Φτιάξτε τα πιο αφράτο νηστίσιμο σπιτικό τσουρέκι.
Ένα παραδοσιακό έθιμο, νηστίσιμο και γιορτινό για κάθε χρόνο!
Υλικά για νηστίσιμο τσουρέκι
Για το προζύμι
- 100 ml νερό (30 έως 40 βαθμούς)
- 9 γρ. μαγιά
- 15 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 5 γρ. ζάχαρη
Για το τσουρέκι
- 550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 100-130 γρ. ζάχαρη
- 150 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
- 100 ml σπορέλαιο
- 1 βανίλια
- 1/2 κ.γ μαχλέπι
- 1/4 κ.γ κακουλέ
- 1/4 κ.γ μαστίχα
Για την επάλειψη
- 1 κ.γ μέλι
- 50 ml νερό
- Αμύγδαλο φιλέ
Για το προζύμι
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά μας και τα ανακατεύουμε καλά, με ένα σύρμα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος τον κάδο, για 20 λεπτά τουλάχιστον, για να ”ξυπνήσει” η μαγιά.
Για το τσουρέκι
Αφού περάσουν τα 20 λεπτά και η μαγιά μας έχει αρχίσει να δουλεύει, ρίχνουμε μέσα στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά και με τον γάντζο ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια, αφού γίνει ένα ελαστικό ζυμάρι, το τοποθετούμε σε ένα μπολ, που πριν έχουμε αλευρώσει και ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού φουσκώσει το ζυμάρι μας, το βγάζουμε από το μπολ και το κόβουμε σε 3 ίσα μέρη.
Κάνουμε 3 ίσους κυλίνδρους και πλέκουμε το τσουρέκι μας κοτσίδα.
Αμέσως μετά, το τοποθετούμε σε ένα ταψί, που πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Καλύπτουμε το τσουρέκι με μια καθαρή πετσέτα και το τοποθετούμε πάλι σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα.
Αφού περάσει η μισή ώρα, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι, το νερό με το μέλι.
Αφαιρούμε την πετσέτα από το τσουρέκι μας και με ένα πινέλο, το περνάμε απαλά με το νερόμελο.
Γαρνίρουμε με αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 35 λεπτά, στην μεσαία σχάρα.