Τα φαγητά φούρνου ανήκουν στις πιο δημοφιλείς κατηγορίες φαγητών και το Taste Atlas δημοσίευσε τη λίστα με τα 5 κορυφαία πιάτα της κατηγορίας «casserole», όπως ονομάζονται.
Από την συγκεκριμένη κατηγορία δεν θα μπορούσε να λείψει και ένα ελληνικό πιάτο και συγκεκριμένα το γιουβέτσι, που βρίσκεται στην δεύτερη θέση με βάση την σχετική αξιολόγηση.
Το κλασσινό ελληνικό πιάτο, όπως αναφέρει το Taste Atlas, αποτελείται από έναν συνδυασμό ζυμαρικών και κοκκινιστού κρέατος με ντομάτα που παρασκευάζεται ως πιάτο σε ένα σκεύος.
Αν και το μοσχαρίσιο κρέας είναι η παραδοσιακή επιλογή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα είδη κρέατος, ενώ η πλούσια σάλτσα ντομάτας είναι συνήθως καρυκευμένη με κανέλα, μπαχάρι, κόκκινο κρασί, γαρύφαλλο και φύλλα δάφνης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Τα καλύτερα 5 φαγητά φούρνου
Στη λίστα με τα πέντε κορυφαία πιάτα της συγκεκριμένης κατηγορίας, στην πρώτη θέση συναντάμε την «Parmigiana alla napoletana».
Με καταγωγή από την Καμπανία της Ιταλίας, το πιάτο παρασκευάζεται με μελιτζάνες, ελαιόλαδο, κρεμμύδια, βασιλικό, ντομάτες, τυρί μοτσαρέλα ή fior di latte και τριμμένο Parmigiano-Reggiano.
Οι μελιτζάνες ξεφλουδίζονται, κόβονται σε φέτες και τηγανίζονται για λίγο, στη συνέχεια τις τακτοποιούνται σε ένα ταψί πάνω από τη σάλτσα ντομάτας μαζί με το τυρί, τα φύλλα βασιλικού και το τριμμένο τυρί. Οι στρώσεις επαναλαμβάνονται και η τελευταία πρέπει να τελειώνει με σάλτσα ντομάτας και τριμμένο τυρί. Το πιάτο ψήνεται μέχρι να γίνει τραγανή η επιφάνεια και στη συνέχεια σερβίρεται, ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου.
Μετά το γιουβέτσι που έρχεται δεύτερο, ακολουθεί στην τρίτη θέση το «Escondidinho» από την Βραζιλία. Μπορεί να παρασκευαστεί με μια ποικιλία συστατικών – βοδινό, κοτόπουλο, ψάρι, χοιρινό ή γαρίδες. Το αυθεντικό ονομάζεται escondidinho de carne seca, με συνδυασμό αποξηραμένου και αλατισμένου κρέατος και πουρέ πατάτας.
Το carne seca μαγειρεύεται με ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδο και διάφορα μπαχαρικά. Τοποθετείται σε ένα ταψί, στη συνέχεια συμπληρώνεται με πουρέ πατάτας και συχνά τριμμένο τυρί. Ψήνεται στο φούρνο μέχρι να ροδίσει από πάνω. Το όνομα του πιάτου σημαίνει «μικρό κρυμμένο», που αναφέρεται στο κρέας που κρύβεται κάτω από ένα στρώμα πουρέ πατάτας.
Τέταρτο έρχεται το «Pastel de choclo», από την Χιλή. Είναι μια πίτα σαν κατσαρόλα που είναι επίσης δημοφιλής στο Περού, την Αργεντινή και τη Βολιβία. Αποτελείται από κιμά, κοτόπουλο, μαύρες ελιές, κρεμμύδια, βραστά αυγά και ζύμη από φρέσκο αλεσμένο καλαμπόκι που ονομάζεται choclo.
Το καλαμπόκι παίζει βασικό ρόλο στο πιάτο. Μερικές φορές βάζουν μεγάλες σταφίδες στην πίτα, ενώ η ίδια η πίτα πασπαλίζεται με ζάχαρη πριν το ψήσιμο, διασφαλίζοντας ότι από πάνω θα δημιουργηθεί μια καραμελωμένη κρούστα.
Στην πέμπτη θέση είναι το «Causa rellena» από το Περού. Γίνεται με κίτρινες πατάτες και τονοσαλάτα ή με κοτόπουλο. Τις περισσότερες φορές, οι πατάτες πλάθονται ή κόβονται σε κύκλους και η γέμιση στρώνεται ενδιάμεσα. Το πιάτο αρωματίζεται με μαγιονέζα, ají amarillo chilis και χυμό λάιμ ή λεμόνι.
Σερβίρεται συνήθως κρύα με μαρούλι, ενώ η κορυφή γαρνίρεται με μαύρες ελιές, καθιστώντας το ένα τέλειο ορεκτικό ή ένα ελαφρύ γεύμα από μόνο του.
Πηγή: seretravel.com