08:24
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:24
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η παντοδυναμία των smartphones στον «έξυπνο» κόσμο – Πλέον διαχειριζόμαστε τα πάντα με το κινητό

Άνδρες κρατάνε ένα smartphone κινητό τηλέφωνο / Φωτογραφία: Unsplash

Άνδρες κρατάνε ένα smartphone κινητό τηλέφωνο / Φωτογραφία: Unsplash

03.07.2022
09:47
Τελευταία ενημέρωση: 03/07/2022 • 16:50
Σε πραγματικό χρόνο διαχειριζόμαστε τα πάντα από ένα smartphone

Το έξυπνο κινητό τηλέφωνο, smartphone, έχει εξελιχθεί σε παντοδύναμο εργαλείο που οδηγεί τις εξελίξεις σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όχι μόνον λόγω των απεριόριστων τεχνολογικών του δυνατοτήτων στις οποίες σε καθημερινή σχεδόν βάση προστίθεται νέες, αλλά κυρίως της ταχύτατης διείσδυσης που έχει στον πληθυσμό.

Σε κάθε γωνιά του κόσμου, σε όλες τις κοινωνικές και εισοδηματικές ομάδες, από τις πιο εύπορες έως τις πιο φτωχές το έξυπνο κινητό έχει πλέον διεισδύσει σε ποσοστά που αγγίζουν και το 100%.

Τα επίσημα νούμερα από το GSMA, που εκπροσωπεί το παγκόσμιο οικοσύστημα κινητών επικοινωνιών, είναι εντυπωσιακά και επιβεβαιώνουν την δύναμη των κινητών επικοινωνιών και συγκεκριμένα του έξυπνου κινητού τηλεφώνου.

Πτώση στις πωλήσεις smartphone
Κινητά smartphones / Φωτογραφία: Unsplash

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το 2021 υπήρχαν διεθνώς 5,3 δισεκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, ενώ το 2025 οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τους συνδρομητές στα 5,7 δισεκατομμύρια.

Η πλειονότητα των συνδρομητών αυτών, σε ποσοστό που ξεπερνά το 75% με συνεχώς ισχυρές ανοδικές τάσεις, διαθέτει έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone) και πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω του κινητού τηλεφώνου. Εάν στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας προστεθούν και όσοι έχουν πρόσβαση σε έξυπνο κινητό μέσω κάρτας SIM η διείσδυση του κινητού τηλεφώνου στον παγκόσμιο πληθυσμό φθάνει σχεδόν το 100%.

Η λειτουργία του smartphone ξεπερνά την επικοινωνία – Ο ρόλος στη δημιουργία του «έξυπνου» κόσμου

Η κυριαρχία του κινητού τηλεφώνου δεν αφορά όμως μόνον τον τομέα της επικοινωνίας. Οι τεχνολογικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας, όπως η εμφάνιση του 5G και του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things), έδωσε νέες τεράστιες δυνατότητες και κυρίως εκείνης της διασύνδεσης μεγάλου αριθμού συσκευών μεταξύ τους και όλων μαζί με το κινητό έξυπνο κινητό τηλέφωνο. Σύμφωνα με στοιχεία του GSMA σήμερα περισσότερες από 15,1 δισεκατομμύρια συσκευές συνδέονται με το διαδίκτυο και όλα μαζί με κινητά τηλέφωνα, ενώ το 2025 ο αριθμός αυτός θα έχει ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια συσκευές.

Με απλά λόγια, από το έξυπνο κινητό τηλέφωνο ο κάθε χρήστης, εκτός από άμεση τηλεφωνική επικοινωνία, μπορεί να έχει πρόσβαση και έλεγχο σε χιλιάδες αντικείμενα και συσκευές.

