Τη βεβαιότητά της εξέφρασε η Ουάσινγκτον για την δυνατότητα να «απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας», αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
Υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει συνομιλίες με την Άγκυρα, η οποία απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσε επίσης: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το τι θα προκύψει από αυτό».
Αξίζει να θυμίσουμε πως νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε πως είναι δύσκολο για τη χώρα του να πει το «ναι» σε δυο χώρες, που όπως τόνισε στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις. Για αυτό τον λόγο η Άγκυρα αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εξήγησε. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έθεσε βέτο στην γρήγορη επεξεργασία της αίτησης των δύο χωρών, βάζοντας έτσι τέλος στις ελπίδες για ένταξη «αστραπή» στο ΝΑΤΟ.
Ένθερμη υποστήριξη στις αιτήσεις από τον Μπάιντεν
Κορυφαίοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξαν “ομόφωνα” τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας τους ισχυρούς στρατιωτικούς εταίρους, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.
Το πρωί, Σουηδία και Φινλαδνία κατέθεσαν επίσημα το κοινό τους αίτημα για ένταξη στην ευρωατλαντική συμμαχία. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η διαδικασία επικύρωσης, που θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια όλων των μελών της Συμμαχίας, ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι και έναν χρόνο, μια εκτίμηση που δεν ελάμβανε υπόψη την αντίδραση της Τουρκίας.
«Ομόφωνα», είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι η ομάδα «υποστήριξε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ με το σκεπτικό ότι έχουν ήδη αποδείξει ότι είναι πολύ ικανοί εταίροι στον τομέα της ασφαλείας».
Εμπόδια στην ένταξη προβάλει η Τουρκία
Οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν μόνο εάν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα απαντούν στις ανησυχίες που εκφράζει η Τουρκία για την εθνική ασφάλειά της, δήλωσε νωρίτερα ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τους ομολόγους του των δύο χωρών.
Και τα 30 υφιστάμενα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσουν τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, αλλά η διαδικασία αυτή μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν η αμυντική συμμαχία εκδώσει πρωτόκολλο προσχώρησης και προσκαλέσει επίσημα τις δύο χώρες να ενταχθούν.
Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει, παρά μόνο να επαναλάβει τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας όλων των συμμάχων [και] είμαστε αποφασισμένοι να επεξεργαστούμε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε μια γρήγορη κατάληξη».