Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε υδρατμούς κοντά σε έναν βραχώδη εξωπλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο το οποίο απέχει 26 έτη φωτός από τη Γη.
Οι αστρονόμοι, επί του παρόντος προσπαθούν να προσδιορίσουν αν αυτοί οι υδρατμοί αποτελούν ένδειξη παρουσίας ατμόσφαιρας γύρω από τον βραχώδη εξωπλανήτη.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν έναν θερμό, βραχώδη εξωπλανήτη με την ονομασία GJ 486 b χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Webb. Ο πλανήτης είναι περίπου 30% μεγαλύτερος από τη Γη και έχει πολύ πιο ισχυρή επιφανειακή βαρύτητα από τον πλανήτη μας.
Ο πλανήτης βρίσκεται τόσο κοντά στο άστρο του, που ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω από αυτό κάθε 1,5 γήινες ημέρες. Αυτή η εγγύτητα θερμαίνει τον πλανήτη φτάνοντας επιφανειακή θερμοκρασία 430 βαθμών Κελσίου. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ο πλανήτης δεν περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του με αποτέλεσμα να έχει μια μόνιμη «νυχτερινή» πλευρά.
https://twitter.com/esa/status/1653039619938689025
Στην προκειμένη περίπτωση, οι παρατηρήσεις του GJ 486 b με το Webb αποκάλυψαν ενδείξεις υδρατμών. Η παρουσία υδρατμών θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ο GJ 486 b έχει με κάποιο τρόπο ατμόσφαιρα, παρά τη θερμότητα και την εγγύτητά του στο άστρο.
Ενώ οι υδρατμοί έχουν ανιχνευθεί στο παρελθόν σε αέριους εξωπλανήτες, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη βρει ατμόσφαιρα γύρω από βραχώδη εξωπλανήτη. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ένα γεγονός-ορόσημο, καθώς αυτό θα τον έκανε να μοιάζει κατά κάποιο τρόπο με πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος όπως η Γη και ο Άρης, οι οποίοι θεωρούνται βραχώδεις.
The James Webb Space Telescope detected water vapor when it was analyzing a transit of GJ 486 b, a rocky exoplanet around a red dwarf star.
But until now it is not known if these water traces are from the planet or from the star’s atmosphere. More observations are needed! pic.twitter.com/ZZivFdCDDX— Xavi Bros (@Xavi_Bros) May 1, 2023