Αν ψάχνετε εύκολες συνταγές για μεσημεριανό, αλλά θέλετε να προσαρμόσετε τη διατροφή σας με νέα υλικά και υγιεινές επιλογές, τότε αυτά τα ιδότυπα γεμιστά είναι η επιλογή σας.
Ντομάτες γεμιστές με κινόα και φαγόπυρο, είναι μια πρόταση που ανακαλύψαμε στο foodurismo και μας έκαναν κλικ. Αν και ακούγονται κάπως δύσκολα, η κινόα και το φαγόπυρο είναι εξαιρετικά διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια και θα τα βρείτε σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ.
Τα δύο αυτά υλικά είναι πραγματικοί θησαυροί, τα αποκαλούμενα και superfood, σύμφωνα με τους ειδικούς της διατροφής. Πλούσια σε πρωτεΐνη, αμινοξέα και φυτικές ίνες, δεν περιέχουν γλουτένη και είναι κατάλληλα για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αφού ελέγχουν αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Κάπως έτσι, μπαίνουν επάξια στη λίστα των συστατικών που συνθέτουν συνταγές εύκολες για μεσημεριανό. Άλλωστε, εκτός από superfood, τόσο η κινόα, όσο και το φαγόπυρο είναι και πεντανόστιμα.
Μιλάμε λοιπόν για μια κλασική συνταγή για γεμιστά, όπου προσθέτουμε ορισμένα έξτρα υλικά. Περιορίζουμε δηλαδή την ποσότητα του ρυζιού και συμπληρώνουμε με κινόα και φαγόπυρο. Η μίξη του φαγόπυρου, της κινόα και του ρυζιού μαζί με τα τόσα ζαρζαβατικά δίνουν μια νόστιμη, μελωμένη γέμιση που θα σας εκπλήξουν!
ΥΛΙΚΑ (για 10 μέτριες ντομάτες)
- 10 ώριμες και σφιχτές ντομάτες, μέτριες σε μέγεθος
- 5 κουταλιές της σούπας κινόα
- 5 κουταλιές της σούπας φαγόπυρο
- 5 κουταλιές της σούπας μπασμάτι ή καστανό ρύζι
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
- ½ μάτσο δυόσμο (ή μισή – μισή ποσότητα δυόσμου και ματζουράνας)
- 1 μικρό πράσινο κολοκυθάκι τριμμένο (προαιρετικά)
- ½ πιπεριά Φλωρίνης πολτοποιημένη (προαιρετικά)
- το εσωτερικό από τις ντομάτες πολτοποιημένο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τις ντομάτες.
- Κόβουμε τα καπάκια και με ένα μικρό κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό τους. Αυτή η ψίχα της ντομάτας μας χρειάζεται για να μαγειρέψουμε το φαγητό, δίνει μια πολύ ωραία σάλτσα. Κρατάμε την ψίχα από τις ντομάτες σε ένα μπολ και την πολτοποιούμε στο μούλτι.
- Τοποθετούμε τις ντομάτες σε ένα ταψί και τις αλατίζουμε ελαφρά. Αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ γλυκιές ή αν δεν μας αρέσει τόσο η αλκαλικότητα που δίνει η ντομάτα, αυτή η υπόξινη γεύση, ρίχνουμε ελάχιστη κρυσταλλική ζάχαρη, μια πρέζα, για να γλυκάνει κάπως.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο, το αφήνουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το φρέσκο και το ξερό, μαζί και το σκόρδο πολτοποιημένα. Τα αφήνουμε 3-4 λεπτά να μαραθούν, όχι να τσιγαριστούν.
- Προσθέτουμε το φαγόπυρο, την κινόα και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε στο μείγμα και τα ¾ περίπου από τον χυμό της ντομάτας, ψιλοκόβουμε τον δυόσμο, βάζουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Είμαστε έτοιμοι να γεμίσουμε τις ντομάτες, καλό είναι πριν το κάνουμε αυτό, να χαράξουμε τον πάτο της κάθε ντομάτας έτσι ώστε να μπορεί να απορροφά υγρά από το ταψί κατά το ψήσιμο και να γίνεται πιο ζουμερή η γέμιση.
- Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι αναποδογυρίζουν να γεμιστά στο ταψί, τα βάζουν δηλαδή να ψηθούν με τα κλειστά καπάκια προς τα κάτω. Γεμίζουμε τις ντομάτες μέχρι τη μέση ή το πολύ μέχρι τα ¾, ώστε να υπάρχει χώρος να φουσκώσει η γέμιση με το ψήσιμο και να μην ξεχειλίσει.
- Όταν γεμίσουμε όλες τις ντομάτες, ρίχνουμε από πάνω τους και το υπόλοιπο χυμό ντομάτας.
- Κλείνουμε τα καπάκια τους, τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και αν θέλουμε να κάνουν λίγη κρούστα τις πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 περίπου ώρα στους 180 βαθμούς. - Οι γεμιστές ντομάτες, όπως ξέρετε, τρώγονται θαυμάσια ζεστά ή κρύα, της ημέρας ή και λίγες μετά, με φέτα ή γιαούρτι. Καλή όρεξη!
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πως θα ετοιμάσετε τη συνταγή: