Αυτή η συνταγή έρχεται από την Αμερική. Όχι βέβαια πως οι ελληνικές τηγανίτες έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αμερικανικά pancakes.
Ωστόσο, εκείνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως, πρώτον, τα pancakes είναι χορταστικά και πολύ ξεχωριστά και δεύτερον, έχουν γίνει must σε κάθε καλοφαγά που θέλει να απολαύσει ένα χορταστικό brunch.
Είμαι σίγουρος πως θα έχετε δει δεκάδες φορές σε αμερικάνικες ταινίες πως το πρωινό τους περιλαμβάνει σχεδόν σαν σε ιεροτελεστία, τηγανήτες. Ναι, στην πραγματικότητα είναι μεγάλες τηγανίτες, που όμως έχουν πολύ απαλή υφή και λιώνουν στο στόμα.
Σύμφωνα με το Cookle, από όπου και τα υλικά και η εκτέλεση της συνταγή, πολύ κλασικός συνδυασμός είναι να τις σερβίρουν με σιρόπι σφένδαμου και φυσικά στον κόσμο της σοκολάτας, όλα επιτρέπονται.
Οι Αμερικάνοι συνηθίζουν να φτιάχνουν τη συνταγή και με πολτό φρούτων, αλλά και κολοκύθας που δίνει βελούδινη γεύση και άρωμα στο γλυκό.
Υλικά
- 120 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 2 κουταλάκια baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές ηλιέλαιο
- 180 ml γάλα
- Σερβίρουμε με φρέσκα φρούτα (μπανάνες, αχλάδια)
- Γαρνίρουμε με σιρόπι σφενδάμου, μέλι ή γλυκό κουταλιού (κεράσι)
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά, αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη και baking powder μαζί.
- Χτυπάμε το αυγό και ενώνουμε με το λάδι και στη συνέχεια το γάλα.
- Προσθέτουμε τα υγρά στα στερεά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Καλό είναι να αφήσουμε το χυλό να ξεκουραστεί λίγο.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε ελάχιστο βούτυρο. Βάζουμε μισή κουτάλα από τον χυλό στο κέντρο και αφήνουμε την τηγανητά να ψηθεί ώσπου να εμφανιστούν
- φουσκάλες στην επιφάνειά της. Γυρίζουμε από την άλλη για μισό λεπτό και αποσύρουμε.
- Συνεχίζουμε με όλη την ζύμη. Η δόση βγάζει 5-6 pancakes.