Λίγες συνταγές έχουν διαφημίσει τόσο το πιο λατρεμένο ελληνικό τυρί στα πέρατα του κόσμου, όσο αυτή η απολαυστική μακαρονάδα.
Όσο ο κόσμος βρισκόταν κλεισμένος στα σπίτια του, εξαιτίας της πρωτόγνωρης κατάστασης του κορονοϊού, τα τηγάνια, τα ταψιά και οι κατσαρόλες πήραν κυριολεκτικά φωτιά. Η μαγειρική απέκτησε άλλο νόημα για εκατομμύρια ανθρώπους που πάλευαν να βρουν νόημα κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους.
Η μακαρονάδα με το ελληνικό DNA
Η αλήθεια είναι όμως πως η μακαρονάδα με την ψητή φέτα δεν γεννήθηκε μέσα στην καραντίνα, αν και μάλλον εκτοξεύτηκε εκείνη την περίοδο.
Η Φινλανδή food blogger Jenni Häyrinen δημιούργησε πρώτη φορά το πιάτο το 2019 και το ονόμασε «Uunifetapasta», που σημαίνει ζυμαρικά με φέτα στον φούρνο.
Έκτοτε, η μακαρονάδα πέρασε από χέρι σε χέρι ή για να ακριβολογούμε από οθόνη σε οθόνη. Το βασικό στοιχείο της, η φέτα, η ντομάτα και ο τρόπος που η σάλτσα μελώνει απολαυστικά στον φούρνο. Από εκεί και έπειτα, οι παραλλαγές της μακαρονάδας πολλές και ενδιαφέρουσες.
https://www.tiktok.com/@liemessa/video/6923943550111550726
Εμείς συμβουλευτήκαμε τον blogger Cookle και τη δική του εκδοχή που δεν περιλαμβάνει πολλά και δυσεύρετα υλικά. Μπορείτε φυσικά να τροποποιήσετε την συνταγή για μακαρονάδα με φέτα ψητή όπως σας αρέσει.
Υλικά
- 250 γρ ζυμαρικά πέννες
- 300 γρ τοματίνια
- 100 γρ φέτα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- Ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
- Ρίγανη Ξερή
- Αλάτι και Πιπέρι
- Ταμπάσκο
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα τοματίνια και τα αραδιάζουμε σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος 30×20 εκατοστά.
- Στρώνουμε το κομμάτι της φέτας στο κέντρο του πυρέξ και προσθέτουμε το σκόρδο σε 4-5 κομμάτια
- Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και 4-5 σταγόνες ταμπάσκο
- Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς (στον αέρα) για περίπου μισή ώρα να ψηθούν τα τοματίνια και να καραμελώσουν
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά ένα δυο λεπτά νωρίτερα και σουρώνουμε.
- Βγάζουμε τα τοματίνια από το φούρνο και λιώνουμε με ένα πιρούνι να ενωθούν με τη φέτα. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Και επειδή όπως το έχουμε ξαναπεί η εικόνα φλυαρεί πάντα περισσότερο από τις λέξεις, δείτε παρακάτω το αποτέλεσμα που θα πάρετε αν ακολουθήσετε ακριβώς την παραπάνω συνταγή για μακαρονάδα.