Η ημέρα επιβάλει ζύμωμα και εδώ που τα λέμε, ψωμάκι από τα χεράκια μας εκεί που έχουν φτάσει οι τιμές του άρτου, ίσως είναι μια πολύ καλή επιλογή.
Το Σάββατο του Λαζάρου είθισται να ζυμώνουμε μικρά ψωμάκια που θυμίζουν τον φασκιωμένο «Τετραήμερο» πριν εκείνος βιώσει το θαύμα της Ανάστασης από τα χέρια του Ιησού Χριστού.
Πιο συγκεκριμένα, το Λαζαροσάββατο σε πολλά μέρη της Ελλάδας οι νοικοκυρές ζυμώνουν ειδικά ψωμάκια, στα οποία δίνουν το σχήμα ανθρώπου και μάλιστα σαβανωμένου, όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στη βυζαντινή εικονογραφία.
Τα ψωμάκια αυτά λέγονται λαζάροι, λαζαρούδια, λαζαράκια, λαζόνια, λαζαρέλια κι εμείς έχουμε την πιο απλή και εύκολη συνταγή για να τα δοκιμάσετε. Αποφασίσαμε να συμβουλευτούμε μοναστηριακή συνταγή που σίγουρα διαθέτει περισσότερη πείρα σε τέτοια θέματα, το askhtikon.eu.
Υλικά
- 800 γραμμάρια περίπου αλεύρι
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κούπα αγνό παρθένο ελαιόλαδο
- σταφίδες
- καρύδια χοντροκομμένα
- γαρύφαλλα καρφάκια
- 2 φακελάκια μαγιά – 18 γραμμάρια
- 3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση
- Ζυγίστε και μετρήστε όλα σας τα υλικά. Στη συνέχεια σε μία κούπα με χλιαρό νερό διαλύστε τη μαγιά. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάλτε το αλεύρι και με το χέρι σας κάντε μία τρύπα στη μέση.
- Εκεί μέσα ρίξτε τη ζάχαρη, το λάδι και τη μαγιά. Ζυμώστε με τα χέρια σας και αν χρειαστεί ρίξτε και λίγο νεράκι ακόμη. Προσθέστε τις σταφίδες, τα καρύδια και την κανέλα και ανακατέψτε τη ζύμη σας η οποία πρέπει να είναι σφιχτή και να μην κολλάει στα δάκτυλα.
- Αφήστε την σε ζεστό μέρος περίπου μισή ώρα για να φουσκώσει. Πασπαλίστε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και με τα χέρια σας πλάστε μικρά ψωμάκια σε σχήμα αυγού και μέγεθος όσο περίπου η παλάμη σας.
- Φτιάξτε τους χεράκια και κολλήστε τα στο πλάι, για μάτια μπορείτε να βάλετε καρφάκια γαρύφαλλο και για στόμα σταφίδες.
- Ακουμπήστε τα στη λαμαρίνα του φούρνου αφού έχετε στρώσει μία λαδόκολλα.
- Τέλος ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 30΄λεπτά περίπου ώσπου να ροδίσουν και τα λαζαράκια σας είναι έτοιμα.