Όσο περνούν οι ημέρες ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί τεράστια προβλήματα και έξω από τη χώρα. Εκτός από τα εκατομμύρια προσφύγων που φεύγουν από την πατρίδα τους για την Ευρώπη, τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους, τα προβλήματα που δημιουργούνται στην παγκόσμια οικονομία με το πετρέλαιο, τη βενζίνη, το φυσικό αέριο και την ενέργεια, πλέον προκύπτει ένα ακόμη ζήτημα.
Όπως αναφέρει το Reuters, η πόλεμος στην Ουκρανία έφερε το λουκέτο σε δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, οι οποίες παράγουν βασικό συστατικό για τη δημιουργία ενός τσιπ.
Κάτι το οποίο σημαίνει πως κάθε ημέρα που περνά, παρατηρείται όλο και μεγαλύτερη έλλειψη στα τσιπ, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία οποιασδήποτε συσκευής που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας!
Πάνω από το μισό της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από την Ουκρανία
Περίπου το 45%-54% του παγκόσμιου νέον ποιότητας ημιαγωγών, κρίσιμης σημασίας για τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τσιπ, προέρχεται από δύο ουκρανικές εταιρείες, Ingas και Cryoin, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε στοιχεία των εταιρειών και της εταιρείας ερευνών αγοράς Techcet.
Η παγκόσμια κατανάλωση νέον για την παραγωγή τσιπ ανήλθε πέρυσι σε περίπου 540 μετρικούς τόνους, εκτιμά η Techcet.
Και οι δύο εταιρείες έχουν κλείσει τις δραστηριότητές τους, σύμφωνα με εκπροσώπους των εταιρειών με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία, σκοτώνοντας αμάχους και καταστρέφοντας βασικές υποδομές.
Η διακοπή λειτουργίας ρίχνει σύννεφο πάνω από την παγκόσμια παραγωγή τσιπ, που ήδη βρίσκεται σε έλλειψη μετά την πανδημία του κορονοϊού που οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και αργότερα για αυτοκίνητα, αναγκάζοντας ορισμένες εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή τους.
«Βασικοί πελάτες θα μείνουν χωρίς προϊόντα»
Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ευρέως σχετικά με την ποσότητα των αποθεμάτων νέον που διατηρούν οι κατασκευαστές τσιπ, η παραγωγή θα μπορούσε να δεχτεί πλήγμα εάν η σύγκρουση παραταθεί, σύμφωνα με τον Άντζελο Ζίνο, αναλυτή της CFRA.
«Εάν τα αποθέματα εξαντληθούν μέχρι τον Απρίλιο και οι κατασκευαστές τσιπ δεν έχουν κλειδωμένες παραγγελίες σε άλλες περιοχές του κόσμου, αυτό σημαίνει πιθανότατα περαιτέρω περιορισμούς για την ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού και αδυναμία κατασκευής του τελικού προϊόντος για πολλούς βασικούς πελάτες».
Πριν από την εισβολή, η Ingas παρήγαγε 15.000 έως 20.000 κυβικά μέτρα νέον μηνιαίως για πελάτες στην Ταϊβάν, την Κορέα, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, με περίπου το 75% να πηγαίνει στη βιομηχανία τσιπ, δήλωσε ο Νικολάι Άντζι, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, μέσω email, στο Reuters.
Η εταιρεία εδρεύει στη Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.
«Οι πολίτες υποφέρουν», δήλωσε ο Άντζι την περασμένη Παρασκευή, σημειώνοντας ότι ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της εταιρείας δεν μπορούσε να απαντήσει επειδή δεν είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο ή στο τηλέφωνο.
Η Cryoin, η οποία παρήγαγε περίπου 10.000 έως 15.000 κυβικά μέτρα νέον μηνιαίως και βρίσκεται στην Οδησσό, σταμάτησε τη λειτουργία της στις 24 Φεβρουαρίου όταν άρχισαν οι επιθέσεις για να διατηρήσει τους εργαζόμενους ασφαλείς, σύμφωνα με τη διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης Λαρίσα Μπονταρένκο.
Θα αντέξει μέχρι τρεις μήνες να μείνει κλειστή η εταιρεία
Η Μπονταρένκο δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα ήταν σε θέση να εκπληρώσει παραγγελίες για 13.000 κυβικά μέτρα νέον τον Μάρτιο, εκτός εάν σταματούσαν τα βίαια επεισόδια. Είπε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αντέξει τουλάχιστον τρεις μήνες με το εργοστάσιο κλειστό, αλλά προειδοποίησε ότι αν ο εξοπλισμός υποστεί ζημιές, αυτό θα αποδειχθεί μεγαλύτερο βάρος στα οικονομικά της εταιρείας και θα δυσχεράνει τη γρήγορη επανέναρξη της λειτουργίας.
Είπε επίσης ότι δεν ήταν σίγουρη ότι η εταιρεία θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε πρόσθετες πρώτες ύλες για την παραγωγή νέον.
Το υπουργείο Οικονομίας της Ταϊβάν, σε δήλωσή του στο Reuters, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις της Ταϊβάν είχαν ήδη κάνει προχωρημένες προετοιμασίες και είχαν «αποθέματα ασφαλείας» νέον, οπότε δεν βλέπει προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού στο εγγύς μέλλον.
Η κεντρική τράπεζα της Ταϊβάν έκανε παρόμοια σχόλια νωρίτερα την Παρασκευή.
Το νέον παράγεται και στην Κίνα
Το ουκρανικό νέον είναι υποπροϊόν της ρωσικής χαλυβουργίας. Το αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης στη χειρουργική των ματιών με λέιζερ, παράγεται και στην Κίνα, αλλά οι κινεζικές τιμές αυξάνονται σταθερά.
Ο Μπονταρένκο λέει ότι οι τιμές, οι οποίες βρίσκονταν ήδη υπό πίεση μετά την πανδημία, είχαν σκαρφαλώσει έως και 500% από τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με δημοσίευμα κινεζικών μέσων ενημέρωσης που επικαλείται τον κινεζικό πάροχο πληροφοριών για την αγορά εμπορευμάτων biiinfo.com, η τιμή του αερίου νέον (περιεκτικότητας 99,9%) στην Κίνα έχει τετραπλασιαστεί από 400 γιουάν/κυβικό μέτρο τον Οκτώβριο του περασμένου έτους σε περισσότερα από 1.600 γιουάν/κυβικό μέτρο στα τέλη Φεβρουαρίου.
Οι τιμές του νέον αυξήθηκαν κατά 600% στην πορεία προς την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία από τη Ρωσία το 2014, σύμφωνα με την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ.
Οι εταιρείες αλλού θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την παραγωγή νέον, αλλά θα χρειαστούν εννέα μήνες έως δύο χρόνια για να ανεβάσουν την παραγωγή, σύμφωνα με τον Richard Barnett, επικεφαλής μάρκετινγκ της Supplyframe, η οποία παρέχει πληροφορίες αγοράς σε εταιρείες σε όλους τους παγκόσμιους τομείς ηλεκτρονικών ειδών.
Αλλά ο Άντζελο Ζίνο της CFRA σημείωσε ότι οι εταιρείες μπορεί να μην είναι πρόθυμες να επενδύσουν σε αυτήν τη διαδικασία, εάν η κρίση εφοδιασμού θεωρηθεί προσωρινή.