04:56
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:56
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Συνεδριάζει η εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις την Παρασκευή – Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Από παλιότερη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις / Φωτογραφία: Eurokinissi

Από παλιότερη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις / Φωτογραφία: Eurokinissi

06.09.2022
23:10
Τελευταία ενημέρωση: 07/09/2022 • 8:06
Ακονίζουν τα όπλα τους τα κόμματα εν όψει της πρεμιέρας της εξεταστικής για τις παρακολουθήσεις

Παραμένει σε υψηλούς τόνος η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις παρακολουθήσεις, με την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση να συνεδριάζει για πρώτη φορά την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση επιμένει πως παρότι λανθασμένη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, η επισύνδεση έγινε ακολουθώντας τη νόμιμη οδό, ενώ τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο βεβαίως και το ΠΑΣΟΚ επιμένουν να ζητούν την αποκάλυψη του λόγου που οδήγησε την ΕΥΠ στην παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτό το κλίμα και παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει  σε όλους τους τόνους πως οι εκλογές θα γίνουν σε 9 μήνες από τώρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει πως βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα.

Την ίδια ώρα, από το κυβερνητικό στρατόπεδο καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ υποκρισία, καθώς έρχονται στο φως μαρτυρίες για παρακολουθήσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί ημερών του στην εξουσία.

«Ουδέν κρυπτόν» από τη περίοδο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση μετά τη συνέντευξη του Στέργιου Πιτσιόρλα στα «Νέα» για την παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν δόθηκε καμία εντολή παρακολούθησης «εκλεγμένου βουλευτή, ευρωβουλευτή ή δημοσιογράφου επειδή ενοχλούσε η έρευνα του» και πως η έρευνα για την εν λόγω υπόθεση ξεκίνησε κατά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ 2012-2015.

Ωστόσο, την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «καρφώνει» με δηλώσεις του και ο υπουργός Ενέργειας της πρώτης περιόδου του κόμματος στην εξουσία, Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Εμένα με παρακολουθούσε συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ από δύο υπηρεσίες: Μία από την ΕΥΠ και μία από το περίφημο τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού πολιτεύματος της Γενικής Ασφάλειας, το οποίο ελέγχει όλες τις κοινωνικές και κινηματικές δραστηριότητες οι οποίες υποτίθεται βλέπουν το κράτος και την Δημοκρατία», είπε ο ιδρυτής της ΛΑΕ.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην θεσμική ενημέρωση

Παράλληλα σφοδρή είναι η αντιπαράθεση κυβέρνησης και με το ΠΑΣΟΚ, καθώς από το Μαξίμου επιμένουν να τονίζουν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνείται να ενημερωθεί για το ζήτημα για ψηφοθηρικούς λόγους.

«Το να συζητούμε δημόσια για θέματα εθνικής ασφάλειας, δεν είναι πάντοτε το πιο ωφέλιμο. Η κυβέρνηση κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη προς ενημέρωση, όχι δημόσια, η ιδιωτική ενημέρωση θα γινόταν από το Διοικητή» δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείς Γιώργος Γεραπετρίτης. «Είναι προφανές ότι, αυτήν τη στιγμή, αν ο κ. Ανδρουλάκης το επιθυμεί, μπορεί να λάβει τη νόμιμη ενημέρωση», επεσήμανε.

Ωστόσο, από την Χαριλάου Τρικούπη απαντούν πως «θεσμική ενημέρωση όμως δεν γίνεται στο αυτί ή σε ιδιωτικές συζητήσεις, αλλά δια των θεσμικών διεξόδων που από την πρώτη στιγμή έχει προσδιορίσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής».

O Νίκος Ανδρουλάκης σε ομιλία του στην Κρήτη
O Νίκος Ανδρουλάκης σε ομιλία του στην Κρήτη

«Το φακέλωμα και το ελάτε στο τμήμα να ενημερωθείτε σταμάτησε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, για αυτό δεν ανέχομαι να μου ψιθυρίσουν στο αυτί. Δεν θα συμμετάσχω στις παρανομίες τους», δήλωσε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανήμερα της επετείου των 48 χρόνων από την ίδρυση του σοσιαλιστικού κόμματος, το περασμένο Σάββατο.

«Να εγκρίνει άρση απορρήτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως προϊστάμενος της ΕΥΠ ώστε να ενημερωθούν όλοι για τον λόγο παρακολούθησης», πρόσθεσε.

Επίθεση από τον Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο κος Μητσοτάκης είναι πλέον βαθιά τραυματισμένος από την υπόθεση των υποκλοπών. Η υπόθεση έχει βάθος και δε θα σβήσει, ούτε θα ξεχαστεί. Γιατί δε πρόκειται για κάποια τυχαία περιστατικά, αλλά για ένα μοντέλο διακυβέρνησης» δήλωσε το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε κάποιο λάθος ή κάποια αστοχία. Έτσι κυβερνούσε. Το σύστημα Μητσοτάκη άκουγε όσους ήθελε, όποιους ήθελε και όποτε ήθελε. Όχι μόνο από όταν ανέλαβε την εξουσία. Και είναι τόσο μεγάλο το εύρος των υποκλοπών, ιδιαίτερα με τα σύγχρονα και παράνομα λογισμικά παρακολούθησης, που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει και συνέχεια», πρόσθεσε.

Στην ΑΔΑΕ ο Αλέξης Τσίπρας
Στην ΑΔΑΕ ο Αλέξης Τσίπρας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «η δε άρνηση ακύρωσης της τροπολογίας που αφορά τη παράλυση της ΑΔΑΕ, η άρνηση να δοθούν όλοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί βουλευτών και ευρωβουλευτών προκειμένου να ελεγχθεί η πιθανότητα συμβατικής τους παρακολούθησής, αλλά και η επίκληση του απορρήτου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να μείνουν όλα στο σκοτάδι, αποτελούν την απόλυτη απόδειξη της ενοχής του κ. Μητσοτάκη.

Η στάση της κυβέρνησης

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως η μίνι τρικυμία που πέρασε το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια με αναφορές στις υποκλοπές πέρασε τελικά αβρόχοις ποσί με τις εκατέρωθεν διευκρινήσεις ότι τα όσα είπε ο κ. Καραμανλής είναι σε απόλυτη συμφωνία με τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις Σέρρες μαζί με τον κ. Μητσοτάκη ήταν διαρκώς ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τόνισε ότι «η ΝΔ είναι ισχυρή και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των Ελλήνων» συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση με έργα απαντά «στη γκρίνια και στην υπονόμευση των πολιτικών μας αντιπάλων».

Απαντούμε με έργα, μικρά και μεγάλα, στους πολιτικούς μας αντιπάλους που γκρινιάζουν και μας υπονομεύουν, είπε ο πρωθυπουργός. «Και η σημερινή σας παρουσία εδώ είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ισχυρή, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των Ελλήνων και θα οδεύσει στις εκλογές που θα γίνουν το 2023 με αυτοπεποίθηση» πρόσθεσε από τις Σέρρες την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι θα εξετάσει η Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις

Η Εξεταστική Επιτροπή θα συσταθεί για την «εξέταση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκομένου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Σημειώνεται ότι με βάση τις σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος (άρθρο 68) και του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 144), η απόφαση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής «λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των βουλευτών». Συμπληρώθηκε δηλαδή το όριο των 120 βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας.

Πάντως προβλέποντας ότι η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι έντονη σε όποια απαίτηση από τη ΝΔ για επέκταση της περιόδου εξέτασης από το 2012 και μετά, που βάζει στο κάδρο τόσο την διακυβέρνηση Τσίπρα, όσο και την συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση έχουν στόχο το αίτημα τους να το επαναφέρουν μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή.

Καθώς η Νέα Δημοκρατία θα έχει την πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή θα ζητήσει να κληθούν πρόσωπο που είχαν κεντρικό ρόλο στην ΕΥΠ, όπως διοικητές της από το 2012 και μετά, διευρύνοντας τελικά στην πράξη την χρονολογική περίοδο.

Τα μέλη της Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας ανακοίνωσε ότι στην αποφασισθείσα επιτροπή θα μετέχουν 29 βουλευτές. Κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, θα συμμετάσχουν 15 βουλευτές της ΝΔ, 8 του ΣΥΡΙΖΑ, 2 του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, 1 του ΚΚΕ, 1 της Ελληνικής Λύσης, 1 του ΜέΡΑ25 και 1 από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

  1. Θεοχάρης Θεοχάρης (Χάρης)
  2. Καραγκούνης Κωνσταντίνος
  3. Κελέτσης Σταύρος
  4. Κεφάλα Μαρία – Αλεξάνδρα
  5. Κεφαλογιάννης Ιωάννης
  6. Κυρανάκης Κωνσταντίνος
  7. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος
  8. Μάνη – Παπαδημητρίου ‘Αννα
  9. Μαρκόπουλος Δημήτριος
  10. Μπουτσικάκης Χριστόφορος – Εμμανουήλ
  11. Ράπτη Ελένη
  12. Σπανάκης Βασίλειος – Πέτρος
  13. Τσαβδαρίδης Λάζαρος
  14. Φωτήλας Ιάσων
  15. Χατζηβασιλείου Αναστάσιος (Τάσος)
  16. Βούτσης Νικόλαος
  17. Ελευθεριάδου Σουλτάνα
  18. Κατρούγκαλος Γεώργιος
  19. Ραγκούσης Ιωάννης
  20. Τζάκρη Θεοδώρα
  21. Τζανακόπουλος Δημήτριος
  22. Τόλκας Άγγελος
  23. Φίλης Νικόλαος
  24. Λιακούλη Ευαγγελία
  25. Μπιάγκης Δημήτριος
  26. Καραθανασόπουλος Νικόλαος
  27. Ασημακοπούλου Σοφία-Χάϊδω
  28. Σακοράφα Σοφία
  29. Μπογδάνος Κωνσταντίνος

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής και την υποβολή του πορίσματός της ορίζεται σε ένα (1) μήνα από τη συγκρότησή της.

Κατά τη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια, για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, είχε δηλώσει ότι θα δοθεί ένας μήνας προθεσμία προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής, αλλά αν κριθεί αναγκαίο θα υπάρξει νέα απόφαση για την παράταση των εργασιών.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση