07:08
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:08
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

NASA: Το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ ίσως ανακάλυψε τον πιο μακρινό γαλαξία – Υπήρχε πριν από 13,5 δις χρόνια(εικόνες)

Ο πιο μακρινός γαλαξίας / Φωτογραφία: NASA

Ο πιο μακρινός γαλαξίας / Φωτογραφία: NASA

21.07.2022
08:37
Τελευταία ενημέρωση: 21/07/2022 • 12:51
Νέα ανακάλυψη από το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ

Μόλις μια εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων εικόνων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ, του πιο ισχυρού που σχεδιάστηκε ποτέ, οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι ενδέχεται να έχει ήδη ανακαλύψει τον πιο μακρινό γαλαξία που έχει παρατηρηθεί, ο οποίος υπήρχε πριν από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια!

Ο γαλαξίας με την ονομασία GLASS-z13 εκτιμάται ότι υπήρχε μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), το κοσμικό φαινόμενο που αποτέλεσε την «αφετηρία» του Σύμπαντος. Φέρεται, δηλαδή, να είναι 100 εκατομμύρια χρόνια προγενέστερος από το προηγούμενο ρεκόρ που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με όσα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόχαν Ναϊντού από το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ.

Φαίνεται να είναι κόκκινος γιατί, λόγω της απόστασης από τη Γη, το φως του έχει μετατοπιστεί προς το ερυθρό.

Ο Ναϊντού είναι ο βασικός συγγραφέας μελέτης που αναλύει δεδομένα από τις πρώτες παρατηρήσεις του James Webb. Τα δεδομένα δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο για όλους τους αστρονόμους στον κόσμο.

https://twitter.com/physicsJ/status/1549780839772217345

 

Μια από τις κύριες αποστολές του υπερσύγχρονου διαστημικού τηλεσκοπίου είναι να παρατηρήσει τους πρώτους γαλαξίες που σχηματίστηκαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, η οποία χρονολογείται πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.

Στην αστρονομία, η παρατήρηση απόμακρων αντικειμένων μοιάζει με ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο

Στην αστρονομία, η παρατήρηση απόμακρων αντικειμένων μοιάζει με ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Το φως του Ήλιου, για παράδειγμα, χρειάζεται λίγο περισσότερο από οκτώ λεπτά για να φτάσει στη Γη. Παρατηρώντας όσο το δυνατόν πιο απόμακρα αντικείμενα, μπορούμε να αντιληφθούμε πώς ήταν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το φως από τον γαλαξία GLASS-z13 υπολογίζεται πως εκπέμφθηκε πριν από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Αν και αυτή η μελέτη δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη, δημοσιεύτηκε ως «προεπισκόπηση» προκειμένου να είναι άμεσα προσβάσιμη από την κοινότητα των ειδικών. Έχει υποβληθεί προς δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση, σύμφωνα με τον Ναϊντού.

Μια δεύτερη επιστημονική ομάδα κατέληξε επίσης στο ίδιο συμπέρασμα με τον Ρόχαν Ναϊντού, κάτι που τον κάνει «πιο σίγουρο» για την εκτίμησή του.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2021 και ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία μια περίοδο δοκιμών που κράτησε έξι μήνες. Κόστισε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια και τα καύσιμά του επαρκούν για περίπου 20 χρόνια. Το τηλεσκόπιο βρίσκεται σε ένα σημείο που απέχει περίπου 1,5 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση