Η αλήθεια είναι πως το τσουρέκι, από όλα τα πασχαλινά γλυκά, είναι σαφέστατα το πιο μπελαλίδικο. Χρειάζεται χρόνο, υπομονή και κινήσεις ακριβείας, αν θέλουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει.
Ποιο είναι αυτό; Ένα τσουρέκι πρέπει να είναι αφράτο, να χωρίζει σε ίνες όταν κόβεται και φυσικά να αναδύει υπέροχη μυρωδιά από βούτυρο, μαχλέπι και άλλα μυρωδικά. Ο σεφ Δημήτρης Μακρυνιώτης έδωσε τη δική του συνταγή για τσουρέκι στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Στούντιο 4» και πιστεύουμε πως αξίζει τον κόπο να την ακολουθήσετε.
Πρωί-πρωί τη Μεγάλη Πέμπτη άλλωστε, σε όλη την Ελλάδα, οι Έλληνες καταπιάνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν με μυρωδικά τσουρέκια και κουλούρες της Λαμπρής και τις στολίζουν με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς. Ανάλογα με το σχήμα που τους έδιναν παλιότερα είχαν και διάφορα ονόματα: Κοφίνια, καλαθάκια, δοξάρια, αυγούλες, κουτσούνες, κουζουνάκια.
Παρόμοιες κουλούρες έφτιαχναν και στα βυζαντινά χρόνια, που τις αποκαλούσαν κολλυρίδες και ήταν ειδικά ψωμιά για το Πάσχα, σε διάφορα σχήματα, που είχαν στο κέντρο ένα κόκκινο αυγό.
Ακολουθήστε τις οδηγίες του σεφ κατά γράμμα και σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Προσέξτε πολύ τη διαχείριση της μαγιάς, για να δουλέψει καλά στο ζυμάρι, αλλά και τα υλικά. Αν το τσουρέκι δεν είναι ειδικό για την περίσταση, τότε δεν θα μπορέσετε να πάρετε το αποτέλεσμα που πρέπει.
Υλικά για το τσουρέκι
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 280 γρ. ζάχαρη
- 22 γρ. ξηρή μαγιά
- 200 ml γάλα πλήρες
- 90 ml νερό
- 80 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 2 μεσαία αβγά
- 1 1/2 κ.γ μαχλέπι
- 1/2 κ.γ κάρδαμο (κακουλέ)
- 1/2 κ.γ μαστίχα τριμμένη
- μια βανίλα
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Υλικά για την επάλειψη: 1 αβγό
1 κ.σ γάλα πλήρες
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το νερό, που πριν έχουμε ζεστάνει, αλλά όχι κάψει. Συνεχίζουμε προσθέτοντας 1 κ.σ ζάχαρη, 2-3 κ.σ αλεύρι και την μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ελαφρώς, ίσα να αναμειχθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Έπειτα, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του σεφ, σκεπάζουμε καλά με μια μεμβράνη τον κάδο μας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά.
- Αφού περάσουν τα 20 λεπτά και «ξυπνήσει» η μαγιά μας, προσθέτουμε πρώτα το υπόλοιπο αλεύρι και μετά τα υπόλοιπα υλικά μας, με τελευταίο το γάλα (που πριν έχουμε ζεστάνει ώστε να είναι χλιαρό) και το βούτυρο που έχουμε λιώσει σε ένα μπρίκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Προσοχή στο βούτυρο, να μην είναι καυτό, αλλά απλά ζεστό.
- Ανακατεύουμε με τον γάντζο, σε μεσαία προς χαμηλή ταχύτητα, για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα ελαστικό και κολλώδες ζυμάρι.
- Αμέσως μετά, λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι μας και καλύπτουμε καλά το μπολ με μεμβράνη.
- Τέλος, το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για δυο ώρες τουλάχιστον, μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι μας.
- Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το μπολ και το κόβουμε σε 9 ίσα κομμάτια. Έπειτα, παίρνουμε 3 από τα κομμάτια, τα κάνουμε κορδόνια ίσου πάχους και μήκους και φτιάχνουμε μια πλεξούδα.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, φτιάχνοντας πλεξούδες και με τα υπόλοιπα κομμάτια μας. Αμέσως μετά, αφού τοποθετήσουμε τα τσουρέκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά τουλάχιστον.
- Αφού περάσουν τα 45 λεπτά, χτυπάμε σε ένα μπολάκι το αυγό με το γάλα προσέχοντας να είναι και τα δυο σε θερμοκρασία δωματίου και με ένα πινέλο αλείφουμε πολύ απαλά όλη την επιφάνεια της κάθε πλεξούδας μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς για 23-25 λεπτά.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τη συνταγή για το τσουρέκι: