Η αλήθεια είναι πως όταν ακούει κανείς φύλλο για πίτα, ακόμη κι αν διαθέτει ντοκτορά στην πυρηνική φυσική, σκέφτεται πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος τα πράγματα να μην μοιάζουν με καταστροφή, μετά την απόπειρα να γίνει το ζυμάρι με λεπτό «σεντονάκι».
Μια ακόμη αλήθεια είναι πως ιδανική για ένα τέτοιο tuttorial θα ήταν μια παλιά νοικοκυρά, μια μαμά ή μια γιαγιά που ο πλάστης έχει γίνει δεύτερη φύση και προέκταση του χεριού τους και από τα χεράκια των οποίων έχουν περάσει αμέτρητα χιλιόμετρα τραγανού, λεπτού και απολύτως επιτυχημένου φύλλου για πίτα.
«Άκου να δεις τώρα πώς έχουν τα πράγματα. Δεν είμαι κανένας εξπέρ της βέργας… όταν έχω δει τη μάνα μου να ανοίγει το φύλλο και αυτό να απλώνει σαν σεντόνι στο κέντρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου. Όταν έχω δοκιμάσει το πάνλεπτο, τραγανό φύλλο της θεία Τούλας, τότε σίγουρα δεν θα αποκαλέσω τον εαυτό μου αυθεντία» γράφει ο ιδιοκτήτης του blog, Cookle, που έχει το βίντεο και τη βασική συνταγή για φύλλο για πίτα.
«Εκείνο όμως που συνειδητοποιώ όσο ασχολούμαι με τη μαγειρική είναι πως όλα τα πράγματα χρειάζονται εξάσκηση, τριβή και ότι η συνήθεια στη μαγειρική – αν δεν περιορίζεται σε βαριεστημένη συνήθεια – είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για να πετύχει κάθε συνταγή» προσθέτει.
Ένα, δυο μυστικά για το φύλλο για πίτα
Μυστικά δεν υπάρχουν πολλά, ωστόσο ένα πολύ κλασικό είναι πως στη ζύμη προσθέτουμε λίγο ξίδι, που θα κάνει το φύλλο πιο τραγανό. Επίσης, θυμηθείτε να φτιάξετε το ζυμάρι από βραδύς και να το αφήσετε σε δοχείο που κλείνει και στο ψυγείο όλο το βράδυ. Αυτό θα σας βοηθήσει να το ανοίξετε με μεγαλύτερη ευκολία.
Επιπλέον, καλό είναι να χρησιμοποιείτε νισεστέ, ένα είδος αλευριού από ανθό καλαμποκιού και όχι απλό αλεύρι όταν ανοίγετε τα φύλλα. Τέλος, θυμηθείτε πως ο πλάστης της «Αμερικανίδας μαμάς», ο κλασικός με τις λαβές και την αρκετά παχιά περίμετρο δεν θα σας βοηθήσει. Εδώ θέλουμε ελληνικά προϊόντα, τη γνωστή και μη εξαιρετέα, λεπτούλα και θαυματουργή βέργα.
Υλικά
- 450 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κουταλιές λευκό ξίδι
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
Εκτέλεση
- Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μια λεκάνη. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι.
- Ανακατεύουμε με τα χέρια μας να ενωθούν τα υλικά και προσθέτουμε σταδιακά το νερό, τόσο, όσο χρειάζεται για να ξεκολλά η ζύμη από τα χέρια.
- Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε στο ψυγείο από βραδύς πριν ανοίξουμε το φύλλο