Για το πώς άλλαξε τη ζωή τους ο ψηφιακός κόσμος μιλούν άτομα άνω των 65 ετών στο ντοκιμαντέρ «Μια αγκαλιά για την Τρίτη e-λικία», την ώρα που στην Ελλάδα μόνο το 2% ατόμων άνω των 65 ετών έχει ψηφιακές γνώσεις άνω του μετρίου.
Με ειλικρίνεια αλλά και με χιούμορ, άτομα άνω των 65 ετών μιλούν για το πως ήρθαν σε επαφή με τους υπολογιστές αλλά για τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών έχει αλλάξει τη ζωή τους, στο ντοκιμαντέρ «Μια αγκαλιά για την Τρίτη e-λικία».
Η Ουρανία Μιχαήλ, η Αγγελική Κουκούτση και η Πηνελόπη Κυρίτση , είναι τρεις από τις «πρωταγωνίστριες» του ντοκιμαντέρ που θα παρουσιαστεί στις 29 Ιουνίου (ώρα 19:00) στο Βαφοπούλειο από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση People Behind στη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης με θέμα το δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Εγώ τα cookies ξέρω ότι είναι τα μπισκότα
«Εγώ τα cookies ξέρω ότι είναι τα μπισκότα» αναφέρει Ουρανία Μιχαήλ. «Εμένα προσωπικά με άλλαξε πάρα πολύ, γιατί έχω κάνει πάρα πολλούς φίλους. Έχω κοντά 900 φίλους. Αν καμιά φορά δεν τους στείλω “καλημέρα” ή “καληνύχτα”, την άλλη μέρα: “Κυρία Αγγελική, είσαστε καλά;”», λέει η Αγγελική Κουκούτση.«Φοβόμουν μη κάνω κακό όχι στο κομπιούτερ, αλλά σε αυτά που υπήρχαν μέσα στο κομπιούτερ, μη χάσω κάποια κείμενα, μη χάσω φωτογραφίες» λέει από την πλευρά της η Πηνελόπη Κυρίτση.
Μόνο το 2% ατόμων άνω των 65 ετών στην Ελλάδα έχει ψηφιακές γνώσεις
«Οι στατιστικές λένε ότι στην Ελλάδα μόνο το 2% των ατόμων άνω των 65 έχει ψηφιακές γνώσεις άνω του μετρίου , το 78% δεν έχει αγγίξει ποτέ ηλεκτρονικό υπολογιστή» αναφέρει η συνιδρύτρια του People Behind, Μαρία Αστερίου.
«Η ένταξη των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στον ψηφιακό κόσμο αφορά τόσο το κράτος όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Πριν από αυτό όμως πρέπει να τονίσουμε ότι τα ίδια τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν την τεχνολογία με επιφυλακτικό τρόπο, είτε γιατί δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία και η εκμάθηση της τους φαίνεται κάτι πολύ δύσκολο και αποτρεπτικό, είτε γιατί αμφισβητούν την χρησιμότητα και τη χρηστικότητά της» εξηγεί η επίσης συνιδρύτρια του People Behind, Μαρία Ηλιοπούλου.
Στην εκδήλωση, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με το κοινό σχετικά με τον ψηφιακό αλφαβητισμό των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ θα παρουσιαστεί η ψηφιακή εφαρμογή «Αγκαλιά 65+», που δημιουργήθηκε από την ΑΜΚΕ InterMediaKT με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα των ατόμων άνω των 65 ετών.
Το έργο «Μια αγκαλιά για την Τρίτη e-λικία» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης την ΑΜΚΕ InterMediaKT και εταίρο την μη κερδοσκοπική οργάνωση People Behind. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.