Κοπέλα με smartphone στο χέρι
Κοπέλα με smartphone στο χέρι / Φωτογραφία: Unsplash

Εντελώς ενδεικτικά αναφέρονται συσκευές από το σπίτι, όπως κλιματιστικά, πλυντήρια, φούρνοι, φωτιστικά, πόρτες, παράθυρα, τέντες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνο που είναι συνδεμένα μέσω εφαρμογών με το κινητό τηλέφωνο του χρήστη και μπορούν να ελέγχονται και να λειτουργούν από απόσταση. Ο λόγος για τη δημιουργία του «έξυπνου» σπιτιού που γίνεται ήδη πραγματικότητα, διασυνδέοντας τα πάντα με το ίντερνετ και όλα μαζί με το smartphone.

Όπως, όμως, δημιουργείται το «έξυπνο» σπίτι, έτσι όλα μετατρέπονται σε «έξυπνα» και διασυνδεμένα με τη βοήθεια χιλιάδων αισθητήρων που δίνουν την απαραίτητη ενημέρωση και πληροφορία: «Έξυπνη» βιομηχανία, «έξυπνη» γεωργία, που για παράδειγμα διευκολύνει το έργο των αγροτών να ποτίζουν τα χωράφια τους με εντολές από το κινητό τους. «Έξυπνες» πόλεις που δημιουργούνται από την αρχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα σε διεθνές επίπεδο την περίπτωση του δικού μας Ελληνικού, μια νέα έξυπνη πόλη που δημιουργείται από την αρχή στο πλαίσιο της αστικής ανάπλασης που είναι σε εξέλιξη.

Επίσης «έξυπνες» πληρωμές, «έξυπνα» αυτοκίνητα και πολλά άλλα που δημιουργούν τον περίφημο «έξυπνο» κόσμο που δεν είναι κάτι μελλοντικό αλλά συμβαίνει ήδη. Στο τομέα των συναλλαγών και πληρωμών αξίζει να σημειωθούν ότι σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν 1,35 δισεκατομμύρια τραπεζικοί λογαριασμοί σε κινητά τηλέφωνα μέσω των οποίων διακινούνται ένα τρισ. δολάρια.

Smartphones
Smartphones / Φωτογραφία: Unsplash

Ραγδαία ανάπτυξη χρήσης smartphone στην Ελλάδα

Ραγδαία είναι η ανάπτυξη χρήσεων κινητού τηλεφώνου και στη χώρα μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνεχή αύξηση της χρήσης τους για συναλλαγές και αγορές. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις από τις τράπεζες στον τομέα του mobile banking, από τους μόλις 1.500 περίπου ενεργούς χρήστες του το 2005, φθάσαμε στους 360.000 στο τέλος του 2015 και σε πάνω από 4 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σήμερα. Μεγάλη άνοδο γνωρίζει, όμως, στη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου, τόσο ο αριθμός όσο και η αξία των εγχρήματων συναλλαγών μέσω του mobile banking, με τον αριθμό συναλλαγών από το κινητό τηλέφωνο να ξεπερνά πλέον τα 80 εκατ. με αξία άνω των 25 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Την ίδια στιγμή το ηλεκτρονικό εμπόριο βρίσκεται σε πλήρη άνθιση, με το 50% των online αγοραστών να προέβη έστω σε μια αγορά μέσω διαδικτύου το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Μάλιστα, επιβεβαιώνεται πως τα smartphones ανέρχονται στην 1η θέση της προτίμησης ως μέσο για την ολοκλήρωση των αγορών τους, αφού σύμφωνα με δεδομένα της ελληνικής πολυεθνικής εταιρίας Generation Y – International eBusiness Hub, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα ολοκληρωμένων λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού και ηλεκτρονικού επιχειρείν, διαφαίνεται πως 6 στους 10 διαδικτυακούς χρήστες χαρακτηρίζονται πλέον ως online αγοραστές, με το 98% εξ αυτών να χρησιμοποιεί το κινητό ως βασική συσκευή για τις εμπορικές ψηφιακές συναλλαγές του.

