12:39
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:39
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ολικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ – Οι 6 καινοτομίες

Αίθουσα διδασκαλίας στη Νομική Αθηνών / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Αίθουσα διδασκαλίας στη Νομική Αθηνών / Φωτογραφία: EUROKINISSI

17.07.2022
16:37
Τελευταία ενημέρωση: 17/07/2022 • 23:25
Πολλές οι αλλαγές που αναμένονται στα Πανεπιστήμια

Σειρά νομοτεχνικών βελτιωτικών αλλαγών κατέθεσε στο νομοσχέδιο για το νέο μοντέλο διοίκησης στα Πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως τόνισε στην ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο, «αξιολογήθηκαν όλες οι προτάσεις των φορέων, καθώς και τα έγγραφα υπομνήματα που υποβλήθηκαν, και ενσωματώθηκε το μεγαλύτερο μέρος τους».

Η «επόμενη» ημέρα για την πανεπιστημιακή κοινότητα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων : Εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία, πιο αξιοκρατικό, πιο διαφανές σύστημα εκλογής και εξέλιξης Μελών Δ.Ε.Π.

Οι βασικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια

  • Εσωτερικό Erasmus

Οι φοιτητές Θα μπορούν να συμμετέχουν στο «Ελληνικό Erasmus» μεταξύ (ομοειδών ή μη) προγραμμάτων σπουδών ελληνικών Πανεπιστημίων για 1 ακαδημαϊκό εξάμηνο, δίνοντας τους τη δυνατότητα να εξερευνήσουν νέες γνωστικές περιοχές, να αποκτήσουν διεπιστημονική αντίληψη, να διευρύνουν τις δεξιότητες τους και να αναπτύξουν νέες εμπειρίες σε ένα διαφορετικό ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα, μαθήματα που παρέχονται από προγράμματα σπουδών άλλων Τμημάτων της ίδιας ή και άλλης Σχολής του Πανεπιστημίου τους, με δυνατότητα αναγνώρισης των αντίστοιχων ECTS, σε ποσοστό έως το 10% των συνολικών ECTS του προγράμματος σπουδών του, επιτρέποντας στον κάθε φοιτητή να προσωποποιήσει το πρόγραμμα σπουδών του με βάση τα ενδιαφέροντα του και τις επαγγελματικές του προσδοκίες.

  • Νέα καθημερινότητα

Κέντρα Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης, μέριμνα για φοιτητές ΑμεΑ, με σύσταση Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, με δικλείδες για αντικειμενική εξέταση και βαθμολόγηση.

  • Κίνητρα στους καθηγητές

Βελτίωση διαδικασιών για τους ΕΛΚΕ, σαφές πλαίσιο για παράλληλη και πρόσθετη απασχόληση, ευελιξία στο πλαίσιο επιλογής και απασχόλησης ερευνητικών ομάδων, πιο εύκολες μετακινήσεις για συνέδρια, Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης, κίνητρα για διεθνοποίηση, εξωστρέφεια, συνεργασίες.

  • Διασύνδεση Πανεπιστημίων με την αφορά εργασίας

Προβλέπεται αμειβόμενη και με ασφάλιση πρακτική άσκηση, βιομηχανικά διδακτορικά, επαγγελματικά μεταπτυχιακά, spinoffs, startups.

  • Σύγχρονο μοντέλο διοίκησης

Θεσμοθετείται συλλογικό 11μελές σχήμα. Το Συμβούλιο Διοίκησης αποτελειται από έντεκα μέλη, εκ των οποίων έξι μέλη είναι εσωτερικά, πανεπιστημιακοί και πέντε μέλη είναι εξωτερικά , που θα επιλέγονται ύστερα από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το Συμβούλιο θα επιλέγει τον πρύτανη μεταξύ των έξι.

  • Ενιαίο ψηφοδέλτιο

Θα εκπροσωπούνται καλύτερα και πιο ουσιαστικά στο Πανεπιστήμιο με θεσμοθέτηση Φοιτητικού Συμβουλίου και θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου, στις φοιτητικές εκλογές, στην εκλογή φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ.

Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ: 15 ερωτήσεις και απαντήσεις

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κοινοποίησε 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, τα κοινά και διπλά πτυχία, τις νέες αξιοκρατικές διαδικασίες εκλογής Καθηγητών και τα βιομηχανικά διδακτορικά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση