Οι χρήστες του Twitter, που συμμετείχαν στη σχετική δημοσκόπηση, ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης του Έλον Μασκ από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της εν λόγω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, λιγότερο από δύο μήνες μετά την εξαγορά της από τον δισεκατομμυριούχο.
Περίπου 57,5% των ψήφων ήταν «Ναι», ενώ 42,5% ήταν κατά της ιδέας να παραιτηθεί ο Μασκ από επικεφαλής του Twitter, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ ο δισεκατομμυριούχος. Περισσότεροι από 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι πήραν μέρος στην ψηφοφορία.
Ο Μασκ είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη «δημοσκόπηση» μέσω Twitter για το εάν θα πρέπει να επανέλθουν σε λειτουργία οι λογαριασμοί των δημοσιογράφων, με το 58,7% των συμμετεχόντων να δηλώνει υπέρ της άμεσης αποκατάστασής τους.
Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης το Twitter έθεσε ξαφνικά σε διαθεσιμότητα τους λογαριασμούς αρκετών δημοσιογράφων υψηλού προφίλ που καλύπτουν την πλατφόρμα και τον Έλον Μασκ. «Αν κάνεις ντοξ, θα σε θέσουν σε διαθεσιμότητα. Τέλος της ιστορίας. Αυτό είναι όλο», απαντούσε τότε
Θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του Poll, o Έλον Μασκ
Ο Μασκ δήλωσε χθες πως θα συμμορφωθεί με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, όμως δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες για το πότε θα παραιτηθεί, αν τα αποτελέσματα δείξουν ότι πρέπει να το κάνει.
Η δημοσκόπηση είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στη 01:20 (ώρα Ελλάδας), παρά το γεγονός ότι ο δισεκατομμυριούχος δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε θα παραιτηθεί, αν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Should I step down as head of Twitter? I will abide by the results of this poll.
— Elon Musk (@elonmusk) December 18, 2022
Απαντώντας σε έναν χρήστη του Twitter αργότερα, ο Μασκ είπε: «Δεν υπάρχει διάδοχος», κάνοντας αναφορά σε μία πιθανή αλλαγή του εκτελεστικού διευθυντή.
Ο Μάσκ δήλωσε σε ένα δικαστήριο του Ντελαγουέρ τον προηγούμενο μήνα ότι θα μειώσει τον χρόνο του στην Twitter Inc και τελικά θα βρει ένα νέο επιχειρηματία για να διοικήσει την εταιρία.
Η δημοσκόπηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την αναβάθμιση της πολιτικής του Twitter που έγινε χθες και η οποία απαγορεύει τη δημιουργία λογαριασμών με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση άλλων εταιριών μέσων κοινωνικής δικτύωσης που περιέχουν συνδέσμους ή ονόματα χρηστών για τις ανταγωνιστικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Η πολύπαθη συμφωνία του Έλον Μασκ με το Twitter
Η συμφωνία του Έλον Μασκ με το Twitter ολοκληρώθηκε μόνο μετά από μήνες νομικής διαμάχης και ορισμένοι ανέφεραν την απόσπαση της προσοχής από την εξαγορά ως έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση της τιμής της μετοχής της Tesla.
Αφού δημιούργησε μερίδιο στο Twitter στις αρχές του έτους, ο Αμερικανός έκανε την προσφορά του ύψους 44 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο, αν και πολλοί θεώρησαν ότι η προσφορά αυτή ήταν πολύ υψηλή.
Τον Ιούλιο, αποσύρθηκε από τη συμφωνία, επικαλούμενος ανησυχίες σχετικά με τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών στην πλατφόρμα. Τελικά τα στελέχη του Twitter ανέλαβαν νομική δράση για να κρατήσουν την προσφορά του.
Την επομένη κιόλας της ανάληψης καθηκόντων από τον Έλον Μασκ, ο επιχειρηματίας οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενους στην πόρτα της εξόδου, είτε δια της απολύσεων – κάτι που μιμήθηκαν δυστυχώς όλοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί στη συνέχεια – είτε παραιτήθηκαν μη μπορώντας να υπομείνουν τις νέες κατευθύνσεις της νέας διοίκησης.
Μέχρι στιγμής ο Ίλον Μασκ δεν έχει αντιδράσει στο αποτέλεσμα της δημοσκόπησης.
Από υπερήρωας, «κακός» ο Έλον Μασκ
Ο Έλον Μασκ έχει μετατραπεί από υπερήρωας για τη μετοχή της Tesla, σε κακοποιό στα μάτια της Street, καθώς ο μαξιμαλισμός και οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις και κινήσεις του μεγαλώνουν με κάθε tweet, λένε αναλυτές. Κι όλα αυτά την ώρα που πρόσφατη έρευνα κατατάσσει τον Έλον Μασκ στην τρίτη θέση των διασημοτήτων με τα περισσότερα fake news στο ίντερνετ.
Το σόου στο Twitter έχει βλάψει την εικόνα του κάτι που αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για τη μετοχή της Tesla. Επιπλέον, ο Έλον Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτήσει την αγορά του, γεγονός που συνέβαλε στην πτώση των μετοχών.
Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι η ζήτηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της εταιρείας μπορεί να επιβραδυνθεί, καθώς η οικονομία εξασθενεί, το υψηλότερο κόστος δανεισμού αποθαρρύνει τους αγοραστές και άλλες εταιρείες ενισχύουν τις προσφορές τους σε ηλεκτρικά οχήματα.
Η Tesla έχει επίσης πληγεί από ανακλήσεις, καθώς και από κυβερνητικές έρευνες για ατυχήματα και τη λειτουργία αυτόματου πιλότου.