«Περιμένω από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές (Ελλάδα) μας σε διάλογο σε διμερή βάση αντί να στηρίζει παράνομες προσπάθειες στο όνομα της ενωτικής αλληλεγγύης» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Πράγα το βράδυ της Πέμπτης (06/10).
«Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά το έδαφος ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος στο δείπνο των ηγετών, προσπαθώντας να αντικρούσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας σε απειλές σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. «Αγωνιζόμαστε μόνο για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων» είπε.
«Το μόνο κλειδί για μια λύση είναι η κατοχύρωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων. Για μια μόνιμη λύση, πρέπει να γίνει αποδεκτή η πραγματικότητα στο νησί» είπε για το κυπριακό, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Anadolu.
«Δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, η απάντησή μας σε κάθε χώρα που μας επιτίθεται είναι “μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”. Θα πρέπει να το γνωρίζουν» είπε ο Τούρκος πρόεδρος δυναμιτίζοντας το κλίμα. Θυμίζουμε πως με αφορμή την ενημέρωση για το ταξίδι που πραγματοποίησε σε βαλκανικές χώρες τον Σεπτέμβριο ο Ερντογάν χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά τη φράση «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» τον στίχο, δηλαδή, τραγουδιού του 1974 που παραπέμπει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν: «Πάψτε να αμφισβητείτε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών»
«Πάψτε να αμφισβητείτε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών» ήταν η άμεση και αυστηρή απάντηση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Μπορεί Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην άλλαξαν ούτε ματιά στην κοινή φωτογραφία των 44 της άτυπης Συνόδου, όμως ο Τούρκος πρόεδρος στο δείπνο που παρατέθηκε αργότερα προς τιμήν των προσκεκλημένων ηγετών στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ελλάδας παρόντος του πρωθυπουργού ο οποίος του απάντησε σε αυστηρό ύφος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, η ένταση προκλήθηκε όταν κατά τη διάρκεια του δείπνου ο Ερντογάν που είχε ζητήσει να μιλήσει πριν από το δείπνο, πήρε το λόγο και εντελώς απρόκλητα στην πάγια τουρκική γραμμή πλήρους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δήθεν ανεβάζει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και προκαλεί.
Πάψτε να αμφισβητείτε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών
Άμεση και σε αυστηρό ύφος ήταν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έτοιμος για όλα τα σενάρια και αποφασισμένος να μην επιτρέψει τη σπίλωση της χώρας μας από τη χώρα που μας απειλεί ευθέως ακόμα και με πόλεμο, αντέτεινε στον Τούρκο Πρόεδρο να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Τόνισε, δε, πως αντί να προκαλεί η Άγκυρα εντάσεις πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική «όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες».
Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων μεταφέρει ο Μητσοτάκης στους «27»
Σε κάθε περίπτωση, την Παρασκευή, στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ηγέτες της Ε.Ε. για τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Στην εναρκτήρια Ολομέλεια της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας σήμερα. που θα διαρκέσει περίπου μια ώρα, θα κάνει παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky. Θα μιλήσουν ακόμη ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας και οι πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας και της Αλβανίας.
Παρατήρηση Μακρόν σε Ερντογάν από την Πράγα
Σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ζήτησε νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα, στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την «ανησυχία» του για την κατάσταση στο Αιγαίο και «κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο Μακρόν επέμεινε επίσης από την Πράγα ότι είναι αναγκαίο να αγωνιστούν οι χώρες ώστε να μην παρακάμπτονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Υπογράμμισε τη σημασία του καθεστώτος των ευρωπαϊκών κυρώσεων ώστε να μπει τέλος στην κλιμάκωση (εκ μέρους της Ρωσίας) και ζήτησε να αγωνιστούν εναντίον κάθε στρατηγικής παράκαμψης τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Τουρκία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, αρνείται να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αντιπροτείνοντας αδιάκοπα τη μεσολάβησή της μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Η χώρα, προτιμώμενος προορισμός των Ρώσων, είδε να φτάνουν στο έδαφός της χιλιάδες μετά την έναρξη του πολέμου – τουρίστες, πρόσφυγες και επιχειρηματίες, που από τον Μάιο και μετά έγιναν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία.
ΗΠΑ και ΕΕ εντείνουν εδώ και καιρό τις πιέσεις προς την Τουρκία προκειμένου να μην αποτελεί το «κύκλωμα» με το οποίο η Μόσχα παρακάμπτει τις κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής οικονομίας, εν μέσω ανησυχιών ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας αποτελεί πιθανή κερκόπορτα για παράνομη χρηματοδότηση του Κρεμλίνου.