13:39
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:39
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Συνταγή για άπαιχτο ψωμί στη γάστρα – Χωρίς ζύμωμα, ψήνεται στο άψε σβήσε

Ψωμί στη γάστρα

Ψωμί στη γάστρα

04.04.2022
18:45
Τελευταία ενημέρωση: 05/04/2022 • 9:34
Μια συνταγή όμως έκανε πραγματικά θραύση - Ένα κόλπο για ψωμί στο σπίτι χωρίς ζύμωμα, που όμως δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα

Αυτή η συνταγή για ψωμί έχει προκαλέσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Και με βάση όσα μαθαίνουμε… δικαίως!

Μέσα στην καραντίνα, ειδικά την πρώτη, το ψωμί για κάποιο λόγο έγινε κάτι σαν… αγχολυτικό στο σπίτι. Αλεύρια σου λέει, τόνοι ολόκληροι, πωλήθηκαν και αναρίθμητα ζυμάρια έμειναν τυλιγμένα σε πετσέτες να φουσκώσουν. Μια συνταγή όμως έκανε πραγματικά θραύση.

Ένα κόλπο για ψωμί στο σπίτι χωρίς ζύμωμα, που όμως δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν ψωμιά και υπάρχει και το ψωμί της μαμάς

Και ναι, για ένα ακόμη ποστ θα αναφέρω την αγαπημένη μου μαμά. Θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια, όταν ξεκίνησε να καταπιάνεται με το ψωμί. Κουβαλούσε σακιά το αλεύρι, σκληρό και κίτρινο και έψαχνε για μέρες να βρει προζύμι.

Οι δεισιδαιμονίες βλέπετε θέλουν τις νοικοκυρές να είναι διστακτικές, να μην το χαλαλίζουν σου λέει εύκολα το προζύμι τους. Με τα πολλά, βρήκε και προζύμι και ξεκίνησε.

Το ψωμί της μαμάς είναι πραγματικά χωριάτικο. Έχει πιο πυκνή σύσταση και η γεύση του είναι γεμάτη και διαφορετική από ό, τι και να δοκιμάσετε εκεί έξω. Αλλά, θέλει χέρια και υπομονή.

Ζύμωμα και δώστου πάλι ζύμωμα και βάλτο στο ταψί και άστο ξανά να φουσκώσει!

Συνταγή για άπαιχτο ψωμί στη γάστρα - Χωρίς ζύμωμα, ψήνεται στο άψε σβήσε

Η συνταγή για ψωμί στη γάστρα

Τούτου δοθέντος και με την υποσημείωση πως έχω αγοράσει και αρτοπαρασκευασή – διότι η κουζίνα μοιάζει σαν πολυκατάστημα πλέον – είπα να δώσω μια ευκαιρία και στο ψωμί στη γάστρα. Ειλικρινά, δεν περίμενα πως θα είχε τόσο ωραίο αποτέλεσμα.

Η πυρακτωμένη (καλά, εννοώ να έχει κάψει καλά στο φούρνο) γάστρα δίνει εξαιρετική κόρα, τραγανή.

Και παρότι άλλες συνταγές, στο όνομα της απλότητας – απλόν, απλούστατον που έλεγε και το γεροντοπαλήκαρο – υπερβάλλουν, πράγματι δεν ζύμωσα ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Απλά ανακατεύεις τα υλικά, τα αφήνεις να φουσκώσουν και ύστερα φουρνίζεις.

Συνταγή για άπαιχτο ψωμί στη γάστρα - Χωρίς ζύμωμα, ψήνεται στο άψε σβήσε

Υλικά

450 γραμμάτια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι (9γρ) ξηρή μαγιά
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
375 ml νερό χλιαρό
Επιπλέον αλεύρι για τον πάγκο

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενωθούν τα υλικά
  2. Δεν θα έχουμε χυλό, αλλά ούτε και ένα ζυμάρι που στέκεται. Μην σε ανησυχεί αν κολλάει ελαφρά, φρόντισε απλά να ενωθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 2 ώρες να φουσκώσει.
  3. Μισή ώρα πριν πιάσουμε το ζυμάρι, βάζουμε τη γάστρα στο δυνατό του φούρνου, με το καπάκι κλειστό, να κάψει καλά για 30 λεπτά.
  4. Βγάζουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο και με μια σπάτουλα διπλώνουμε από έξω προς τα μέσα να του δώσουμε όσο γίνεται στρογγυλό σχήμα. Πασπαλίστε ελαφρά με επιπλέον αλεύρι αν κολλάει πολύ το ζυμάρι στη σπάτουλα.
  5. Βγάζουμε με γρήγορες κινήσεις τη γάστρα, ρίχνουμε το ζυμάρι, σκεπάζουμε και επιστρέφουμε στον φούρνο που καίει για μισή ώρα. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε δέκα λεπτά ακόμη το ψωμί να πάρει χρώμα

Tips για ψωμί

  • Tip no. 1: Σε κάποιες συνταγές, είδα να βάζουν το ψωμί σε λαδόκολλα για να το τοποθετήσουν εύκολα στη γάστρα. Δοκίμασέ το.
  • Tip no.2: Πασπάλισα τον πάτο της γάστρας με λίγο σιμιγδάλι ψιλό. Δεν θα κάνει τρομερή διαφορά, αλλά το αποτέλεσμα είναι ωραίο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση