Μία πραγματική εύκολη πίτα, αληθινή, με το τραγανό φύλλο της, είναι το η «Πίτα Περέκ».
Τα φύλλα περέκ ζυμώνονται μόνο με αλεύρι και νερό και ψήνονται στο σάτζ, μια λαμαρίνα που μπαίνει πάνω στη φωτιά του τζακιού, μέχρι να αφυδατωθούν εντελώς. Έτσι αφυδατωμένα, σαν δαντελένιες γαλέτες, συντηρούνται ως και ένα χρόνο. Στην πόλη τα βρίσκουμε πια σε όλα τα νεομπακάλικα, τα μπακάλικα με ποντιακά προϊόντα και σε πολλά κρεοπωλεία.
Η πίτα με φύλλα περέκ γίνεται μέσα σε 8 λεπτά, ψήνεται-και όχι τηγανίζεται-στο αντικολλητικό τηγάνι οπότε δεν χρειάζεται να αννάψεις φούρνο, είναι η πιο νόστιμη και η πιο ελαφριά από όλες τις πίτες, αφού δεν περιέχει τίποτ’άλλο πέρα από τυρί και ένα καλό, αγελαδινό βούτυρο όπως το Lurpak, που θα τραγανίσει το φύλλο και θα του δώσει τη νοστιμιά του.
Η συνταγή για την «Πίτα Περέκ»
Υλικά για 5-6 άτομα
- 5 φύλλα περέκ
- 300 γρ. μαλακιά φέτα σπασμένη σε κομματάκια
- 200 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
Εκτέλεση
- Κάτω από τη βρύση ή σε μια λεκάνη με νερό, βρέχουμε τα φύλλα. Δεν τα ραντίζουμε ούτε τα μουλιάζουμε. Τα βρέχουμε όμως καλά σε όλη τους την επιφάνεια και από τις δυό πλευρές. Αν σπάσουν, δεν πειράζει καθόλου. Τα βάζουμε κομματάκια. Με ένα μαγικό τρόπο, στο ψήσιμο η πίτα θα ενοποιηθεί.
- Ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι και μόλις λιώσει, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το ένα φύλλο.
- Σκορπάμε μικρά κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια και τοποθετούμε βρεμένο και το δεύτερο φύλλο.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το τρίτο φύλλο.
- Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα στον πάτο.
- Με τη βοήθεια ενός πιάτου, γυρίζουμε τα φύλλα, όπως στην ομελέτα.
- Σκορπάμε πάνω τους τη φέτα και σκεπάζουμε με ένα φύλλο.
- Σκορπάμε κομματάκια βούτυρο και σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο.
- Βουτυρώνουμε.
- Μόλις πάρει χρώμα ο πάτος, γυρίζουμε και πάλι την πίτα με το πιάτο.
- Μόλις πάρει χρώμα, σερβίρουμε!
Tip
*Αν θέλουμε, μπορούμε να ψήσουμε την πίτα και στο φούρνο αφού βουτυρώσουμε καλά το ταψί, την επιφάνεια και όλα τα φύλλα ανάμεσά τους, στους 180 βαθμούς.
*Μαζί με τη φέτα μπορούμε να βάλουμε και άλλα τριμμένα τυριά και να αρωματίσουμε με φρέσκο ή ξερό δυόσμο.
Πηγή: pirouni.gr