Αυγά ποσέ έτοιμα να τρέξουν στο φυγανισμένο ψωμί, λουσμένα σε βελούδινη σος Hollandaise. Τα αυγά benedict είναι μια απόλαυση που τρώγεται το πρωί!!!
Διαβάζουμε πως η συνταγή έχει τις ρίζες της στη Νέα Υόρκη, καθώς αποτελούσε παραδοσιακό πρωινό ή και brunch στα εστιατόρια της αμερικανικής μεγαλούπολης. Η κλασική εκδοχή περιλαμβάνει αγγλικό μάφιν (ένα είδος στρογγυλού ψωμιού), φρυγανισμένο μπέικον και τα αυγά περιχυμένα με τη σος Hollandaise.
Εμείς εδώ αλλάζουμε λίγο τα υλικά και προσθέτουμε καπνιστό σολομό, τυρί κρέμα και αβοκάντο για έξτρα γεύση και υγιεινό, θρεπτικό ξεκίνημα στη μέρα μας. Το αυγό είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνης, ενώ το αβοκάντο, όπως και ο σολομός προσφέρουν πολύτιμα καλά λιπαρά.
Υλικά
- 4 φέτες καπνιστός σολομός
- 4 μεγάλα αυγά
- 4 κουταλάκια του γλυκού τυρί κρέμα
- 2 κ.γ. λευκό ξύδι ή ξύδι ρυζιού
- 2 φέτες φρυγανισμένο ψωμί ή bagel
- Ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο σχινόπρασο, για γαρνίρισμα
- Για την Hollandaise: 10 κουταλιές βούτυρο αγελάδος
- 3 μεγάλοι κρόκοι αυγών
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι καγιέν ή σάλτσα ταμπάσκο
Εκτέλεση
- Φρυναγίνζουμε το ψωμί σε τοστιέρα και αλείφουμε κάθε φέτα με το τυρί κρέμα
- Απλώνουμε από πάνω μια φέτα αβοκάντο, μια φέτα σολομού και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο
- Για την σος βάζουμε στο μπλέντερ 3 κρόκους αυγών, μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και χτυπάμε σε μέτρια προς μέτρια υψηλή ταχύτητα για μισό λεπτό (χρονομετρήστε), μέχρι τα αυγά να αποκτήσουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
- Χαμηλώνουμε την ένταση του μπλέντερ και ρίχνουμε με σταθερή ροή το βούτυρο λιωμένο. Είναι σημαντικό να γυρίζει το μείγμα για να μην ψηθεί ο κρόκος από το ζεστό βούτυρο. Διορθώνουμε ανάλογα το αλάτι και το λεμόνι και προσθέτουμε το πιπέρι καγιέ
- Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα νερό να βράσει και προσθέτουμε το ξύδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει
- Με μια κουτάλα, ανακατεύουμε το νερό ώστε να δημιουργηθεί μια δίνει στην κατσαρόλα και σπάμε προσεκτικά, στο κέντρο του σκεύους το πρώτο αυγό. Αφού αρχίσει να ασπρίζει το αυγό μετρήστε τουλάχιστον 3 λεπτά πριν το αφαιρέσετε με τρυπητή κουτάλα
- Στήνουμε κάθε αυγό ποσέ που ψήνεται πάνω από το σολομό και περιχύνουμε με μια κουταλιά σος. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο σχινόπρασο