07:31
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:31
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Υποφέρετε από αϋπνίες; Κι όμως μπορεί γι’ αυτό να φταίνε τα φώτα των δρόμων – Τι δείχνουν φωτογραφίες από το Διάστημα

Η ιβηρική από τον δορυφόρο ISS / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ιβηρική από τον δορυφόρο ISS / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

15.09.2022
19:26
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2022 • 8:29
Η μπλε ακτινοβολία των LED μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου

Με γρήγορο ρυθμό μεταβάλλεται το νυχτερινό περιβάλλον της Γης λόγω της συνεχούς αύξησης του τεχνητού φωτισμού. Το τεχνητό φως εκπέμπει σε ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό μπλε ακτινοβολία, με μελέτες να υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες.

Οι φωτογραφίες που τράβηξαν οι αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατά την περίοδο 2012-2020, αποκαλύπτουν ότι σταδιακά αυξάνεται ο φωτισμός μπλε απόχρωσης (αντί πορτοκαλί) στους ευρωπαϊκούς δρόμους, καθώς οι πόλεις η μία μετά την άλλη στρέφονται ολοένα περισσότερο στις λάμπες LED που πετυχαίνουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Πόλεις πριν και μετά
Πόλεις πριν και μετά / Φωτογραφία: Science

Όμως αυτή η θετική πλευρά έχει και μια άλλη πιο αρνητική όψη, καθώς η μπλε ακτινοβολία των LED -που επίσης εκπέμπεται από κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και τεχνητές πηγές- μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου (λόγω καταστολής της ορμόνης μελατονίνης) και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Τι λένε οι ερευνητές για τις αϋπνίες

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τον Κέβιν Γκάστον του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», ανέφεραν ότι η αυξανόμενη μπλε ακτινοβολία των LED έχει μειώσει επίσης την ορατότητα των άστρων στον νυχτερινό ουρανό και έχει γενικότερα αρνητική επίπτωση στην αίσθηση της φύσης που έχουν πια οι άνθρωποι. Ακόμη το μπλε φως επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά διαφόρων ζώων, κάτι που έχει γενικότερες οικολογικές συνέπειες.

Οι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα μπλε ακτινοβολίας θεωρούνται από τους επιστήμονες η Βρετανία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, ενώ το μικρότερο πρόβλημα έχουν η Αυστρία και η Γερμανία που ακόμη φωτίζουν σε μεγάλο ποσοστό τους δρόμους τους με παλαιότερου τύπου λαμπτήρες (όχι LED).

Τι είναι το «μπλε φως»;

Η ακτινοβολία που εκπέμπεται από το μπλε φως «ξεγελά» τον εγκέφαλο ότι δεν έχει ακόμη νυχτώσει, με αποτέλεσμα να καθυστερεί να περάσει στη φάση προετοιμασίας για τον ύπνο και την απαιτούμενη ανάπαυση.

Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγετε τη χρήση συσκευών με οθόνες που εκπέμπουν μπλε φως (πρακτικά, αναφέρονται στην συντριπτική πλειονότητα των σύγχρονων gadgets) για τουλάχιστον 45-60 λεπτά πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Ορισμένοι, μάλιστα, επεκτείνουν το όριο στις δύο ώρες. Επισημαίνουν, επίσης, ότι αν τυχόν ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν πρέπει να πάρετε το κινητό για να ελέγξετε τις ειδοποιήσεις σας.

Πρόσφατη έρευνα από την Ολλανδία έδειξε ότι οι έφηβοι, οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με οθόνες για περισσότερο από τέσσερις ώρες, έκαναν να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν κατά μέσο όρο 30 λεπτά αργότερα από εκείνους που χρησιμοποίησαν τις συσκευές για λιγότερο από μια ώρα την ημέρα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση