01:44
19/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:44
19/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Ερντογάν στο «παζάρι» για την αποκλιμάκωση στην ανατολική Ευρώπη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: Twitter @tcbestepe

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: Twitter @tcbestepe

03.02.2022
18:09
Τελευταία ενημέρωση: 03/02/2022 • 22:22
Την πρόθεση αυτή επανέλαβε και σήμερα ο Ερντογάν από το Κίεβο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσφέρεται να μεσολαβήσει προκειμένου να μπει ένα τέλος στην κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Την πρόθεση αυτή επανέλαβε και σήμερα ο Ερντογάν από το Κίεβο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ενώ προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Αποφασισμένη η Τουρκία να στηρίξει την Ουκρανία

Στις δηλώσεις που έκανε, μετά τις σχεδόν τετράωρες συνομιλίες που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να στηρίξει «την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και της Κριμαίας».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, ο Ζελένσκι χαιρέτισε την πρόταση του Ερντογάν να μεσολαβήσει για να τερματιστεί η κρίση και να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ερντογάν για την πρωτοβουλία να αναλάβει μεσολαβητής μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» για να πέσουν οι εντάσεις, είπε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι η χώρα του «είναι έτοιμη» να κάνει ό,τι μπορεί για τον σκοπό αυτόν.

Λίγο νωρίτερα, οι δύο χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, την οποία ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «ιστορική».

Η διπλωματία πριν τα όπλα

Η ενεργητική διπλωματία συμβάλλει στην αποτροπή της απειλής μιας ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, αλλά το χειρότερο σενάριο δεν έχει ακόμη αποφευχθεί ήταν η εκτίμηση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατά την διάρκεια ενημέρωσης των ξένων δημοσιογράφων.

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη συγκεντρώσει αρκετές δυνάμεις για να οργανώσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και ότι η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ευθυγραμμίζονται στις εκτιμήσεις τους ως προς την απειλή μιας ρωσικής επίθεσης.

Παράλληλα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι πρέπει να κάνει τρία πράγματα για να αποτρέψει την εισβολή της Ρωσίας, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Η έκκληση της Ουκρανίας στην ΕΕ

«Πρώτον, να παραμείνετε σταθεροί και ενωμένοι ως προς το απαράδεκτο των ρωσικών τελεσίγραφων και απαιτήσεων» είπε ο Κουλέμπα απευθυνόμενος προς τις χώρες μέλη της ΕΕ.

«Δεύτερον, ολοκληρώστε τον κατάλογο των κυρώσεων που είστε διατεθειμένοι να εφαρμόσετε σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής κλιμάκωσης, και κοινοποιήστε τον για να τις μάθουν οι Ρώσοι, ώστε να δουν τι τους περιμένει. Εξάλλου, ακούμε συζητήσεις για τη σοβαρότητα των κυρώσεων τον τελευταίο καιρό, αλλά είναι καιρός να γίνουμε συγκεκριμένοι, διαφορετικά η Ρωσία μπορεί να σκεφτεί ότι πρόκειται απλώς για μπλόφα», είπε ο Κουλέμπα.

«Χαιρετίζω την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν πρόσθετες δυνάμεις στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, ενισχύοντας περαιτέρω τη συλλογική αποτροπή και άμυνα του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα της δέσμευσης των ΗΠΑ και έρχεται πέρα από άλλες πρόσφατες συνεισφορές των ΗΠΑ στην κοινή μας ασφάλεια – συμπεριλαμβανομένων 8.500 στρατιωτών σε υψηλή ετοιμότητα για τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο» δήλωσε νωρίτερα χθες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Τα καταστροφικά βήματα, που δεν δικαιολογούνται από κανέναν, αυξάνουν τη στρατιωτική ένταση, στενεύουν το πεδίο για πολιτικές αποφάσεις», σχολίασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρουσκό, ερωτηθείς από το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ για την απόφαση της Ουάσιγκτον να μεταφέρει στρατεύματα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Γκρουσκό, αυτό το βήμα «είναι μόνο προς τέρψη των Αρχών του Κιέβου», που προτρέπονται να συμπεράνουν ότι «είναι δυνατόν και περαιτέρω ατιμώρητα να συνεχίσουμε να σαμποτάρουμε τις συμφωνίες του Μινσκ», τη μόνη υπαρκτή κατά τη Μόσχα δυνατότητα για διευθέτηση της εμφύλιας σύρραξης στην Ουκρανία.

Επικοινωνία Μακρόν – Μπάιντεν για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε απόψε ότι «εντός των προσεχών ωρών» θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, για την κρίση στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Μόσχα, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.

«Δεν αποκλείω τίποτα» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, εξηγώντας ωστόσο ότι το ταξίδι στη Ρωσία θα εξαρτηθεί «από την πρόοδο στις συζητήσεις μας τις επόμενες ώρες».

«Η προτεραιότητά μας είναι να αποφύγουμε την κλιμάκωση της κρίσης» στην Ουκρανία, τόνισε εξάλλου ο Μακρόν, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Τουρκουάν της βόρειας Γαλλίας, για την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Τα είπαν Τζόνσον και Πούτιν για το ουκρανικό

Την ίδια ώρα, ο  Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζήτησαν για την Ουκρανία και το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα από το ΝΑΤΟ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα, αναφέρει το Κρεμλίνο.

Η συζήτηση έγινε την ώρα που αεροπλάνα της βρετανικής πολεμικής Αεροπορίας αναχαίτισαν και συνόδευσαν 4 ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που προσέγγισαν την περιοχή ενδιαφέροντος της νωρίτερα την Τετάρτη, δήλωσε εκπρόσωπος της Βασιλικής Αεροπορίας.

Ο Πούτιν τόνισε στον Τζόνσον ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να ανταποκριθεί επαρκώς στις θεμιτές ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Κρεμλίνου. Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι η Ουκρανία υπονομεύει τις συμφωνίες του Μινσκ.

Από την πλευρά της Ντάουνινγκ Στριτ έγινε γνωστό ότι Πούτιν και Τζόνσον συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχισης του διαλόγου για την εξεύρεση «ειρηνικής λύσης» στην ουκρανική κρίση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση