20:21
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:21
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τεχνητή νοημοσύνη «επαναφέρει στη ζωή» συγγενείς που έχουν πεθάνει – Πώς λειτουργεί

Γυναίκα που εργάζεται στον υπολογιστή / Φωτογραφία: Unsplash

Γυναίκα που εργάζεται στον υπολογιστή / Φωτογραφία: Unsplash

20.01.2023
15:53
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2023 • 21:33
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) δημιουργεί αυθεντικές αναπαραστάσεις εκείνων που έφυγαν από τη ζωή

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι σκληρό, αλλά αναπόφευκτο κατά τη διάρκεια της ζωής, ωστόσο σύμφωνα με την βρετανική Telegraph ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν τώρα τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να δημιουργήσουν αυθεντικές αναπαραστάσεις εκείνων που έφυγαν από κοντά μας είτε σε ηχητική μορφή, είτε σε οπτική μορφή, ή ακόμη και με ένα διαδραστικό στοιχείο.

Κανείς δεν μπορεί να αναστηθεί, αλλά η μνήμη του μπορεί να γίνει πιο ζωντανή, όπως διευκρινίζει η βρετανική εφημερίδα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην εφαρμογή HereAfter που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη (AI). Χρησιμοποιεί έναν εικονικό συνεντευκτή (θέτει ερωτήματα) για να προτρέπει τους χρήστες να ηχογραφούν τον εαυτό τους μιλώντας για τη ζωή τους. Αυτές οι ηχογραφήσεις οργανώνονται για να δημιουργήσουν αυτό που αποκαλεί Life Story Avatar, δηλαδή μια αναπαράσταση του χρήστη που διατηρείται σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Τα δισέγγονά σας θα μπορούσαν, στο μέλλον, να σας ρωτήσουν πώς ήταν η ζωή σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τι σας έκανε να γελάσετε, ποιες ήταν οι βαθύτερες λύπες σας, λέει η Telegraph.

Μια άλλη υπηρεσία, το StoryFile, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, καταγράφοντας τις αναμνήσεις σε βίντεο, επιτρέποντας στους απογόνους σας να έχουν μια μορφή προσωπικής συνομιλίας μαζί σας όταν θα έχετε φύγει από τη ζωή.

Σύμφωνα με την Telegraph το λογισμικό του StoryFile επέτρεψε στη Μαρίνα Σμιθ, μητέρα του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, η οποία πέθανε τον περασμένο Ιούνιο σε ηλικία 87 ετών, να εμφανιστεί σε μορφή διαδραστικού βίντεο στην κηδεία της.

Η τελετή, στο Nottinghamshire, περιελάμβανε μια σύντομη ομιλία της Smith, η οποία ήταν συνιδρύτρια του Εθνικού Κέντρου Ολοκαυτώματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα να της κάνουν και ερωτήσεις για τη ζωή της. Το λογισμικό αναπαρήγαγε τις κατάλληλες απαντήσεις που είχαν ληφθεί από τις πολύωρες αναμνήσεις τις οποίες είχε καταγράψει στην κάμερα, συμπεριλαμβανομένων μερικών αποκαλύψεων που εξέπληξαν την οικογένειά της. Προφανώς δεν ήταν μια αληθινή συζήτηση, αλλά όσο πιο αληθινή γίνεται με κάποιον που δεν είναι πια μαζί μας, υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

Τι λένε οι ειδικοί

Η Stefanie Schillmöller, ειδική στις τάσεις που αφορούν τα θέματα σχετικά με τον θάνατο, σημειώνει: «Υπάρχει μια θεωρία που ονομάζεται “συνεχιζόμενοι δεσμοί”, η οποία λέει ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να έχουμε ένα είδος σχέσης με τον αποθανόντα, να τον θυμόμαστε, να έχουμε έναν εσωτερικό διάλογο. Μπορεί να χάνουμε το πρόσωπο, αλλά δεν χάνουμε αυτή τη σχέση. Αυτή η οπτική του πένθους γίνεται όλο και πιο κοινή».

Ο James Vlahos, διευθύνων σύμβουλος της HereAfter AI αναφέρει: «Δεν είναι καινοφανές να συλλέγουμε και να αποθηκεύουμε αναμνήσεις από τους ανθρώπους που αγαπάμε. Εμείς όμως προσφέρουμε έναν τρόπο που καθιστά εύκολη τη συλλογή των καταγραφών και εύκολη την πρόσβαση σε αυτές. Τόσο απλό όσο το να λειτουργείς μια εφαρμογή, να κάνεις μια ερώτηση για τη ζωή κάποιου και να ακούς αμέσως τι έχει να πει».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση