Η Ρωσία εξακολουθεί αυτό που αποκαλεί «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία σε έναν πόλεμο που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και παρά τις αρχικές προβλέψεις φαίνεται δυστυχώς πως θα διαρκέσει αρκετά. Πέραν όμως της στρατιωτικής απόδοσης της «ρωσικής αρκούδας» η ομοσπονδία έχει κι άλλα θέματα να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της.
Δυτικές και άλλες επιχειρήσεις κόβουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία, η οποία είναι αντιμέτωπη με τις σφοδρές οικονομικές κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση. Τον χορό της εξόδου από τη χώρα άνοιξαν πρώτες οι ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες έφυγαν άρον άρον από τη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση θα τις ζημιώσει οικονομικά. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία και κυρίως σε μια ξεκάθαρη αποχώρηση της Δύσης εν τω συνόλω από τη χώρα, περισσότερες από 750 επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει την αχανή χώρα.
Αλλάζουν επωνυμία τα McDonald’s
Εργάτες απομάκρυναν τις εμβληματικές ‘Χρυσές Αψίδες’ από εστιατόριο των McDonald’s βόρεια της Μόσχας, σύμβολο της εταιρίας, στην πρώτη φάση στην αλλαγή επωνυμίας της αλυσίδας ταχυφαγείων που ξεκίνησε στη Ρωσία μερικές ημέρες αφού η εταιρία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αποχωρήσει από τη χώρα. Η μεγαλύτερη στον κόσμο αλυσίδα ταχυφαγείων, η οποία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα το 1990 στη μετασοβιετική Μόσχα, πουλά τα εστιατόριά της στη Ρωσία σε έναν από τους τοπικούς δικαιοδόχους της, που θα τα λειτουργήσει υπό νέα επωνυμία
Στις 8 Μαρτίου, μιλώντας στην Δούμα, ο βουλευτής Βιάτσεσλαβ Βολόντιν τόνισε «Αν θέλουν τα McDonald’s να κλείσουν, ας κλείσουν! Αύριο δεν θα υπάρχουν τα McDonald’s, θα υπάρχουν τα Uncle Vanya’s». Λίγες μέρες αργότερα, ένας Ρώσος δικηγόρος κατέθεσε αίτημα για να κατοχυρώσει ένα σήμα για ταχυφαγεία, σήμα το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό των McDonald’s απλά γυρισμένο στο πλάι ενώ από κάτω αναγράφεται το Uncle Vanya’s ως επωνυμία.
The Russian fast-food chain that Russian parliament's speaker has proposed replace @McDonalds has filed for this trademark. Not kidding. pic.twitter.com/6GAUNnbHVm
— Christo Grozev (@christogrozev) March 16, 2022
Σύμφωνα με το CNBCB, η αποχώρηση της McDonald’s είναι μια από τις πλέον προβεβλημένες αποχωρήσεις εταιριών από τη χώρα, ως απάντηση σε αυτό που η Ρωσία χαρακτηρίζει ‘ειδική επιχείρηση’ στη γειτονική Ουκρανία.
Τα KFC από την Κριμαία στη Ρωσία
Στην περιοχή της Κριμαίας, αν κάποιος ήθελε να φάει σε ένα από τα γνωστά KFC (η γνωστή αλυσίδα κοτόπουλου από το Κεντάκι. Ναι τα αρχικά του γνωστού ταχυφαγείου σημαίνουν Τηγανητό Κοτόπουλο από το Κεντάκι), ίσως να απογοητευτεί. Αντ’ αυτού μπορεί να γευματίσει σε ένα αντίστοιχο με την επωνυμία CFC, όπου “C” το αρχικό της προσαρτιθείσας Κριμαίας πριν από 8 χρόνια, μια στρατιωτική κίνηση που είχε προκαλέσει τους πρώτους τριγμούς στη σχέση της Δύσης με τη Ρωσία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CFC_simf (@cfc_simf)
Παραμένοντας στην περιοχή της Κριμαίας, για πολλά χρόνια, εκτός από τα KFC αν κάποιος ήθελε να πιει έναν καφέ, σίγουρα δεν θα έβρισκε κάποιο κατάστημα Starbucks. Αντιθέτως, υπήρχαν αντίστοιχες καφετέριες με την ονομασία Starducks. Σας θυμίζει μήπως κάτι απίθανα αθλητικά είδη στο «γιουσουρούμ» που φρόντιζαν να αλλάξουν ένα γράμμα από διάσημες μπράντες για τα προϊόντα που προσέφεραν σε εξευτελιστικές τιμές; Ε, είναι ακριβώς η ίδια πρακτική.
Η εταιρεία Starbucks ανακοίνωσε την Δευτέρα (23/5) ότι θα αποχωρήσει και εκείνη με τη σειρά της από τη ρωσική αγορά μετά από σχεδόν 15 χρόνια, καθώς η αλυσίδα των καφέ ενώνεται με την McDonald’s Corp, σηματοδοτώντας το τέλος της παρουσίας ορισμένων από τις κορυφαίες δυτικές μάρκες στη χώρα. Η απόφαση των δυτικών εταιρειών να αποχωρήσουν μαζικά από τη Ρωσία δεν ήρθε χωρίς κόστος για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, η μετοχή της McDonalnd’s σημείωσε βουτιά, τη χειρότερη στην ιστορία της, μετά την ανακοίνωση πως αποχωρεί από τη χώρα.
Η Starbucks που έχει έδρα το Σιάτλ διαθέτει 130 καταστήματα στη Ρωσία, τα οποία ανήκουν εξ ολοκλήρου στον ιδιοκτήτη της Alshaya Group Γκόροφ και λειτουργούν υπό την διεύθυνση της εν λόγω εταιρείας, με σχεδόν 2.000 υπαλλήλους στη χώρα. Περισσότερες 750 πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν αποφασίσει να κλείσουν οριστικά πίσω τους την πόρτα της ρωσικής ομοσπονδίας, γεγονός βέβαια που έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν και χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Ρωσία.
Όταν ο Γκορμπατσώφ διαφήμιζε την Pizza Hut
Υπό το φως αυτής της σαρωτικής αλλαγής στο εσωτερικό της χώρας, μας ήρθε στο νου μια πολύ διαφορετική περίοδος, τότε που μια άλλη πολυεθνική, διάσημη για τις πίτσες της αλά αμερικάνα έπειθε τον τελευταίο και εν ζωή πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης να γίνει το μοντέλο της. Το 1997, ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, χρειαζόταν κάποια μετρητά, έτσι έκανε μια διαφήμιση με την Pizza Hut.
«Ήταν για ένα ανθρώπινο θέμα – το φαγητό», δήλωσε ο Γκορμπατσώφ στους New York Times μετά το γύρισμα. «Αν το όνομά μου λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών, μπορώ να το ρισκάρω». Η διαφήμιση εκείνη, η οποία έριχνε την αυλαία με τον πιο περίεργο τρόπο για τη Σοβιετική Ένωση και τον τελευταίο της πρόεδρο, ήρθε πολλές φορές στο νου όσων θυμούνται εκείνες τις εποχές ή διαβάζουν ιστορία, μετά τα γεγονότα που ζούμε το τελευταίο τρίμηνο με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Εισβολή που είχε ως αποτέλεσμα όλες οι πολυεθνικές που βρήκαν θέση στη μετασοβιετική Ρωσία να αποχωρήσουν και πάλι (για την ώρα) οριστικά!