Η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες εταιρείες της Sillicon Vallery, οι λεγόμενοι τεχνολογικοί κολοσσοί που ορίζουν την αγορά, αλλά και τον ψηφιακό κόσμο παγκοσμίως, ανακοινώνουν μαζικές απολύσεις, σε ένα μοτίβο που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Πρώτος τον χορό των απολύσεων άνοιξε ο Έλον Μασκ, νέος CEO του Twitter, σε μια κίνηση που πολλοί ερμήνευσαν αρχικά ως «εκδικητική» για την προηγούμενη διοίκηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ακολούθησε ακριβώς στο ίδιο πνεύμα, απολύοντας 11.000 ταλαντούχους εργαζόμενους από τη Meta.
Τελευταίο πλήγμα στην ως σήμερα άτρωτη εικόνα των τεχνολογικών κολοσσών, η είδηση που έβγαλε η New York Times και θέλει την Amazon να προχωρά σε απολύσεις 10.000 εργαζομένων.
Η άνοδος και η πτώση (;) των τεχνολογικών κολοσσών
Τα τελευταία 10 χρόνια, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας κυριαρχούν στην οικονομία των ΗΠΑ. Η Apple, η Amazon, η Google και η Microsoft ξεπέρασαν όλες το όριο των τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελώντας μακράν τους πιο πολύτιμους οργανισμούς στη σύγχρονη ιστορία.
Ανταγωνίστηκαν με νεοφυείς επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται με επιχειρηματικά κεφάλαια, όπως η Uber, η WeWork, η Airbnb και η Stripe, για τα ταλέντα της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων, ανεβάζοντας τους μισθούς και το κόστος ζωής σε σειρά τεχνολογικά κέντρα των ΗΠΑ όπως το Σιάτλ.
Όμως, το τελευταίο έτος, άρχισαν να δημιουργούνται ρωγμές σε αυτή την κυριαρχία. Οι ηγέτες των εταιρειών άρχισαν να προειδοποιούν για περικοπές και εταιρείες όπως η Google, η Microsoft και το Facebook προχώρησαν αθόρυβα σε επιβράδυνση των προσλήψεων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς το οικονομικό κλίμα κυμαινόταν μεταξύ θετικού και αρνητικού, οι εταιρείες έδωσαν επίσης ανάμεικτα μηνύματα.
Τα στελέχη των εταιρειών που έκαναν τις περικοπές απέδωσαν την ευθύνη σε διάφορους αλληλένδετους παράγοντες – υπερβολικός ζήλος στις προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιβράδυνση της δραστηριότητας του ηλεκτρονικού εμπορίου και οι άνθρωποι ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στο διαδίκτυο καθώς επιστρέφουν οι προσωπικές εκδηλώσεις.
Η πανδημία θόλωσε την κρίση των CEO στους τεχνολογικούς κολοσσούς
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της τεχνολογίας προειδοποιούν εδώ και μήνες για μια επερχόμενη ύφεση, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει δημοσίευμα της Washington Post, λέγοντας στους υπαλλήλους τους να περιμένουν σκληρότερες συνθήκες εργασίας και να επιβραδύνουν δραστικά την ταχεία ανάπτυξη που ευαγγελίζονταν επί χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτή η δυναμική έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη. Ταυτόχρονα, οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας επεκτάθηκαν ραγδαία για να επωφεληθούν από το γεγονός ότι οι άνθρωποι περνούσαν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο. Οι τιμές των μετοχών των τεχνολογικών εταιρειών εκτινάχθηκαν, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τις χρηματικές απολαβές των εργαζομένων με βάση τις μετοχές.
Καθώς ο κόσμος επέστρεψε σταδιακά στους προ πανδημίας ρυθμούς, πολλοί καταναλωτές αποφάσισαν να κλείσουν το διαδίκτυο για ορισμένες ώρες και να γυρίσουν στις offline ζωές τους. Εν τω μεταξύ, ο υψηλός πληθωρισμός και οι φόβοι για μια διαφαινόμενη ύφεση έχουν μειώσει τις δαπάνες των καταναλωτών και των διαφημιστών, διαταράσσοντας τις βασικές δραστηριότητες πολλών από τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας, μετά από χρόνια ταχείας ανάπτυξης. Τώρα ο κλάδος περικόπτει χιλιάδες θέσεις εργασίας, σημειώνει δημοσίευμα του CNN.
