02:08
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:08
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πόσο πιθανή είναι η απειλή Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο; – Το δίλημμα ενός ηγέτη σε απόγνωση και οι συνέπειες της απομόνωσης του Κρεμλίνου

Πόσο ρεαλιστικές είναι οι απειλές Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο

Πόσο ρεαλιστικές είναι οι απειλές Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο

21.09.2022
22:50
Τελευταία ενημέρωση: 22/09/2022 • 10:04
Πόσο σοβαρά πρέπει να λάβει η Δύση τις απειλές Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο;

Το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ερμηνεύτηκε από τη Δύση ως δείγμα πανικού και απόγνωσης, απέναντι σε έναν πόλεμο που μοιάζει ενδεχομένως να χάνει. Ωστόσο, ανάμεσα σε όλα όσα είπε ο ηγέτης της ρωσικής ομοσπονδίας, οι πολίτες του κόσμου έμειναν εμβρόντητοι με την ευκολία με την οποία απείλησε για αντεπίθεση και μάλιστα με πυρηνικά όπλα.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι επιδίδεται σε πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της χώρας του, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στη διάρκεια του οποίου κήρυξε μερική επιστράτευση προκειμένου να στηριχθεί η στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις, όπως τις αποκάλεσε, απειλές της Δύσης, τονίζοντας ότι «δεν μπλοφάρει». Ξεχνώντας τις δικές του δηλώσεις το καλοκαίρι, όταν και δήλωνε πως καμία χώρα δεν μπορεί να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο, ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία.

Αντιμέτωπος με μια εξευτελιστική ήττα ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Επτά μήνες αφότου ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν απωθηθεί στην περιοχή του Χάρκοβο και οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν στο Λουχάνσκ και συμπιέζουν τα στρατεύματα και τις γραμμές ανεφοδιασμού του στη Χερσώνα.

Σε ανάλυση του Guardian, σημειώνεται πως δεν αποκλείεται η Ρωσία να χάσει εδάφη που κατέχει από το 2014, αν οι δυνάμεις του Πούτιν δεν μπορέσουν να σταματήσουν την αντεπίθεση της Ουκρανίας.

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολόντιμιρ Ζελένσκι και ο πίνακας στον θάλαμο βασανιστηρίων
Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολόντιμιρ Ζελένσκι και ο πίνακας στον θάλαμο βασανιστηρίων / Φωτογραφία: Κολάζ

Αφού η Μόσχα εγκατέλειψε στις 10 Σεπτεμβρίου το κύριο προπύργιό της στη βορειοανατολική Ουκρανία, σηματοδοτώντας τη χειρότερη ήττα της από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει δεκάδες πόλεις σε μια εντυπωσιακή αλλαγή της κατάστασης επί του πεδίου.

Από τις 6 Σεπτεμβρίου, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν απελευθερώσει τουλάχιστον 388 οικισμούς, περίπου 8.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίπου 150.000 ανθρώπους

Ο Πούτιν θέλει να τελειώσει τον πόλεμο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο

Αντιμέτωπος με την ταπείνωση, ο Πούτιν προέβη σε μια νέα απειλή, με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην προσάρτησή τους από τη Ρωσία έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τις πηγές της ρωσικής εφημερίδας RBK μάλιστα, το ότι οι κάτοικοι των εν λόγω «Λαϊκών Δημοκρατιών», θα ψηφίσουν για την ένταξή τους στην Ρωσία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, αλλά στις περιοχές της Χερσώνας, Ζαπορίζια και Χαρκόβου η κατάσταση δεν είναι τόσο κατηγορηματική.

Δημοψηφίσματα που η Δύση έχει κατηγορήσει και εναντίον των οποίων έχουν ταχθεί ακόμη και οι τελευταίοι σύμμαχοι του Ρώσου ηγέτη, όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα αναγνώριζε το αποτέλεσμά τους. Απηχώντας την γραμμή της Δύσης, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μεταξύ άλλων κατήγγειλε τα «υποτιθέμενα δημοψηφίσματα» που σκοπεύουν να διοργανώσουν οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς τα «νέα κλιμάκωση του πολέμου του Πούτιν».

αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί είτε το κατώφλι της επικείμενης νίκης μας είτε το κατώφλι ενός πυρηνικού πολέμου

Την ίδια ώρα, σε μια ιδιαίτερα τρομακτική διαπίστωση, η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RT και ηχηρή λομπίστρια του πολέμου, δήλωσε: «Κρίνοντας από όσα συμβαίνουν και όσα πρόκειται να συμβούν, αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί είτε το κατώφλι της επικείμενης νίκης μας είτε το κατώφλι ενός πυρηνικού πολέμου. Δεν μπορώ να δω καμία τρίτη επιλογή».

Ο Πούτιν αναζητά να ρίξει την ευθύνη στη Δύση για μια ενδεχόμενη ήττα

Την ίδια ώρα, ο Αλεξάντερ Μπονόφ, ένας Ρώσος πολιτικός αναλυτής, έγραψε: «Οι ενέργειες της Μόσχας, επομένως, γίνονται για να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό ή, αν αυτό δεν λειτουργήσει, να ρίξει την ευθύνη γι’ αυτό σε άλλους ανθρώπους και να μετατρέψει την εισβολή της Ρωσίας σε μια γειτονική χώρα σε αμυντικό πόλεμο».

«Η Μόσχα ελπίζει ότι αυτή η διάκριση θα καταστήσει τη σύγκρουση πιο νόμιμη στα μάτια των απλών Ρώσων, αφήνοντας το Κρεμλίνο ελεύθερο να λάβει όποιες αποφάσεις και να λάβει όποια μέτρα κρίνει απαραίτητα» συνεχίζει ο Μπονόφ, την ώρα που εκατοντάδες διαμαρτύρονται για την μερική επιστράτευση.

Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολόντιμιρ Ζελένσκι
Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολόντιμιρ Ζελένσκι

Τουλάχιστον 364 άτομα συνελήφθησαν σήμερα στη Ρωσία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της μερικής επιστράτευσης που ανακοίνωσε το πρωί ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο Πούτιν έχει χαρακτηριστεί μερικές φορές ειδικός στη στρατηγική της «κλιμάκωσης για την αποκλιμάκωση» – αποτροπή της σύγκρουσης με την απειλή μαζικών αντιποίνων, συνεχίζει ο Ρώσος αναλυτής σύμφωνα με το βρετανικό μέσο.

«Αλλά ο Πούτιν δεν φαίνεται να θέλει να αποκλιμακώσει. Μια πιο εύστοχη περιγραφή της στρατηγικής του μπορεί να είναι “νίκη ή κλιμάκωση”»

Washington Post: Το διάγγελμα Πούτιν μάλλον μειώνει τον κίνδυνο πυρηνικής σύρραξης

Διαφορετική είναι η ανάλυση της Washington Post που σημειώνει: Παρά την απειλητική αυτή ρητορική, η μερική κινητοποίηση των συμβατικών δυνάμεων της Ρωσίας από τον Πούτιν μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία – τουλάχιστον προς το παρόν.

Δυστυχώς, όμως, θα παρατείνει επίσης έναν βάναυσο πόλεμο, ενώ ενδεχομένως θα ανοίξει τον δρόμο στον Πούτιν να εμπλακεί σε άλλες μορφές καταστροφικής μη πυρηνικής κλιμάκωσης, από τις οποίες η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό απέχει.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ένας πραγματικά απελπισμένος Πούτιν θα μπορούσε να έχει στραφεί στα πυρηνικά όπλα απλώς και μόνο λόγω της έλλειψης άλλων επιλογών για να ανακόψει την κατάρρευση του στρατού του και αυτού που θεωρεί ως ένα πολιτικά ζωτικό σχέδιο στην Ουκρανία,  σημειώνει το δημοσίευμα.

Αντιθέτως, η προσπάθεια του Πούτιν να ενισχύσει τις συμβατικές του δυνάμεις υποδηλώνει ότι δεν είναι πρόθυμος να στραφεί στην πυρηνική επίθεση ως μέσο επίτευξης των στόχων του στην Ουκρανία. Ο Πούτιν σίγουρα γνωρίζει ότι οποιαδήποτε ρωσική πυρηνική χρήση θα είχε σοβαρές και απρόβλεπτες συνέπειες, όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει και η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ένας πόλεμος με πυρηνικά είναι αδύνατο να κερδηθεί

«Είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος και δεν πρέπει να εξαπολυθεί», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, από όπου εξαπέλυσε επίθεση στον Πούτιν και ζήτησε περισσότερη στήριξη στην Ουκρανία.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», συνέχισε, αποκαλώντας παράλληλα τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων «επικίνδυνη περιφρόνηση» των ευθυνών της για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ο Τζο Μπάιντεν απευθύνεται στους ηγέτες
Ο Τζο Μπάιντεν απευθύνεται στους ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, καταγγέλλοντας την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του.

«Εάν τα έθνη μπορούν να επιδιώκουν τις αυτοκρατορικές τους φιλοδοξίες χωρίς συνέπειες, τότε θέτουμε σε κίνδυνο όλα όσα αντιπροσωπεύει αυτός ο ίδιος ο θεσμός, τα πάντα», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι μια χώρα «δεν μπορεί να καταλάβει το έδαφος ενός άλλου έθνους με τη βία».

Οι κίνδυνοι από τις εξαγγελίες Πούτιν

Αυτή η πραγματικότητα σημαίνει ότι ο Πούτιν πιθανότατα θα συνεχίσει να αναζητά κάποιον άλλο τρόπο για να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση με όρους που θα μπορεί να αποκαλέσει νίκη. Και παρά τη βαρβαρότητα της εκστρατείας της Ρωσίας, υπάρχουν, στην πραγματικότητα, ορισμένες μορφές μη πυρηνικής κλιμάκωσης από τις οποίες η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό απέχει – πιθανώς όχι σε μικρό βαθμό λόγω των ανησυχιών του ίδιου του Πούτιν για την πρόκληση κλιμάκωσης έναντι του ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν θα μπορούσε να εμπλακεί σε πολύ πιο επιθετικές προσπάθειες αποκεφαλισμού του καθεστώτος στο Κίεβο. Ή θα μπορούσε να εντείνει σημαντικά τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές, όπως υποδηλώνουν οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης στην περιοχή του Χάρκοβο. Οι εικόνες από τους ομαδικούς τάφους στο Ιζίουμ, αλλά και οι ενδείξεις για θαλάμους βασανιστηρίων στις κατεχόμενες περιοχές δίνουν το τέμπο της ρωσικής βαρβαρότητας, η οποία θα μπορούσε εύκολα να ενταθεί.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση