22:51
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:51
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Συνταγή για αφράτους, παραδοσιακούς κουραμπιέδες – Πόσες θερμίδες έχουν τα χιονάτα γλυκά των Χριστουγέννων;

Αχνιστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες / Φωτογραφία: Cookleit

Αχνιστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες / Φωτογραφία: Cookleit

19.12.2022
19:30
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2022 • 10:45
Καιρός να ανάψουμε τους φούρνους για παραδοσιακούς και πεντανόστιμους κουραμπιέδες

Κοιτάξτε να δείτε πως έχει το πράγμα. Μπορεί τα μελομακάρονα να έχουν κερδίσει τα πρωτεία στα χριστουγεννιάτικα γλυκά, όμως παράδοση, Χριστούγεννα και Ελλάδα χωρίς κουραμπιέδες δεν γίνεται.

Τα μελομακάρονα με ποσοστό 35% είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο πιάτο για φέτος, σύμφωνα με έρευνα της Cookpad, ιδίως για τους νεότερους Έλληνες, και συνολικά 3 φορές πιο δημοφιλές από τους κουραμπιέδες (10%)

Άλλωστε, οι κουραμπιέδες είναι από καταβολής ζαχαροπλαστικής το πιο χαρούμενο γλυκό της ελληνικής παράδοσης. Υπάρχουν πολλά μέρη της χώρας όπου οι κουραμπιέδες, πέραν των Χριστουγέννων, σερβίρονται σε γάμους και αρραβώνες.

Ενδεχομένως το λευκό τους χρώμα να συνδυάζεται με την χαρά και το γλέντι. Όπως και να έχει, το μυστικό του κουραμπιέ κρύβεται στα πολύ καλά υλικά. Εμείς εντοπίσαμε μια κλασική συνταγή στο blog μαγερικής, Cookle και σας την παρουσιάζουμε.

Χρειάζεται λοιπόν, ένα καλό μίξερ και υπομονή προκειμένου να μπορέσετε να αφρατέψετε το πρόβειο βούτυρο που αποτελεί τη βάση γι’ αυτά τα διπλοφουρνιστά γλυκίσματα που αποτελούν συνταγή σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, ως και την Περσία.

Γνωρίζατε όμως, πως οι κουραμπιέδες είναι στην πραγματικότητα δυτικό γλύκισμα, το οποίο ζήλεψε η λάγνα ανατολή και το προσάρμοσε στις δικές της γεύσεις και υλικά;

Υλικά για τους κουραμπιέδες

500 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ βούτυρο αιγοπρόβειο (σε βάζο)
200 γρ αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα
50 γρ ζάχαρη
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
2 κ.γ. baking powder
2 σφηνάκια κονιάκ
2 σταγόνες αρωματική ύλη ή μια βανίλια
Ανθόνερο
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το βούτυρο (το οποίο καλό είναι να το αφήσουμε εκτός ψυγείου να μαλακώσει) στον κάδο του μίξερ με τη ζάχαρη και χτυπάμε στο δυνατό για 15 λεπτά τουλάχιστον
  2. Λιώνουμε τη σόδα στο κονιάκ και την προσθέτουμε στο βούτυρο με τη βανίλια (εγώ έβαλα αρωματικές σταγόνες ζαχαροπλαστικής με εσάνς ρούμι).
  3. Αλλάζουμε το φτερό του μίξερ με τον γάντζο και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι αναμεμειγμένο με το baking powder. Τέλος ρίχνουμε και τα αμύγδαλα, φροντίζοντας να μην παραχτυπήσουμε το μείγμα.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στου 200 βαθμούς
  5. Πλάθουμε μπαλάκια 4 εκατοστών περίπου και στρώνουμε σε ταψί, πιέζοντας με το δάχτυλο στην κορυφή (μυστικό για να κρατήσει την άχνη). Η ζύμη θα τρίβεται, αυτό δεν πρέπει να σε απασχολήσει.
  6. Ψήνουμε για 20 λεπτά (δεν θα πάρουν έντονο χρώμα, οπότε έχε το νου σου) και βγάζουμε από το φούρνο
  7. Αφού κρυώσουν ελαφρά ραντίζουμε με το ροδόνερο και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.

Πόσες θερμίδες έχουν οι κουραμπιέδες;

«Με ένα μικρό προβάδισμα και με μόλις 150 kcal ανά 30 γρ προϊόντος ο κουραμπιές ακολουθεί στη δεύτερη θέση στη λίστα των πιο αγαπημένων Χριστουγεννιάτικων γλυκών. Το βούτυρο (κορεσμένο λίπος), το οποίο και τον κάνει τόσο νόστιμο είναι και ο υπαίτιος των πολλών του θερμίδων» σημειώνει στο The Standard, η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Γεωργία Καπώλη.

«Πάραυτα το αμύγδαλο και το αυγό που περιέχει εμπλουτίζουν τη διατροφή μας με βιταμίνη Α, D, E, σίδηρο και μονοακόρεστα λιπαρά» προσθέτει.

 

Πίνακας με θερμιδική ανάλυση για τους κουραμπιέδες
Πίνακας με θερμιδική ανάλυση για τους κουραμπιέδες

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση