Ο σεφ Γιώργος Τσούνης έδωσε μια απολαυστική συνταγή με γαλλικό αέρα για την παραδοσιακή και μυρωδάτη λαγάνα.
Όπως εξήγησε, το ψωμάκι αυτό θέλει μόλις μισή ώρα ψήσιμο, ενώ θα χρειαστεί να την αφήσετε να φουσκώσει για μία ώρα το πολύ. Η λαγάνα γίνεται και στο χέρι, δεν χρειάζεται δηλαδή αρτοπαρασκευαστή ή μίξερ.
Το μείγμα που θα φτιάξετε είναι κολλώδες, αλλά αυτό είναι επιθυμητό για να έχουμε μια τραγανή λαγάνα. Όπως εξηγεί ο σεφ στην εκπομπή «Ελένη» του MEGA, η υγρασία βοηθά το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας να παραμείνει τραγανό.
Η συνταγή είναι πολύ εύκολη και σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ψωμιά, που συχνά είναι αρκετά μπελαλίδικα και χρονοβόρα, γίνεται μέσα σε ένα δίωρο. Άλλωστε, φέτος, η λαγάνα στους φούρνους αναμένεται να κοστίσει ως και 5 ευρώ το κιλό, γεγονός που σημαίνει πως η σπιτική εκδοχή της και λιγότερο θα στοιχίσει και θα είναι ζεστή και μυρωδάτη, όσο καμιά του εμπορίου.
Υλικά για τη λαγάνα
- 50 ml χλιαρό νερό
- 5 γρ ξηρή μαγιά
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 500 γρ σκληρό αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
- Σουσάκι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Βάζουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκληρό αλεύρι και ξεκινάμε το ζύμωμα με τον γάντζο του μίξερ για περίπου πέντε λεπτά. Αν ζυμώσετε στο χέρι, θα χρειαστεί να το δουλέψετε λίγο περισσότεο.
- Λαδώνουμε τα χέρια μας και βγάζουμε το ζυμάρι από τον κάδο του μίξερ. Αφήνουμε μια με μιάμιση ώρα σκεπασμένο να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο του.
- Παίρνουμε μια λαμαρίνα, λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι. Παίρνουμε το ζυμάρι και το απλώνουμε στο ταψί, ανοίγοντας με τα δάχτυλα σε οβάλ σχήμα. Η λαγάνα δεν χρειάζεται δεύτερο φούσκωμα
- Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη λάδι και σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω, κάτω.
Βίντεο: Πώς θα ετοιμάσετε τη λαγάνα
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πως θα ετοιμάσετε γρήγορα και εύκολα τη δική σας σπιτική λαγάνα: