16:47
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:47
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

To σκληρό lockdown στη Σανγκάι επηρεάζει την παγκόσμια αγορά – Καθυστερήσεις και ελλείψεις σε λάπτοπ και εξαρτήματα κινητών

Σανγκάι - Lockdown / Φωτογραφία: Twitter

Σανγκάι - Lockdown / Φωτογραφία: Twitter

14.04.2022
08:59
Τελευταία ενημέρωση: 14/04/2022 • 10:25
Το lockdown στη Σανγκάι που διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι στη Κίνα επηρεάζει την παγκόσμια αγορά

Το σκληρό lockdown που έχει επιβληθεί στην Σανγκάη λόγω του κορονοϊού επηρεάζει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τα προβλήματα στην αγορά μεγαλώνουν, καθώς η πόλη της Κίνας διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, 30 ταϊβανέζικες εταιρείες τεχνολογίας έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ελλείψεις σε εξαρτήματα κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, φωτοβολταϊκών πάνελ και μπαταριών.

Στην Ελλάδα παρατηρούνται καθυστερήσεις έως και δύο εβδομάδες σε σχέση με το παρελθόν, στην άφιξη προϊόντων απο την Κίνα, κυρίως στον κλάδο ένδυσης-υπόδησης, στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό και σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

«Έμφραγμα» στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Στην προσπάθειά της να «εκμηδενίσει» τα κρούσματα Covid στη Σανγκάη, η ηγεσία της χώρας περιόρισε ελευθερίες και δικαιώματα, προκαλώντας έμφραγμα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ελλείψεις σε βασικά αγαθά και ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει αυτή η κρίση στο παγκόσμιο εμπόριο. Κι όλα αυτά, με τα κρούσματα παράλληλα να ανεβαίνουν…

Η Κίνα ξεχωρίζει ως η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει υιοθετήσει μια πολιτική τύπου «Zero Covid». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που βλέπουν κρούσματα, οι κινεζικές αρχές αντεπιτίθενται με αυστηρότατα δραστικά μέτρα και περιορισμούς, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Πλέον, ενώ η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει την ασιατική χώρα, οι κινεζικές αρχές απαντούν με αναλόγως σαρωτικά lockdown τα οποία έχουν όμως με τη σειρά τους οδηγήσει και σε άλλες παράπλευρες απώλειες.

Η συγκεκριμένη πόλη της Κίνας τελεί υπό καθεστώς σκληρού lockdown ήδη από τα τέλη Μαρτίου, με την πλειονότητα των εκατομμυρίων κατοίκων της να παραμένει σε πολυήμερο κατ’ οίκον περιορισμό.

Ελλείψεις και προβλήματα

Λόγω των σκληρών μέτρων ωστόσο, που είναι επί της ουσίας μέτρα μαζικού εγκλεισμού κι όχι απλά κοινωνικής αποστασιοποίησης ή εύλογων προφυλάξεων, παρατηρούνται πια σημαντικά προβλήματα και στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Τα προϊόντα, με άλλα λόγια, δεν φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων. Και επειδή τα προϊόντα δεν φτάνουν στα ράφια, έχουν αρχίσει πλέον να παρατηρούνται και σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αγαθά, ενώ πολλοί από τους έγκλειστους πολίτες δυσκολεύονται πλέον να αποκτήσουν πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα. Σε κάποια σημεία της πόλης, οι Αρχές έχουν υψώσει οδοφράγματα, μπλοκάροντας ολόκληρες περιοχές με σκοπό να περιορίσουν την κίνηση από και προς αυτές.

Σημειώνεται ότι υπό κανονικές συνθήκες, στη Σανγκάη λειτουργούν εταιρείες που σου φέρνουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ στην πόρτα, με τις εν λόγω υπηρεσίες να είναι μάλιστα εξαιρετικά διαδεδομένες και τις παραγγελίες να γίνονται κυρίως μέσω υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων (μέσω apps).

Το lockdown έχει περιορίσει, ωστόσο, δραστικά τις ροές ανθρώπων και αγαθών, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μην μπορούν πια καν να αποκτήσουν πρόσβαση στα βασικά.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, πολλοί κάτοικοι προσπαθούν πλέον να βρουν προϊόντα παρανόμως, στη «μαύρη αγορά» και μέσα από αυτοσχέδια δίκτυα ανταλλαγών, ενώ πολλοί πέφτουν και θύματα απατεώνων που τους υπόσχονται να τους φέρουν προϊόντα τα οποία δεν εμφανίζονται ποτέ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση