Ένα ανατολίτικο γλυκό με μπόλικο σιρόπι, γνωστό περισσότερο στη βόρεια Ελλάδα και τις πόλεις της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, θα γίνει το αγαπημένο σας γλύκισμα τα απογεύματα: Σεκέρ Παρέ.
«Σεκέρ Παρέ» στα τουρκικά σημαίνει «κομμάτι ζάχαρης»: δεν φτιάχνεται εξ ολοκλήρου από ζάχαρη, μην ανησυχείτε. Σιμιγδάλι, αλεύρι, αυγά και ξύσμα από εσπεριδοειδή είναι μερικά από τα βασικά υλικά αυτού του λαχταριστού γλυκίσματος.
Στην γειτονική Τουρκία το Σεκέρ Παρέ θεωρείται από τα πιο δημοφιλή επιδόρπια με σερμπέτι, ιδανικό για γιορτές και ειδικές περιστάσεις Παρόλο που είναι ένα επιδόρπιο με σιρόπι, λένε στην Τουρκία, αποτελεί ένα αρκετά ελαφρύ και αρκετά απλό γλυκό για να το φτιάξετε στο σπίτι.
Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης βρέθηκε στην εκπομπή «Στούντιο 4» και έδωσε τα υλικά, αλλά και την εκτέλεση της συνταγής για όσους λατρεύουν τα παραδοσιακά γλυκά με σιρόπι!
Υλικά για το σεκέρ παρέ
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 4 μεσαία αβγά
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 460 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 60 αμύγδαλα ωμά με τη φλούδα
- Υλικά για το σιρόπι: 750 γρ. ζάχαρη
- 350 ml. νερό
- λίγο μέλι
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και τα ξύσματα και τα χτυπάμε με το φτερό σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν καλά.
- Έπειτα συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά που πριν έχουμε χτυπήσει μέχρι να απορροφηθούν.
- Αμέσως μετά με τη βοήθεια μιας μαρίζ προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι.
- Όταν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια των 20 περίπου γραμμαρίων και τα τοποθετούμε αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
- Έπειτα σφηνώνουμε ένα αμύγδαλο σε κάθε ένα μπαλάκι στο κέντρο του. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στον αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
- Για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα να πάρουν μια βράση.
- Έπειτα κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και όπως είναι καυτό σιροπιάζουμε τα σεκέρ παρέ που μόλις έχουμε βγάλει από τον φούρνο στο ίδιο ταψί χωρίς να αφαιρέσουμε το αντικολλητικό χαρτί.
Το βίντεο με την εκτέλεση για το σεκέρ παρέ
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πως θα κάνετε τη συνταγή βήμα, βήμα, όπως την παρουσίασε ο σεφ στην εκπομπή της ΕΡΤ: