21:47
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:47
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι χάκερ στοχεύουν άτομα που πληκτρολογούν αυτές τις έξι λέξεις στους υπολογιστές τους!

Λάπτοπ χάκερ / Φωτογραφία: Unsplash

Λάπτοπ χάκερ / Φωτογραφία: Unsplash

11.11.2024
19:20
Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2024 • 22:14
Πώς δρουν οι χάκερ

Recently updated on November 13th, 2024 at 10:14 pm

Οι χάκερ γίνονται πιο εξελιγμένοι κι ενώ μας προειδοποιούν συνεχώς για τα κόλπα τους, οι μέθοδοί τους εξελίσσονται πιο γρήγορα από ό,τι μπορούμε να συμβαδίσουμε.

Από τα μηνύματα απάτης έως τις έξυπνες συσκευές σας που χρησιμοποιούνται για την προσωπική σας ζωή, οι χάκερ γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι μέρα με τη μέρα.

Γνωρίζουμε ήδη ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα προσωπικά σας δεδομένα στο διαδίκτυο, αλλά τώρα, προχωρημένοι χάκερ χρησιμοποιούν προφανώς έξι συγκεκριμένες λέξεις για να προσπαθήσουν να εισέλθουν στα εικονικά σας πορτοφόλια.

Σε μια παράξενη τροπή των γεγονότων, προφανώς το να γκουγκλάρετε για το εάν οι γάτες της Βεγγάλης είναι νόμιμο να κρατηθούν ως κατοικίδια μπορεί να οδηγήσει σε επίθεση στον κυβερνοχώρο, όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται

Μια ανάρτηση στον ιστότοπο της εταιρείας κυβερνοασφάλειας SOPHOS προειδοποιεί τους χρήστες του Διαδικτύου να μην πληκτρολογούν την ακόλουθη φράση στη μηχανή αναζήτησής τους: “Είναι νόμιμες οι γάτες της Βεγγάλης στην Αυστραλία;”

Οι έξι επικίνδυνες λέξεις

Υπάρχουν αναφορές ότι τα άτομα που πληκτρολογούν αυτές τις έξι λέξεις στη μηχανή αναζήτησής τους γίνονται θύματα της κυβερνοασφάλειας.

Όπως σημειώνει η SOPHOS: «Τα θύματα συχνά παρασύρονται να κάνουν κλικ σε κακόβουλο adware ή σε συνδέσμους που μεταμφιέζονται ως νόμιμο μάρκετινγκ, ή σε αυτή την περίπτωση μια νόμιμη αναζήτηση Google.»

Λειτουργεί μόνο όταν πληκτρολογείτε και τις έξι λέξεις, με το “Australia” να είναι βασικό μέρος του. Αυτό υποδηλώνει ότι όσοι ζουν στην Αυστραλία κινδυνεύουν περισσότερο. Εάν πραγματοποιήσετε αναζήτηση για τον όρο και κάνετε κλικ σε ένα αποτέλεσμα αναζήτησης με νόμιμη εμφάνιση, τότε μπορείτε να κλέψετε προσωπικές πληροφορίες, όπως τα τραπεζικά σας στοιχεία, μέσω ενός προγράμματος που ονομάζεται Gootloader.

Το Gootloader προφανώς υπάρχει εδώ και πάνω από μια δεκαετία και χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από τη ρωσική συμμορία ransomware REvil. Η SOPHOS δεν έψαχνε συγκεκριμένα να βοηθήσει όσους αναζητούσαν γάτα Βεγγάλης, αλλά αντίθετα, βρήκε την παραβίαση κοιτάζοντας το Gootloader.

Ανησυχητικά, το SOPHOS λέει ότι το πρόγραμμα μπορεί να σας κλειδώσει ακόμη και έξω από τον υπολογιστή σας.

Παρόλο που η αναζήτηση για τη διατήρηση γατών της Βεγγάλης στην Αυστραλία μπορεί να φαίνεται εξειδικευμένη, η SOPHOS λέει ότι είναι ακόμη πιο ανησυχητική, επειδή είναι μια ασαφής φράση που δεν έχει να κάνει με τίποτα κακό, αλλά μπορεί να σας οδηγήσει στο να σας αρπάξουν τα στοιχεία σας.

Η πιο πρόσφατη μέθοδος αναφέρεται στη «δηλητηρίαση SEO», όπου οι χάκερ μπορούν να διεισδύσουν σε φαινομενικά αβλαβείς όρους αναζήτησης και να συλλάβουν τα δεδομένα σας.

Η δηλητηρίαση του SEO συνήθως αφορά έναν κοινό όρο αναζήτησης ή στόχους υψηλής αξίας για να διεισδύσει σε ισχυρούς οργανισμούς όπως τράπεζες, γεγονός που καθιστά την τελευταία παραβίαση ακόμη πιο συγκεχυμένη.

Τον Μάιο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας «ηθοποιός απειλών» δηλητηρίασε την αναζήτηση μέσω ενός συνδέσμου σε ένα δημοφιλές φόρουμ για γάτες.

Στο νήμα υπήρχε ένας σύνδεσμος με δυνατότητα λήψης που προσέφερε περισσότερες πληροφορίες, αλλά αντ ‘αυτού, ήταν ένα βαριά συγκαλυμμένο αρχείο JavaScript που περιείχε τον ιό.

Η SOPHOS προειδοποιεί: “Οι χρήστες θα πρέπει ακόμα να προσέχουν τα αποτελέσματα αναζήτησης και τις διαφημίσεις αναζήτησης που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές σε τομείς που είναι εκτός πορείας — είτε θέλουν να αποκτήσουν μια γάτα Βεγγάλης είτε όχι”.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση