Ο αστρονόμος Νταίτσι Φούτζι, έφορος στο Μουσείο Hiratsuka City της Ιαπωνίας, παρακολουθούσε τις εικόνες που κατέγραφαν κάμερες οι οποίες εστιάζουν συνεχώς στη Σελήνη.
Στις 23 Φεβρουαρίου οι κάμερες κατέγραψαν την πτώση ενός μετεωρίτη στην νοτιοανατολική πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου κοντά στον κρατήρα Ideler L που βρίσκεται βορειοδυτικά του του κρατήρα Pitiscus.
Οι μετεωρίτες ταξιδεύουν κατά μέσο όρο με περίπου 48.280 χλμ/ώρα. Η πτώση τους στην επιφάνεια ενός άλλου διαστημικού σώματος με υψηλή ταχύτητα παράγει έντονη θερμότητα και δημιουργεί κρατήρες, ενώ παράλληλα εκπέμπεται μια έντονη λάμψη ορατού φωτός. Οι πτώσεις μετεωριτών στη Σελήνη μπορούν να γίνουν ορατές από τη Γη εάν είναι αρκετά μεγάλες και συμβαίνουν σε μια περιοχή κατά τη διάρκεια της σεληνιακής νύχτας που βλέπει τη Γη όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
私の観測史上最大の月面衝突閃光を捉えることができました!2023年2月23日20時14分30.8秒に出現した月面衝突閃光を、平塚の自宅から撮影した様子です(実際の速度で再生)。なんと1秒以上も光り続ける巨大閃光でした。月は大気がないため流星や火球は見られず、クレーターができる瞬間に光ります。 pic.twitter.com/Bi2JhQa9Q0
— 藤井大地 (@dfuji1) February 24, 2023