21:11
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:11
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αποστολή Artemis: Αυτοί είναι οι 4 αστροναύτες που θα (ξανα)πατήσουν τη Σελήνη – Μια γυναίκα και ένας Αφροαμερικανός ανάμεσά τους

Οι τέσσερις πρώτοι αστροναύτες της αποστολής Artemis II / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Οι τέσσερις πρώτοι αστροναύτες της αποστολής Artemis II / Φωτογραφία: ΑΠΕ

03.04.2023
20:13
Τελευταία ενημέρωση: 04/04/2023 • 13:05
Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι μετά από 50 χρόνια, η Artemis II, είναι έτοιμη

Το μεγαλεπήβολο σχέδιό της να επανακαταλάβει τη Σελήνη και από εκεί τον «κόκκινο Πλανήτη» έχει θέσει σε εφαρμογή με την ονομασία Artemis II, η NASA.

Στα πλαίσια αυτά, η αμερικανική εταιρεία του Διαστήματος ανακοίνωσε τους τέσσερις αστροναύτες που θα συμμετάσχουν στη διαστημική αποστολή «Artemis II», την πρώτη επανδρωμένη πτήση γύρω από τη Σελήνη έπειτα από περισσότερα από 50 χρόνια.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η πρώτη γυναίκα, ο πρώτος Αφροαμερικανός και ο πρώτος Καναδός που συμμετέχουν σε αποστολή στη Σελήνη.

Πρόκειται για τους Αμερικανούς αστροναύτες Ράιντ Γουάισμαν, Βίκτορ Γκλόβερ και Κριστίνα Χάμοκ Κοχ, οι οποίοι συμμετέχουν για δεύτερη φορά σε διαστημικές πτήσεις, και τον Καναδό αστροναύτη του Καναδικού Οργανισμού Διαστήματος, Τζέρεμι Χάνσεν.

Η αποστολή διαδέχεται την χωρίς πλήρωμα αποστολή «Artemis I» που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Νωρίτερα, τρεις απόπειρες εκτόξευσης ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Η εκτόξευση αναμένεται τον Νοέμβριο του 2024 και κατά τη διάρκεια του «Artemis II» οι τέσσερις αστροναύτες θα πετάξουν γύρω από τη Σελήνη για δέκα ημέρες, με τον πύραυλο Space Launch System και το διαστημικό σκάφος Orion.

Στα σχέδια της NASA είναι η διατήρηση μόνιμης παρουσίας αστροναυτών στη Σελήνη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης. Για την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, θα είναι το εφαλτήριο για την πρώτη αποστολή στον πλανήτη Άρη.

Γιατί οι Αμερικάνοι θέλουν να γυρίσουν πίσω στο φεγγάρι;

Η αποστολή Apollo, εκείνη που έγραψε ιστορία στην αναζήτηση του Διαστήματος, ήρθε σε μια περίοδο όπου δύο μεγάλες υπερδυνάμεις, εκτός της πυρηνικής συλλογής, διαγκωνίζονταν για το ποια θα φτάσει μακρύτερα στο διάστημα.

Ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος έξω από την ατμόσφαιρα της Γης έδωσε την εντύπωση πως οι Σοβιετικοί προπορεύονταν στον ιδιότυπο αυτό Πόλεμο των Άστρων. Κι ύστερα ήρθε η απάντηση από την Αμερική.

Ήταν Ιούλιος του 1969, όταν όλη η ανθρωπότητα παρακολουθούσε δύο ανθρώπους να βγαίνουν στην αφιλόξενη Σελήνη και να πραγματοποιούν ένα τεράστιο επίτευγμα για την ανθρωπότητα.

Στην ελληνική μυθολογία, η Άρτεμις είναι η δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα. Και οι αξιωματούχοι της NASA, υποστηρίζουν ότι η Άρτεμις πρέπει να προχωρήσει πέρα από «σημαίες και αποτυπώματα» παπουτσιών στο έδαφος – με άλλα λόγια, ότι πρέπει να βασιστεί στα επιτεύγματα του Απόλλωνα (Apollo).

«Επιστρέφουμε στο φεγγάρι για να μάθουμε να ζούμε, να εργαζόμαστε, να επιβιώνουμε», δήλωνε σύμφωνα με το CNN ο διοικητής της NASA κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσα στον Αύγουστο.

Το λογότυπο της NASA
Το λογότυπο της NASA / Φωτογραφία: Unsplash

Στην πραγματικότητα η Σελήνη δεν είναι παρά ο προθάλαμος για το απόλυτο βήμα εκεί έξω, την επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο πλανήτη. Πράγματι, όπως αναφέρει το αμερικανικό Wired, το Artemis εντάσσεται στο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα της NASA «Από τη Σελήνη στον Άρη».

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προβλέπει την αποστολή αστροναυτών στον Κόκκινο Πλανήτη μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Οι ειδικοί της NASA εξηγούν πως, όπως όταν κάποιος εξερευνά την άγρια Αναρκτική δεν βασίζεται σε καινούργιο εξοπλισμό που δεν γνωρίζει, ή παπούτσια που δεν «έχουν σπάσει», έτσι και ο Άρης δεν θα είναι το πιο φιλόξενο μέρος για να δοκιμάσει για πρώτη φορά μια τεχνολογία.

Αστροναύτης της NASA στη Σελήνη
Αστροναύτης της NASA στη Σελήνη

Αν υποθέσουμε ότι οι πρώτες αποστολές του Artemis είναι επιτυχείς, στα επόμενα ταξίδια θα αποσταλούν περισσότερα εξαρτήματα στο σεληνιακό σταθμό και οι αστροναύτες θα αναπτυχθούν για εκτεταμένες περιπλανήσεις στο σεληνιακό έδαφος, ενδεχομένως για εβδομάδες κάθε φορά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση