Νέες απολύσεις στη Netflix, οδηγούν στην πόρτα της εξόδου περίπου 300 υπαλλήλους, σύμφωνα πληροφορίες που μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Variety, οι απολύσεις στη Netflix αφορούν πολλές επιχειρηματικές λειτουργίες της εταιρείας, με τη μερίδα του λέοντος των θέσεων εργασίας να χάνεται στις ΗΠΑ.
Αυτές οι νέες απολύσεις στη Netflix, έγιναν μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ο γίγαντας του streaming – ο οποίος έχει ένα παγκόσμιο εργατικό δυναμικό περίπου 11.000 υπαλλήλων – έκανε έναν αρχικό γύρο περικοπών παρόμοιου μεγέθους τον Μάιο.
Τότε, το Netflix απέλυσε 150 υπαλλήλους, καθώς και δεκάδες συμβασιούχους και εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Ο ψηφιακό κολοσσός ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι γύροι απολύσεων φέτος μετά από αυτή την πρώτη ομάδα, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να προσαρμοστεί στην έντονα αποδυναμωμένη τιμή της μετοχής της.
Η βουτιά της εταιρείας στο Χρηματιστήριο έφερε απολύσεις στη Netflix
Η Netflix έχει χάσει σχεδόν το 70% της αξίας της από τότε που ανακοίνωσε ότι έχασε 200.000 συνδρομητές στο τέλος του πρώτου τριμήνου και αναμένεται να χάσει άλλα 2 εκατομμύρια στο δεύτερο τρίμηνο. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας έριξαν κατά κύριο λόγο το φταίξιμο στην απόσυρση από τη ρωσική αγορά, μια κίνηση που έγινε απότομα εξαιτίας του πολέμου και θα μπορούσε ενδεχομένως να δικαιολογήσει αυτή τη μείωση.
Την Πέμπτη, η μετοχή της Netflix άνοιξε στα 180,08 δολάρια και διαπραγματευόταν στα 180,93 δολάρια λίγο αργότερα. Οι μετοχές της Netflix διαπραγματεύονταν πάνω από τα 600 δολάρια τον Ιανουάριο.
Στα πιο πρόσφατα κέρδη της, η Netflix δεσμεύτηκε να μειώσει το κόστος προκειμένου να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους της στο 20%. Η πλατφόρμα εξακολουθεί να σχεδιάζει να δαπανήσει επιθετικά σε περιεχόμενο με προϋπολογισμό 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 για σειρές και ταινίες. Αυτό είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά που διέθεσε το 2021.
Οι απολύσεις στη Netflix έρχονται λίγες εβδομάδες αφότου η Goldman Sachs υποβάθμισε τη μετοχή σε «πώληση» από «ουδέτερη» και μείωσε την τιμή-στόχο της στα 186 δολάρια από 265 δολάρια, το χαμηλότερο PT μεταξύ των αναλυτών που καλύπτουν τη μετοχή, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Μήπως η Netflix το παράκανε με τις αυξήσεις τιμών;
Οι απολύσεις στη Netflix, έρχονται εν μέσω αυξήσεων και στις μηνιαίες χρεώσεις της σε όλο τον κόσμο, με κάποιους συνδρομητές στη Βρετανία για παράδειγμα να πληρώνουν τώρα ως και 33% περισσότερο από ό,τι πλήρωναν πριν από λιγότερο από δύο χρόνια για την ίδια υπηρεσία.
«Η κρίση του κόστους ζωής θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε όλες τις υπηρεσίες streaming. Ας μην ξεχνάμε ότι η αγορά είναι πλέον πλημμυρισμένη με πάρα πολλές υπηρεσίες streaming media που κυνηγούν πολύ λίγες υπηρεσίες», δήλωνε στο Reuters ο Πάολο Πεσκατόρε, αναλυτής της PP Foresight.
Ωστόσο, η ίδια η εταιρεία δηλώνει ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα, λέγοντας ότι οι αυξήσεις «παραμένουν σημαντικά θετικές για τα έσοδα», ενώ όπως υποστηρίζει εξακολουθεί να διατηρεί ένα από τα καλύτερα ποσοστά «παραμονής» στην υπηρεσία στον κλάδο. Κάτι που μάλλον δεν επιβεβαιώνεται με έπειτα από τις διαδοχικές απολύσεις στη Netflix.
Η Netflix επισημαίνει επίσης ότι, αν δεν υπήρχε ο πόλεμος στην Ουκρανία, στην πραγματικότητα θα είχε κερδίσει συνδρομητές, καθώς όπως προαναφέρθηκε ανέστειλε τις υπηρεσίες της στη Ρωσία, χάνοντας 700.000 λογαριασμούς στη διαδικασία.
Ωστόσο, το Netflix διερευνά το ενδεχόμενο μιας ήπιας μείωσης των τιμών, με τη μορφή ένταξης διαφημίσεων, σύμφωνα με τον Ριντ Χέιστινγκς, πρόεδρο και συνιδρυτή του. Μια φθηνότερη συνδρομή που θα χρηματοδοτείται από διαφημίσεις θα μπορούσε να βοηθήσει στην επέκταση της πλατφόρμαςσε νοικοκυριά και περιοχές που προηγουμένως δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την υπηρεσία στο πλήρες πακέτο, μια κίνηση που είχε προηγουμένως απορριφθεί κατηγορηματικά από την εταιρεία.