Σε τροχιά ανόδου βρίσκονται οι παγκόσμιες δαπάνες στην τεχνολογία, καθώς η πανδημική κρίση έχει δώσει ώθηση στον κλάδο και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.
Oι παγκόσμιες τεχνολογικές δαπάνες θα διαμορφωθούν το τρέχον έτος στα επίπεδα των 4,5 τρισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 5,1% σε σχέση με το 2021 που οι επενδύσεις είχαν ανέλθει παγκοσμίως σε 4,2 τρισ. ευρώ. Η αγορά θα παραμείνει ανοδική και το 2023, οπότε εκτιμάται ότι θα σημειώσει νέα ανάπτυξη (+5%), για να προσεγγίσει τα 4,7 τρισ. δολάρια.
Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της εταιρείας ερευνών Gartner (Gartner’s IT spending forecast), παρά τις πιθανές επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον, οι υψηλές προσδοκίες, που συνεχίζει να δημιουργεί το ψηφιακό περιβάλλον, θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις τεχνολογικές επενδύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι επιμέρους κατηγορίες δαπανών για την Πληροφορική θα έχουν θετικό πρόσημο ανάπτυξης όχι μόνο κατά την τρέχουσα χρήση, όπως ακριβώς είχε συμβεί και το 2021.
Πρωταγωνιστής το λογισμικό
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η μεγαλύτερη αύξηση δαπανών θα σημειωθεί στην κατηγορία επιχειρηματικό λογισμικό, όπου η αναμενόμενη ανάπτυξη για φέτος θα είναι της 11%, με την αγορά να φτάνει σε απόλυτα μεγέθη τα 672 δισ. ευρώ από 605 δισ. ευρώ το 2021, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα sepe.gr.
Οι δαπάνες για enterprise software θα κινηθούν ανοδικά και κατά την επόμενη χρονιά, προσεγγίζοντας σε αξία τα 752 δισ. δολ., που συνιστά αύξηση κατά 11,9% έναντι του 2022. Το Cloud είναι υπεύθυνο σχεδόν για το σύνολο της αύξησης των δαπανών στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού, καθώς οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην αναβάθμιση του λογισμικού σε software as a service (SaaS) για να υποστηρίξουν την ευελιξία τους.
Στα 1,46 τρισ. οι επενδύσεις σε Τηλεπικοινωνίες
Το μεγαλύτερο μέρος των τεχνολογικών επενδύσεων το 2022 θα διατεθεί για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο. Οι δαπάνες για Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών θα φτάσουν φέτος το 1,46 τρισ. ευρώ, διευρυμένες κατά 1,3% σε σχέση με το 2021, όταν είχαν διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,44 τρισ. ευρώ. Νέα ανάπτυξη των σχετικών δαπανών θα πρέπει να αναμένεται το 2023, αυτήν τη φορά σε ποσοστό 2,2%.
Έντονα ανοδική θα είναι και η εξέλιξη των δαπανών για υπηρεσίες ΙΤ. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, το 2022 θα διατεθούν κεφάλαια 1,3 τρισ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών σε υπηρεσίες Πληροφορικής, ποσό αυξημένο κατά 7,9% έναντι του 2021.
Για το επόμενο έτος, οι σχετικές επενδύσεις θα αυξηθούν εκ νέου κατά 8,8%, για να φτάσουν το 1,4 τρισ. ευρώ. Η Gartner προβλέπει ότι ο τομέας των υπηρεσιών πληροφορικής θα είναι αυτός με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αύξησης δαπανών το 2022.