Τα Τρίγωνα Πανοράματος αναδείχθηκαν το δεύτερο καλύτερο γλυκό στον κόσμο, στην κατηγορία «αρτοσκευάσματα» (pastries), σύμφωνα με τον παγκόσμιο οδηγό γευσιγνωσίας Taste Atlas.
Το αγαπημένο θεσσαλονικιώτικο γλυκό με το σιροπιαστό φύλλο και την πλούσια κρέμα ήρθε δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του Taste Atlas με τη γλυκιά τάρτα Pastel de Belém από την Πορτογαλία να κατακτά την πρωτιά.
Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι άλλο ένα ελληνικό γλυκό βρέθηκε ψηλά στη λίστα και συγκεκριμένα τα πιταράκια της Μήλου, τα οποία κατέκτησαν την πέμπτη θέση, ενώ χαμηλότερα στη λίστα η μπουγάτσα, το γαλακτομπούρεκο, τα καλτσούνια, τα ροξάκια και τα φουσκάκια.
Η παραπάνω διάκριση δεν είναι η μόνη για τη χώρα μας αφού πριν από μία εβδομάδα η ελληνική κουζίνα είχε αναδειχθεί από το Taste Atlas ως η τρίτη καλύτερη στον κόσμο πίσω από την ιταλική και την ιαπωνική κουζίνα.
Trigona panoramatos 🇬🇷 is the #2 best pastry in the world in 2023. View complete TasteAtlas Awards 23/24 lists: https://t.co/OA8VeDecZt
Trigona panoramatos is a traditional Greek sweet pastry originating from the outskirts of Thessaloniki. These crispy and buttery triangular… pic.twitter.com/AkKIMYeq39
— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 18, 2023
Το κορυφαίο γλυκό
Να αναφέρουμε ότι πρώτο αρτοσκεύασμα αναδείχθηκε το εθνικό γλυκό της Πορτογαλίας, «Pastel de Belém», μια πορτογαλική ζύμη τάρτας με κρέμα αυγών, η οποία ενίοτε είναι πασπαλισμένη με κανέλα.
Στην τρίτη θέση βρέθηκε το «Pastel de nata», επίσης από την Πορτογαλία, δηλαδή ταρτάκια γεμισμένα με κρέμα. Η ζύμη τους είναι συνήθως τραγανή σφολιάτα, ενώ η γέμιση κρεμώδης, αέρινη και γλυκιά.
Την τέταρτη θέση κατέκτησε το Karipap ή αλλιώς curry puff από τη Μαλαισία, το οποίο είναι μικρή πίτα που αποτελείται από κάρυ με κοτόπουλο και πατάτες σε τηγανητό ή ψημένο κέλυφος ζαχαροπλαστικής.