Ο πολίτικος χαλβάς με στραγάλι που δοκίμασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ξετρέλανε την ελληνική αποστολή, αλλά και τους φαν του χαλβά.
Αμέτρητες είναι οι αναζητήσεις για την συνταγή του παραδοσιακού χαλβά της Τουρκίας, Λεμπλεμπί, με στραγάλι και όχι με σιμιγδάλι, όπως το φτιάχνουμε εδώ στην Ελλάδα.
Το Λεμπλεμπί είναι ένα πολύ δημοφιλές γλυκό στην Πόλη. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά και μια μικρή μπουκιά μπορεί να σε κρατήσει χορτάτο για αρκετή ώρα. Μάλιστα, η συνταγή είναι της Εμινέ Ερντογάν, συζύγου του Τούρκου προέδρου.
Η συνταγή του χαλβά με στραγάλι
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για να τον φτιάξετε είναι:
- 1 φλιτζάνι αλεύρι από στραγάλι ψημένο
- ¼ φλιτζάνι λάδι φουντουκιού
- ¼ φλιτζάνι σιρόπι χουρμά ή οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό της επιλογής σου
- 1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
- 1 φλιτζάνι γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- Κανέλα και ζάχαρη ζαχαροπλαστικής για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα σόγιας ή αμυγδάλου για να κάνεις το συγκεκριμένο γλυκό κατάλληλο για vegans.
Η εκτέλεση της συνταγής
- Για να φτιάξεις το αλεύρι από στραγάλι, απλά τοποθετείς τα στραγάλια σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάς μέχρι να γίνουν σκόνη. Υπολόγιζε ότι τα στραγάλια που πρέπει να προμηθευτείς πρέπει να σου δίνουν 1 φλιτζάνι αλεύρι.
- Τοποθέτησε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και πρόσθεσε το λάδι φουντουκιού. Περίμενε λίγα λεπτά να ζεσταθεί το λάδι και μετά πρόσθεσε το καβουρδισμένο αλεύρι από στραγάλια και το κουκουνάρι.
- Μαγείρεψε για τρία έως πέντε λεπτά, φροντίζοντας να ανακατεύεις συνεχώς το μείγμα κατά προτίμηση με μια ξύλινη κουτάλα.
- Ρίξε το γάλα και το σιρόπι χουρμά (ή οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό χρησιμοποιείς) σε ένα μπολ και ανακάτεψε. Έπειτα ρίξε το μείγμα στην κατσαρόλα. Συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να απορροφηθεί όλο το γάλα και ο χαλβάς να αρχίσει να ξεκολλάει από τα πλαϊνά της κατσαρόλας.
- Κατέβασε τη φωτιά και άφησε τον χαλβά να κρυώσει λίγο. Πλάσε με τα χέρια σου ή τοποθέτησε το μείγμα σε φόρμες της αρεσκείας σου. Αν θέλεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις κανέλα, λίγη ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης για να τον διακοσμήσεις και να προσθέσεις επιπλέον γεύση.
- Έπειτα βάλε τον στο ψυγείο και είναι έτοιμος για απόλαυση!
Η πρόκληση του Δημήτρη Οικονόμου στον Άκη Πετρετζίκη
Στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, σχολίασαν την δημοσίευση της τουρκικής εφημερίδας Huryiet, που φιλοξενούσε τη συνταγή του χαλβά της συζύγου του Ερντογάν, Εμινέ.
Τότε ο Άρης Πορτοσάλτε έκανε μια παραγγελία στον γνωστό σεφ, Άκη Πετρετζίκη.
«Άρη έχεις χαιρετίσματα από τον Άκη Πετρετζίκη» είπε η Μαρία Αναστασοπούλου λαμβάνοντας ένα sms από τον σεφ κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
«Πες στον Άκη να μας φτιάξει αυτόν τον χαλβά τον στραγαλάτο», συνέχισε ο Δημήτρης Οικονόμου.
Λίγο αργότερα, η Μαρία Αναστασοπούλου δέχτηκε νέο μήνυμα από τον γνωστό σεφ, ο οποίος όχι απλώς δέχτηκε την πρόκληση να φτιάξει ζωντανά στο στούντιο του ΣΚΑΪ τον χαλβά της Πρώτης Κυρίας της Τουρκίας, αλλά τόνισε ότι θα φτιάξει και το περίφημο γαλακτομπούρεκο της δεινής μαγείρισσας Μαρίκας Μητσοτάκη για να συγκρίνει τα δύο γλυκά.