Recently updated on February 4th, 2022 at 11:31 pm
Τρεις είναι ως αυτή την ώρα οι «μνηστήρες» της Ευρώπης, οι οποίοι διαγκωνίζονται προκειμένου να αποτελέσουν τον μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Δύσης στο ουκρανικό ζήτημα.
Καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας βρίσκονται στο ναδίρ, φαίνεται πως Γερμανία, Γαλλία και Τουρκία, προσπαθούν να διαδραματίσουν ρόλο μεσάζοντα στην επίλυση αυτής της γεωπολιτικής κρίσης, η οποία έχει πολλαπλές συνέπειες στη σταθερότητα και την οικονομία παγκοσμίως.
Όλα αυτά, ενώ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας επισκέπτεται στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία και λίγες ώρες αφού πραγματοποιήθηκαν πρωτοφανούς κοινά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία πρόκειται να ξεκινήσουν σε μια εβδομάδα.
Δυσαρεστημένος ο πρόεδρος της Ρωσίας
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται δυσαρεστημένος καθώς όπως υποστηρίζει οι προτάσεις της Ρωσίας για την ασφάλεια «αγνοήθηκαν» από τη Δύση. Οι χώρες της Δύσης δεν ικανοποίησαν στην απαίτηση της Μόσχας να απαγορευτεί στην Ουκρανία η είσοδος στο ΝΑΤΟ και να περιοριστεί η ανάπτυξη στρατευμάτων και όπλων στην ανατολική πλευρά της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Η ενεργητική διπλωματία συμβάλλει στην αποτροπή της απειλής μιας ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, αλλά το χειρότερο σενάριο δεν έχει ακόμη αποφευχθεί ήταν η εκτίμηση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατά την διάρκεια ενημέρωσης των ξένων δημοσιογράφων την Τετάρτη.
Εφόσον η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αυτή είναι η ώρα να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα των δύο χωρών, διεμήνυσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη.
Το ταξίδι Ερντογάν στο Κίεβο
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ταξίδι του στο Κίεβο, προσφέρθηκε να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε εδώ, πως μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να έχει άριστες σχέσεις με τη Μόσχα, διατηρεί όμως μια ιδιαίτερα επικερδή οικονομική συνεργασία και με το Κίεβο.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile ortak basın toplantısında konuşuyor https://t.co/gJfbfE704R
— T.C. Cumhurbaşkanlığı (@tcbestepe) February 3, 2022
Η Ουκρανία έχει προμηθευτεί τα πολυδιαφημισμένα Drone από την Τουρκία, Drone με τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών ΜΜΕ, εξαπέλυσε επίθεση πριν από δυο ημέρες, με θύμα έναν Ρώσο στρατιώτη.
Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ετοιμάζεται για την τέταρτη τηλεφωνική επικοινωνία μέσα σε μια εβδομάδα με τον Πούτιν, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι σχεδιάζει σύντομα ένα ταξίδι στη Μόσχα.
Η ευρωπαϊκή η ισχύς εν τη ενώσει
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο βρετανικός Guardian, η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι είναι πιθανό Σολτς και Μακρόν να ταξιδέψουν από κοινού στη Μόσχα, ως σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας και ως συνυπογράφοντες τις συμφωνίες του Μινσκ, συμφωνία του 2015 που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να φέρει ειρήνη και αυτονομία στην ανατολική Ουκρανία.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως και η Γερμανία έχει τεράστια οικονομικά συμφέρονται τα οποία διακυβεύονται από την όλη εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης. Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 έχει μπει «στον πάγιο», με την Ουάσιγκτον να απειλεί με μόνιμο παροπλισμό του σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία.
Ο Μακρόν, ο συνομιλητής του Πούτιν για την Ευρώπη
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τον αναβαθμισμένο ρόλο του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος γίνεται, εκ των πραγμάτων, ο κύριος συνομιλητής του Ρώσου προέδρου στην Ευρώπη, παραμένοντας βέβαια σε στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον και τη Βαρσοβία.
Η φρενήρης διπλωματική δραστηριότητα την Πέμπτη ήρθε την ώρα που η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν τις εντάσεις στέλνοντας 1.000 στρατιώτες στη Ρουμανία και 2.000 στην Πολωνία για την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα αρνείται να αποσύρει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες από τα σύνορα της Ουκρανίας και δήλωσε ότι τα αιτήματά της για την ασφάλεια δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί από το ΝΑΤΟ.