07:38
25/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:38
25/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

ΝΑΤΟ: Επιμένει στο βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας η Άγκυρα – Στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» υποστήριξε ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνάντηση μελών του ΝΑΤΟ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνάντηση μελών του ΝΑΤΟ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

18.05.2022
22:04
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2022 • 23:36

Τραβάει κι άλλο το διπλωματικό σχοινί η Άγκυρα, η οποία προβάλει σθεναρή αντίσταση στη διαδικασία ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε απόψε ότι η χώρα του έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά της, λόγω της υποστήριξης, όπως είπε, που παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία σε «τρομοκρατικές οργανώσεις». Για αυτό τον λόγο η Άγκυρα αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εξήγησε. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έθεσε βέτο στην γρήγορη επεξεργασία της αίτησης των δύο χωρών, βάζοντας έτσι τέλος στις ελπίδες για ένταξη «αστραπή» στο ΝΑΤΟ.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα κατανοεί τις ανησυχίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ασφάλειά τους, όμως τόνισε ότι θα πρέπει να απαντηθούν και οι ανησυχίες της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου / Φωτογραφία: Eurokinisi

Το πρωί, Σουηδία και Φινλαδνία κατέθεσαν επίσημα το κοινό τους αίτημα για ένταξη στην ευρωατλαντική συμμαχία. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η διαδικασία επικύρωσης, που θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια όλων των μελών της Συμμαχίας, ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι και έναν χρόνο, μια εκτίμηση που δεν ελάμβανε υπόψη την αντίδραση της Τουρκίας.

Και τα 30 υφιστάμενα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσουν τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, αλλά η διαδικασία αυτή μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν η αμυντική συμμαχία εκδώσει πρωτόκολλο προσχώρησης και προσκαλέσει επίσημα τις δύο χώρες να ενταχθούν.

Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει, παρά μόνο να επαναλάβει τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας όλων των συμμάχων [και] είμαστε αποφασισμένοι να επεξεργαστούμε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε μια γρήγορη κατάληξη».

Οι υποψηφιότητες για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν υπό προϋποθέσεις λέει ο Καλίν

Οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν μόνο εάν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα απαντούν στις ανησυχίες που εκφράζει η Τουρκία για την εθνική ασφάλειά της, δήλωσε νωρίτερα ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τους ομολόγους του των δύο χωρών.

Το κοινό αίτημα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Το κοινό αίτημα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ /Φωτογραφία: Twitter

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο της γερμανικής καγκελαρίας Γενς Πλέτνερ, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Ρόμπερτ Ρίντμπεργκ, τον σύμβουλο του Φινλανδού προέδρου Πέτρι Χακαράινεν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας Στίβεν Λάβγκροουβ και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, προκειμένου να συζητήσει την προτεινόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

«Υπογραμμίστηκε ότι αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας, η πρόοδος της διαδικασίας δεν θα είναι δυνατή» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στις επαφές που είχε ο Καλίν συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με διπλωματικά μέσα και διαπραγματεύσεις και για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος επισιτιστικής ανασφάλειας.

Ο Μπάιντεν χαιρέτισε την απόφαση Φινλανδίας και Σουηδίας

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «χαιρέτισε με θέρμη και στηρίζει εμφατικά την ιστορική υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ», σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Στο διάστημα κατά το οποίο θα εξετάζονται τα αιτήματα των δύο χωρών «οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και θα επαγρυπνούν απέναντι σε κάθε απειλή για την κοινή ασφάλειά μας και για να αποθαρρύνουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επίθεση ή απειλή επίθεσης», διαβεβαίωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ
Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ / Φωτογραφία: Twitter

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, που θα δεχτεί αύριο στον Λευκό Οίκο την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο, δηλώνει εξάλλου ότι «ανυπομονεί» να εργαστεί με το Κογκρέσο «και με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» ώστε να ενταχθούν γρήγορα οι δύο χώρες «στη σταθερότερη αμυντική συμμαχία στην ιστορία».

Νωρίτερα σήμερα Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ ωστόσο η Τουρκία, που διαθέτει δικαίωμα βέτο, όπως εξάλλου όλες οι χώρες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, απειλεί να μπλοκάρει τη διεύρυνση. Η υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις υπόλοιπες χώρες μέλη, εξαιρουμένης της Άγκυρας.

Χαιρετίζει τις αιτήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία

Η Βόρεια Μακεδονία χαιρέτισε τις αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ που υπέβαλαν σήμερα η Σουηδία και Φινλανδία και εξέφρασε την αμέριστη στήριξή της προκειμένου οι δύο αυτές χώρας να καταστούν μέλη της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας.

«Χαιρετίζω ειλικρινά και υποστηρίζω την υποψηφιότητα αυτών των σημαντικών, για την ευημερία και την ασφάλεια της Ευρώπης, χωρών. Είναι μια απόφαση κυρίαρχων κρατών που έχουν δικαίωμα στις δικές τους αποφάσεις, ειδικά όταν πρόκειται για την ευημερία των πολιτών τους.

Η Βόρεια Μακεδονία, ως το νεότερο μέλος της πιο ισχυρής στρατιωτικοπολιτικής συμμαχίας, έχει την υποχρέωση να συνεχίσει την πολιτική ανοιχτών θυρών με τους εταίρους της, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, έχοντας ιδιαίτερα υπόψην το πολιτικό και γεωγραφικό περιβάλλον όπως και αυτό της ασφάλειας.

Η σημαία του ΝΑΤΟ
Η σημαία του ΝΑΤΟ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με την πλήρη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, το ΝΑΤΟ θα ενισχυθεί ιδιαίτερα στην ανατολική του πτέρυγα, από όπου προέρχονται οι μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως συμβαίνει με τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Ακόμη, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εξουσιοδότησε σήμερα τον πρέσβη της χώρας στο ΝΑΤΟ να δώσει τη σύμφωνη γνώμη για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοτλαντική Συμμαχία.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Βόρεια Μακεδονία ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ όσον αφορά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και την απαγόρευση σε ρωσικά αεροσκάφη να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση