Θέλεις να κάνεις διατροφή και το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι συνταγές με φιλέτο κοτόπουλο.
Έλα όμως που συχνά, το κοτόπουλο και δη το φιλέτο, στεγνώνει πολύ στο γκριλ και έτσι το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα ήθελες; Υπάρχει τρόπος να δώσεις άρωμα, γεύση και πολύ πιο τρυφερή υφή στο φιλέτο κοτόπουλο, χωρίς να προσθέσεις παχυντικά υλικά.
Μυστικό για συνταγές με φιλέτο κοτόπουλο
Το μυστικό βρίσκεται στην άλμη!! Ναι, ναι καλά ακούσατε. Υπάρχει μια τεχνική, ιδιαίτερα συνηθισμένη σε συνταγές με φιλέτο κοτόπουλο, στην οποία το κρέας εμβαπτίζεται, μαρινάρεται σε ένα διάλυμα νερού με αλάτι και μυρωδικά.
Αυτό το μυστικό είναι που θα δώσει γεύση στο κοτόπουλο, ενώ θα κάνει το κρέας πολύ πιο ζουμερό και νόστιμο. Ουσιαστικά πρόκειται για την μέθοδο που, όταν την χρησιμοποιούμε για λαχανικά, παίρνουμε ως αποτέλεσμα το γνωστό τουρσί. Για να μην σε μπερδέψω, το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλεις το κοτόπουλο σε ένα διάλυμα από νερό και αλάτι και να το αφήσεις για τουλάχιστον μισή ώρα πριν το ψήσεις.
Εφόσον λοιπόν το αλάτι μέσα στο νερό έχει την ιδιότητα να προσφέρει υγρασία για να μη στεγνώσει το κρέας, αυτό που κάνει ακόμα πιο γοητευτική την τεχνική αυτή, είναι πως στο διάλυμα αυτό μπορεί κανείς να προσθέσει και άλλα συστατικά, τα οποία με τη διαδικασία της όσμωσης θα εισχωρήσουν στο εσωτερικό του κρέατος και θα το κάνουν πεντανόστιμο.
Ο blogger Cookle, έχει την πιο απλή συνταγή για να ξεκινήσεις με τις αμέτρητες συνταγές με φιλέτο κοτόπουλο που μπορείς να δοκιμάσεις με αυτή την τεχνική.
Υλικά
- 1 (500γρ) στήθος κοτόπουλου
- 1/2 κουταλάκι κύμινο σε σκόνη
- 1/2 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
- 1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΗ: 1.2 λίτρα νερό
- 1/4 φλιτζανιού αλάτι
- 1/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
- 3 σκελίδες σκόρδο σπασμένο
- 1 κουταλιά κόκκους πιπεριού σπασμένους
- 3-4 κλωμάρια θυμάρι
- Λίγο Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Καθάρισε το κοτόπουλο από τα περιττά λίπη χώρισε τα δύο στήθη στα δύο και άσε στην άκρη.
- Βάλε σε σε ένα κατσαρολάκι τη μισή ποσότητα νερού το αλάτι και τη ζάχαρη και ζέστανε ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν.
- Βάλε το νερό με τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα γυάλινο μπολ, πρόσθεσε το υπόλοιπο νερό το χοντρό σπασμένο πιπέρι, τα κλωνάρια θυμάρι και τις σκελίδες σκόρδο. Αφησε σκεπασμένο για τουλάχιστον μισή ώρα.
- Ετοίμασε τα κάρβουνα ή την ηλεκτρική ψηστιέρα για να ψήσεις το φιλέτο.
- Βγάλε το κοτόπουλο από το νερό σκούπισε την υγρασία από το εξωτερικό του και άλειψε με ένα πινέλο με ελάχιστο ελαιόλαδο την επιφάνεια του. Πασπαλίστε την επιφάνεια του φιλέτου με τα μπαχαρικά σου, το κύμινο, την πάπρικα και το πιπέρι.
- Ψήσε στο γκριλ στο γκριλ για 4-5 λεπτά φροντίζοντας να είσαι βέβαιος ότι έχει ψηθεί καλά.