Συχνά μας αρέσει να βλογάμε τα γένια μας σε αυτή τη χώρα. Η Ελλάδα, η κοιτίδα της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Μια φράση που την ξεστομίζουμε εύκολα και πολλές φορές χωρίς να φροντίζουμε να τη στηρίζουμε στην πράξη.
Για αν μην περιαυτολογούμε λοιπόν, σκεφτήκαμε να δούμε πώς βλέπουν τη χώρα μας οι άλλοι. Και όταν λέμε «άλλοι», εννοούμε τρεις από τους επιφανέστερους ανθρώπους της γαστρονομίας παγκοσμίως. Ναι, η Ελλάδα είναι προορισμός που ξεχωρίζει για το φαγητό και αυτό αποδεικνύεται από το έντονο ενδιαφέρον που δείχνουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο για τα προϊόντα που παράγει αυτή εδώ η γη.
Ανακαλύψαμε τα ταξίδια δύο διάσημων σεφ και ενός γευσιγνώστη που όμοιός του δεν πέρασε τα τελευταία χρόνια από τη μικρή οθόνη και καταγράφουμε τις εντυπώσεις τους από την Ελλάδα της γαστρονομίας.
Ο Τζέιμι Όλιβερ στην Ικαρία
O Τζέιμι Όλιβερ λατρεύει τη μεσόγειο και έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της γαστρονομικής του προσπάθειας να μάθει τους Βρετανούς και κυρίως του Αμερικάνους να μαγειρεύουν και να τρώνε νόστιμα και υγιεινά. Σε ένα από τα ταξίδια του στην Ελλάδα βρέθηκε στην Ικαρία, όπου το προσδόκιμο ζωή είναι υψηλότερο από οπουδήποτε αλλού στον δυτικό κόσμο.
Στην οδύσσειά του για το μυστικό της μακροζωίας, το super food που κάνεις του κατοίκους του ακριτικού νησιού να ζουν τόσα χρόνια, ο Jamie Oliver είχε ανακαλύψει το κατσίκι. Στο βίντεο που ακολουθεί τον ακούμε να αναφέρει πως για κάθε κάτοικο του νησιού αντιστοιχούν 4 κατσίκες και πως το κρέας, αλλά και το γάλα του αμνοερίφιου πρέπει να συμβάλει σημαντικά στην καλή ζωή των Ικαριωτών.
Εμείς εδώ στην Ελλάδα βέβαια γνωρίζουμε πως ο τρόπος ζωής στην Ικαρία δεν έχει να κάνει μόνο με το φαγητό. Οι κάτοικοι του νησιού αυτού, του πιο ξακουστού σε όλο το Αιγαίο για τα πανηγύρια και το γλέντι, έχουν μάθει να μην σκοτίζονται με τα ασήμαντα και να ζουν τη ζωή όσο πιο ήρεμα και ανέφελα γίνεται. Μια ματιά στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, από όπιο σημείο της Ικαρίας και αν βρεθείς, βοηθά σε αυτή τη στάση ζωής, δεν νομίζετε;
O Γκόρντον Ράμσεϊ εκθειάζει το ελληνικό σουβλάκι
Αν πιστεύατε πως ο Έκτορας Μποτρίνι ήταν κάπως αγενής με τους ιδιοκτήτες εστιατορίου τους οποίους προσπαθούσε να βοηθήσει στον «Εφιάλτη» που να δείτε και τον ορίτζιναλ ξινό σεφ. Ο Γκόρντον Ράμσεϊ είναι πασίγνωστος, αφενός για τη μαγειρική του δεινότητα – για κάποιους ο καλύτερος σεφ στον κόσμο – και αφετέρου για τον οξύθυμο χαρακτήρα και τα «γαλλικά» του, μπροστά και πίσω από τις κάμερες.
Φυσικά και ο Γκόρντον Ράμσεϊ βρέθηκε στην Ελλάδα, μέσα σε ένα ρετρό Voklswagen και υπό τους ήχους του Θεοδωράκη δοκίμασε με τους φίλους του το περίφημο σουβλάκι. Όπως λέει στο βίντεο που ακολουθεί, πρόκειται για το αντίστοιχο του βρετανικού «Fish & Chips», ενώ αναγνωρίζει πως σε μια πόλη με τόσο μεγάλη ιστορία, πράγματι το σουβλάκι είναι κάτι το πεντανόστιμο.
Αναζητώντας όμως περισσότερα από το ταξίδι του σεφ στην Ελλάδα, το μάτι μας έπεσε σε ένα μοναδικό στιγμιότυπο. Ο βραβευμένος σεφ ετοιμάζει μια πράσινη σάλτσα με κάπαρη Σαντορίνης, από τις νοστιμότερες στον κόσμο όπως θα τον ακούσετε να λέει, μόνο για να τον γειώσει μια Ελληνίδα στο νησί.
Η κυρία που θα δείτε στο βίντεο δοκιμάζει αλλά δεν ενθουσιάζεται από την παρασκευή του σεφ. Τι κι αν έχει αστέρι Μισελέν για την Ελληνίδα από τις Κυκλάδες, η σάλτσα του έχει πολύ αλάτι. Κι όμως, ο Γκόρντον Ράμσεϊ προσπάθησε να διορθώσει το λάθος του για να ευχαριστήσει την απαιτητική Ελληνίδα δοκιμαστή.
Ο Άντονι Μπουρντέν τρώει πετάλι στη Νάξο
Αν και ο Άντονι Μπουρντέν δεν υπήρξε σεφ, η συνεισφορά του στην διάδοση του καλού φαγητού ανά τον κόσμο την τελευταία 20ετία είναι αδιαμφισβήτητη. Ο δημοσιογράφος με το βλοσυρό ύφος, που ένιωθες συχνά πως δεν απολαμβάνει τίποτα, είχε την ευτυχία να γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο και να δοκιμάσει τα πιο φημισμένα πιάτα κάθε πολιτισμού. Ο Αμερικανός που έβαλε τέλος στη ζωή του στο Παρίσι το 2018, όπου βρισκόταν για τις ανάγκες γυρισμάτων της φημισμένης εκπομπής του Parts Unknown.
Φυσικά, ο Μπουρντέν βρέθηκε στην Ελλάδα και γεύτηκε μερικά από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της χώρας. Ένα από τα πιο όμορφα στιγμιότυπα της εκπομπής του στη χώρα μας, ήταν το τσιμπούσι πάνω στη θάλασσα με καλή παρέα, την ώρα που ο ήλιο έδυε στον γαλανό ορίζοντα της Νάξου. «Υπάρχουν πολλές χώρες που παίρνουν το καλό φαγητό στα σοβαρά» ακούγεται να λέει στο παρακάτω στιγμιότυπο, με κάποιον από την παρέα να απαντά: «Όπως συμβαίνει εδώ!».