Στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζει σήμερα στρέφεται το βλέμμα της κυβέρνησης προσμένοντας να καταλήξουν σε συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις, έτσι ώστε να τα εφαρμόσουν το ταχύτερο δυνατό.
Το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. συνεδριάζει για να εξειδικεύσει τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην κατ’ αρχήν συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, – συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου- έτσι ώστε να πάρουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα που απαιτείται προκειμένου να γίνουν πράξη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν μετά από όλη αυτή την προεργασία που έχει γίνει, να μην ξαναγυρίσει πάλι πίσω στο Συμβούλιο των ηγετών, η συζήτηση, αλλά να παρθεί η απόφαση και να υλοποιηθεί η Οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έτσι ώστε να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα. Θεωρούν μάλιστα ότι τα μέτρα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά ως προς τα εθνικά σχέδια δράσης που έχουν ληφθεί από διάφορα κράτη.
Ποια είναι η θέση της ελληνικής πλευράς
Η Ελλάδα εξαρχής υποστηρίζει ότι δεν είναι τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς που καθοδηγούν τη διαμόρφωση των τιμών. Η γεωπολιτική και η κερδοσκοπία παίζουν σημαντικό ρόλο. Είναι επίσης σαφές ότι το TTF δεν μπορεί πλέον να διαδραματίσει το ρόλο του σημείου αναφοράς στο οποίο θα είναι διασυνδεδεμένες όλες οι τιμές φυσικού αερίου στην Ε.Ε., δεδομένου ότι άλλοι εναλλακτικοί κόμβοι είναι πιο ενδεικτικοί των πραγματικών εμπορικών τιμών.
Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζει τη δημιουργία από τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) ενός συμπληρωματικού δείκτη αναφοράς για το LNG, Υποστηρίζει επίσης την επιβολή ενός μηχανισμού εξομάλυνσης της μεταβλητότητας μέσω διαχείρισης της ενδοημερήσιας μεταβλητότητας των τιμών στο TTF, που θα περιορίζει τις ακραίες μεταβολές εντός σύντομης χρονικής περιόδου.
Παράλληλα, στηρίζει σθεναρά τη λειτουργία της Ενεργειακής Πλατφόρμας της Ε.Ε. η οποία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για κοινές αγορές φυσικού αερίου, ώστε να μην ανταγωνίζονται τα κράτη- μέλη μεταξύ τους και να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση επηρεάζοντας την αγορά. Τέλος, επιθυμεί την εφαρμογή ενός πλαφόν στις συναλλαγές στο TTF για το οποίο έχει πρωτοστατήσει μαζί με Ιταλία, Πολωνία, Βέλγιο κι έχει καταθέσει συγκεκριμένες υλοποιήσιμες προτάσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι θα στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί. Κρατά ωστόσο κλειστά τα χαρτιά της για το αν θα ισχύσει Fuel Pass3. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε σε χτεσινή του συνέντευξη ότι «δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια σκέψη για την ώρα» εξηγώντας ότι «καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή βαίνουμε προς μία αποκλιμάκωση του φυσικού αερίου. Θα περιμένουμε να δούμε και το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, που και αυτό έχει μία ευμετάβολη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει ζήτημα για μία τέτοιου τύπου ενίσχυση»
Ο Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Καλπάκι
Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συναντήσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των τακτικών του ενημερώσεων και επί ευκαιρίας θα τοποθετηθεί σε μείζονα ζητήματα.
Πάντως η ηγεσία του Μεγάρου Μαξίμου κρατά παρά τις διαψεύσεις των σεναρίων για εκλογές τον Απρίλιο που έγιναν δια στόματος του υπουργού Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη πολύ υψηλά τις προεκλογικές της μηχανές.
Ο πρωθυπουργός για την εθνική επέτειο θα βρεθεί στην Ήπειρο και την Πέμπτη (27/10/22) μετά από την ολοκλήρωση της επίσκεψης και της συνάντησής του με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς θα παρακολουθήσει το βράδυ στο Καλπάκι τις ετήσιες εκδηλώσεις με την αναπαράσταση της ιστορικής μάχης. Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, θα παραστεί στα Γιάννενα για την παρέλαση και στη συνέχεια αναμένεται να αναχωρήσει για το Ζαγόρι.
To Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να στείλει επίσης ένα μήνυμα και να ξεδιαλύνει το τοπίο όσον αφορά τις εκλογές. Επιμένει ότι θα οι κάλπες θα στηθούν στην ώρα τους και ότι θα οι εκλογές θα διεξαχθούν με τα στοιχεία της απογραφής του 2021. Τα στοιχεία της απογραφής σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθούν τέλος Δεκεμβρίου, ενώ οι οριστικοί εκλογικοί κατάλογοι θα συνταχθουν τρεις μήνες, έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της απογραφής.