Άνδρας με smartphone στο χέρι
Άνδρας με smartphone στο χέρι / Φωτογραφία: Pixabay

Στην παραπάνω σπουδαία πρόκληση και πρόσκληση, όπως αναφέρει η Generation Y, καλούνται να απαντήσουν οι επιχειρηματικοί σύμβουλοι της αγοράς με εξειδίκευση στο e-commerce, με στόχο να καλύψουν κάθε λειτουργική και εμπορική ανάγκη των επιχειρήσεων αναφορικά με το εργαλείο πώλησης, τις τεχνικές του προδιαγραφές, στον σχεδιασμό καθώς και το loading time του εκάστοτε ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).

Σε πραγματικό χρόνο διαχειριζόμαστε τα πάντα από ένα smartphone

Από το smartphone μπορούμε πλέον να επικοινωνούμε από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη με οποιοδήποτε. Μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να ελέγχουμε και να διαχειριζόμαστε τα πάντα: την κινητή και ακίνητη περιουσία μας, να κάνουμε τις αγορές μας και να αφιερώνουμε μεγάλος μέρος στην ψυχαγωγία μας. Και όλα αυτά λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων των τελευταίων ετών και την ανάπτυξη εκατοντάδων εφαρμογών για κινητά.

Κάτι που είχαν προβλέψει και σε κάποιο βαθμό επιτύχει και διάσημοι εφευρέτες σχεδόν ένα αιώνα πριν. Απλά δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι όλα αυτά θα ήταν κάποτε στην «τσέπη» κάθε ανθρώπου στον πλανήτη.

Έλεγε ο Ιταλός εφευρέτης του ασύρματου Γουλιέλμος Μαρκόνι στον δημοσιογράφο Αλέκο Λιδωρίκη, το 1932 στη διάρκεια επίσκεψης του στην Αθήνα, συνοδευόμενος από την σύζυγό του: «Δεν είμαστε πολύ μακριά από τον καιρό μίας απολύτου ραδιοτηλεγραφικής επικρατήσεως. Πολύ σύντομα δεν θα έχομε ανάγκη να δεχόμεθα τη μεσολάβηση του σταθμού του ασυρμάτου.

Αναδιπλούμενο κινητό
Αναδιπλούμενο κινητό / Φωτογραφία: Unsplash by Mika Baumeister

Ο καθένας από το σπίτι του θα μπορεί να συνεννοείται με πρόσωπα που είναι πολύ μακράν, εις την άλλην άκρη του κόσμου, και αυτό ασφαλώς θα είναι ένας παράδεισος και ευκολίας και οικονομίας».

Αναφέρθηκε και στο καταπληκτικό πείραμα του Μαρτίου του 1932, όπου από την θαλαμηγό του «Ηλέκτρα» που ήταν αγκυροβολημένη στην Γένοβα, ο Μαρκόνι άναψε τα φώτα του Σίδνεϊ, της πρωτεύουσας της αυστραλιανής Νέας Ουαλίας. Γεγονός που μας θυμίζει τον έλεγχο των αντικειμένων και της ενέργειας από τα κινητά τηλέφωνα που έχουμε σήμερα.

Τον είχε ρωτήσει τότε ο Αλέκος Λιδωρίκης. «Δεν θα επαναλάβετε το πείραμα του Μαρτίου του 1930 μαιτρ; Τι θα σας έλεγε η ιδέα να ανάψετε τα φώτα των Αθηνών από την Ρώμη;»

«Δεν αρνούμαι ότι θα ήτο κάτι το μεγαλειώδες… Ρώμη-Αθήνα, το ιδεώδες της ιστορίας να γίνει και το ιδεώδες της επιστήμης… Μα έχει όμως ανάγκη ο Παρθενών να πάρει φως από αλλού; Δεν λάμπει μόνος του, δεν έχει τόσο φως δικό του, ομορφιάς και μεγαλείου;» είχε απαντήσει ο Μαρκόνι στον Λιδωρίκη, θέλοντας ίσως να επισημάνει ότι και οι εφαρμογές των τεχνολογικών εξελίξεων, θα πρέπει να σταματούν εκεί που παύουν να είναι χρήσιμες.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση