Σε υψηλά επίπεδα, αλλά σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τη σημερινή ημέρα, διαμορφώνεται η τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια για αύριο στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και συγκεκριμένα στα 582,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 697,41 ευρώ σήμερα.
Η ζήτηση στο ελληνικό σύστημα καλύπτεται αύριο κατά 44,2% από μονάδες φυσικού αερίου, 19,7% από λιγνίτη, 18,3% από ανανεώσιμες πηγές, 6,7 % από εισαγωγές. Έντονες διακυμάνσεις σημειώνει εξάλλου η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό Χρηματιστήριο, η οποία διαμορφώνεται τώρα στα 247 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα είχε ξεπεράσει τα 283 ευρώ.
Η Κομισιόν ετοιμάζει μεταρρυθμίσεις για την ηλεκτρική ενέργεια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς στην ηλεκτρική ενέργεια» της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Η δραματική αύξηση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι σήμερα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον επόμενο χρόνο στη Γερμανία εκτινάχθηκε ακόμη και πάνω από τα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν στα επίπεδα των 800 ευρώ αντίστοιχα.
Μόνο σε μία ημέρα, την προηγούμενη Παρασκευή οι τιμές εκτινάχθηκαν πάνω από 25% σε Γερμανία και Γαλλία, καθώς η Ρωσία περιορίζει την προσφορά φυσικού αερίου επηρεάζοντας και το ρεύμα.
Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την χειρότερη ενεργειακή κρίση
Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν άμεσα εναλλακτικές λύσεις για την εξασφάλιση ενεργειακών αποθεμάτων. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το θέμα του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς αρκετές χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να αντέξουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον ενώπιον της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, με το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να οδηγεί τον πληθωρισμό και να απειλεί να παρασύρει τις οικονομίες σε ύφεση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Τσεχία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έκτακτη Σύνοδο στις 9 Σεπτεμβρίου.
Τα μέτρα της Ελλάδα για την κρίση στην ηλεκτρική ενέργεια
Το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα έχει καταρτίσει μια λίστα με παρεμβάσεις πλήρως κοστολογημένες, κάποιες από αυτές προσωρινές κι άλλες μόνιμου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Η ιεράρχηση των παρεμβάσεων θα καθοριστεί λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου, εφόσον υπάρχουν κάποια πρόσθετα νέα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ενώ ρόλο θα παίξει και η πορεία των τιμών της ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου.
Στη λίστα των μέτρων που είναι υπό εξέταση για το διάστημα 2022 – 2023 περιλαμβάνονται:
- συνέχιση επιδότησης στο ρεύμα
- ενίσχυση επιδόματος θέρμανσης
- επιταγή ακρίβειας
- fuel pass 3
- κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης – σύνολο εργαζομένων & συνταξιούχων
- αύξηση συντάξεων & κατώτατου μισθού
- αναστολή ΦΠΑ 24% στην οικοδομή
- διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κ.α.
Τα σχέδια των χωρών της Ευρώπης
Στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, η κυβέρνηση έχει έτοιμα τα σχέδια για την πλήρη κρατικοποίηση της θυγατρικής της Gazprom στη Γερμανία. Την ίδια ώρα, η Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς τους κυβερνητικούς εταίρους, χαρακτηρίζει “παραφροσύνη” την πιθανή παράταση λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών έως το τέλος του έτους.
Θυμίζεται πως στα τέλη Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον στόχο της μείωσης στη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% από τις χώρες της ΕΕ μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους.
«Η μείωση της θερμοκρασίας θέρμανσης στο σπίτι κατά μόλις 1°C μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 7% στη χρήση ενέργειας σε διάστημα ενός έτους. Είμαι ενθουσιασμένη που βλέπω ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη μέλη εισάγουν μέτρα για τη βελτιστοποίηση της θέρμανσης» δήλωνε πριν από 20 ημέρες για το θέμα η πρόεδρος της Κομισιόν.