Πιο αναλυτικά, τώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι πιο αυστηροί με τις επενδύσεις τους, αναγκάζοντας τις εταιρείες να επικεντρωθούν περισσότερο στην κερδοφορία, παρά στην ανάπτυξη. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί κάνουν το ίδιο, καθώς οι υψηλότερες τιμές μειώνουν τα έσοδά τους, αναγκάζοντάς τους να περικόψουν το κόστος.
Η άσχημη εικόνα στον Nasdaq που «μιλούσε» πριν τους τεχνολογικούς κολοσσούς
Το τέλος της πανδημίας αποδεικνύεται μια δύσκολη περίοδος για τον τεχνολογικό τομέα, με τον τεχνολογικό Nasdaq Composite να υποχωρεί κατά 4% από τον Απρίλιο – ο μήνας με τις χειρότερες επιδόσεις από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Δεν πρόκειται για βραχυπρόθεσμη πτώση, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Nasdaq έχει υποχωρήσει κατά 28% από την αρχή του έτους.
Η κατάρρευση του χρηματιστηρίου δεν είναι μόνο κακή για τους επενδυτές που έχουν ρίξει τα σκληρά κερδισμένα χρήματά τους στην τεχνολογία, αλλά είναι εξίσου ανησυχητική και για όσους εργάζονται στον χώρο της τεχνολογίας.
Πολλές εταιρείες, όπως ο ιστότοπος ανταλλαγής βίντεο Cameo, η χρηματοοικονομική εταιρεία OnDeck και η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Robinhood, έχουν απολύσει υπαλλήλους από τον Μάιο.
Μέχρι τα τέλη Ιουλίου, περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι στον κλάδο της τεχνολογίας στις ΗΠΑ είχαν χάσει τη δουλειά τους. Άλλοι, όπως οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta και Twitter, σταμάτησαν προσωρινά να προσλαμβάνουν νέους υπαλλήλους.
Οι απολύσεις έρχονται μόλις ένα χρόνο αφότου η Silicon Valley βρισκόταν στο απόγειό της, με την κερδοφορία των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών να ξεχειλίζει στα τρισεκατομμύρια, τους μισθούς στις εταιρείες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τα κρυπτονομίσματα να ρίχνουν νέο πλούτο στις τσέπες των επενδυτών και των εργαζομένων. Τώρα, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αναζητούν εργασία, αναφέρει ενδιαφέρουσα ανάλυση του jumpstartmag.com.
Τίποτα δεν είναι όπως παλιά
Ενώ έχουν υπάρξει απολύσεις στη Silicon Valley και στο παρελθόν, το τελευταίο κύμα περικοπών κόστους φαίνεται να πλήττει κάθε γωνιά του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών και των προγραμματιστών που συχνά θεωρούνταν ανέγγιχτοι. Η τεχνολογική φούσκα μπορεί να μην έχει σκάσει, αλλά η φούσκα στην κορυφή της φούσκας σίγουρα έχει σκάσει.
Ο CEO και συνιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι οι απολύσεις της Meta θα εξαπλωθούν σε όλη την εταιρεία, επηρεάζοντας τόσο την οικογένεια εφαρμογών της όσο και το τμήμα Reality Labs που έχει αναλάβει να βοηθήσει στην οικοδόμηση του metaverse. Σημείωσε ότι ορισμένες ομάδες – όπως η πρόσληψη προσωπικού – θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλες.
Μιλώντας στη WP, ο Μάρκ Βέιλ που έμαθε μόνος του να γράφει κώδικα για το διαδίκτυο όταν ήταν 9 ετών και εργάζεται στην τεχνολογία από το 2010 σε διάφορες εταιρείες, ιδρύοντας μάλιστα κάποια στιγμή τη δική του start-up, ήταν ένας από τους χιλιάδες που έχασαν τη δουλειά τους.
«Περνάει ο ένας χρόνος μετά τον άλλον και η οικονομία της τεχνολογίας γίνεται όλο και μεγαλύτερη χωρίς να διαφαίνεται τέλος» δήλωσε ο 35χρονος απολυμένος. «Όλοι στην τεχνολογία έχουν προειδοποιηθεί από ανθρώπους που έζησαν τις τελευταίες δεκαετίες ότι αυτό θα τελειώσει. Και έτσι τελείωσε» συνέχισε.