελευταία 7 χρόνια, πάνω από ένα εκατομμύριο αφίξεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα η οποία ήταν το βασικό σημείο εισόδου κατά την κρίση στη Συρία (ειδικά το 2015 και το 2016).
Σημείωσε ότι το επίπεδο των αφίξεων έχει αυξηθεί στην Ελλάδα παράλληλα με την αύξηση των αφίξεων σε όλη την Ευρώπη. Σε γενικές γραμμές, τόνισε ότι «από τις συνολικές αφίξεις που αναμένονται στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, δυστυχώς ο εθελοντικός μηχανισμός θα μετεγκαταστήσει μόνο λιγότερο από το 1% των συνολικών αφίξεων στις χώρες MED5 φέτος».
Aνάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός μετεγκαταστάσεων, όπως ορίζει η συμφωνία για τον εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύη
Την ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός μετεγκαταστάσεων από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως ορίζει η συμφωνία για τον εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, εξέφρασε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, προσερχόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση με αύξηση των παράτυπων αφίξεων στην ΕΕ», είπε η Ίλβα Γιόχανσον, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή εργάζονται στενά για να σημειωθεί πρόοδος προς τη σύναψη του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο χαρακτήρισε «βιώσιμη λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε». Όπως τόνισε η ίδια, το Συμβούλιο κατά τη γαλλική προεδρία σημείωσε σημαντική πρόοδο, αλλά και τώρα χάρη στη δουλειά της τσεχικής προεδρίας, αναμένεται μεγαλύτερη πρόοδος ως το τακτικό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων που θα γίνει σε δύο εβδομάδες. «Βλέπουμε πρόοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υπάρχει ένας συμφωνημένος οδικός χάρτης που διασφαλίζει ότι όλα τα μέρη της συμφωνίας θα υιοθετηθούν από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τη λήξη της θητείας αυτής της Επιτροπής», δήλωσε η Ίλβα Γιόχανσον.
Ερωτηθείσα για τον εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύης, η Γιόχανσον είπε ότι λειτουργεί, καθώς γίνονται μετεγκαταστάσεις σε εβδομαδιαία βάση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «πρέπει να βελτιωθεί η ταχύτητα», γιατί υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε οι μετεγκαταστάσεις να γίνονται πιο γρήγορα.
Τέλος, η Ίλβα Γιόχανσον αναφέρθηκε στη σημασία συνεργασίας με τρίτες χώρες, λέγοντας ότι κατά την τελευταία της επίσκεψη στο Μπαγκλαντές και το Πακιστάν σύναψε πολιτική συμφωνία για γρήγορες επιστροφές. Όπως σημείωσε, πολλές αφίξεις από τις χώρες αυτές είναι παράτυπες, δεν χρειάζονται διεθνή προστασία, χρειάζεται παρακολούθηση και οι επιστροφές θα μπορούσαν να γίνονται άμεσα.