02:17
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:17
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αλλάζουν όλα στο WhatsApp! Τέλος στα screenshot μηνυμάτων, δεν θα βλέπει κανείς πότε είστε online

Οθόνη κινητού τηλεφώνου με την εφαρμογή WhatsApp / Φωτογραφία: Unsplash

Οθόνη κινητού τηλεφώνου με την εφαρμογή WhatsApp / Φωτογραφία: Unsplash

09.08.2022
21:16
Τελευταία ενημέρωση: 10/08/2022 • 8:50
Αλλαγές στην πολιτική απορρήτου προανήγγειλε το WhatsApp

Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του ανακοίνωσε το μικρό «αδερφάκι» της META, WhatsApp την Τρίτη, προαναγγέλλοντας αρκετές νέες ενημερώσεις απορρήτου, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των χρηστών να ελέγχουν τα μηνύματά τους χωρίς να το γνωρίζουν άλλοι άνθρωποι.

Όπως διαβάζουμε στο αμερικανικό CNN, η πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων θα επιτρέπει σύντομα στους ανθρώπους να ελέγχουν ποιος μπορεί να βλέπει πότε είναι online. Ακόμη, οι χρήστες θα μπορούν να εμποδίζουν τους άλλους να λαμβάνουν στιγμιότυπα οθόνης ορισμένων μηνυμάτων και να εγκαταλείπουν ομάδες χωρίς αυτό να κοινοποιείται στα υπόλοιπα μέλη τους.

Περισσότεροι από 2 δισ χρήστες επιλέγουν το WhatsApp

Το WhatsApp έχει περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και ανήκει στη μητρική Meta του Facebook (FB). Ανακοινώνοντας τις αλλαγές στο Facebook και το Instagram, ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι η εταιρεία «θα συνεχίσει να αναπτύσσει νέους τρόπους για να προστατεύει τα μηνύματά σας και να τα διατηρεί τόσο ιδιωτικά και ασφαλή όσο και οι προσωπικές συνομιλίες».

Το WhatsApp έχει από καιρό διαφημίσει τη χρήση κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο στη λειτουργία του, η οποία σημαίνει ότι μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης ενός μηνύματος μπορούν να δουν το περιεχόμενό του. Και όπως και άλλες πλατφόρμες ιδιωτικών μηνυμάτων, επιτρέπει ήδη στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα που εξαφανίζονται μετά από καθορισμένα χρονικά διαστήματα.

Οθόνη κινητού τηλεφώνου με την εφαρμογή WhatsApp
Οθόνη κινητού τηλεφώνου με την εφαρμογή WhatsApp / Φωτογραφία: Unsplash

Ωστόσο, πέρυσι, το WhatsApp επικρίθηκε έντονα μετά από μια ενημέρωση των όρων παροχής υπηρεσιών του. Τότε, πολλοί χρήστες εξέφρασαν ανησυχίες για ένα τμήμα της πολιτικής απορρήτου του WhatsApp που περιγράφει λεπτομερώς τι μοιράζεται με τη μητρική εταιρεία Facebook, η οποία έχει προβληματική φήμη όσον αφορά την προστασία των δεδομένων των χρηστών.

Το τελεσίγραφο της Κομισιόν στο WhatsApp

Άλλωστε και η εφαρμογή αυτή του τεχνολογικού κολοσσού βρέθηκε αντιμέτωπη με τους αυστηρούς όρους χρήσης που διέπουν την αγορά εντός της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τον περασμένο Γενάρη διορία στο WhatsApp μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για να εξηγήσει πώς η πολιτική απορρήτου του συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της ΕΕ για τους καταναλωτές.

Η επιστολή εγκαινιάζει έναν ρυθμιστικό διάλογο με τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, ο οποίος ενδέχεται να οδηγήσει σε επίσημη νομική διαδικασία, εάν η εφαρμογή δεν καταφέρει να απορρίψει τις νέες ανησυχίες για την πολιτική απορρήτου. Το τελεσίγραφο πήρε τότε παράταση ως τον Μάρτιο, χωρίς έκτοτε να είναι γνωστό τι ακριβώς αποφάσισαν Κομισιόν και τεχνολογικός κολοσσός.

Η επιστολή προκύπτει από καταγγελία που υποβλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC) και οκτώ μέλη της. Οι οργανώσεις καταναλωτών υποστήριξαν ότι η WhatsApp δεν εξήγησε επαρκώς τις συνέπειες της νέας πολιτικής απορρήτου της και ζήτησε αθέμιτα τη συγκατάθεση πιέζοντας επιθετικά τους χρήστες με επαναλαμβανόμενα αναδυόμενα παράθυρα.

Αντιθέτως, η εταιρεία αναφέρει ότι έχει ήδη αλλάξει την πολιτική απορρήτου της τον Νοέμβριο, κατόπιν συμβουλής του Ιρλανδού Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων. Το αίτημα παροχής πληροφοριών αφορά επίσης τις πρακτικές ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ της υπηρεσίας και της μητρικής του εταιρείας Meta, ένα ευαίσθητο σημείο για τις ρυθμιστικές αρχές από τότε που εξαγοράστηκε η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων το 2014.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση