17:49
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:49
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Δοκιμάσαμε burger χωρίς κρέας, αλλά με μπιφτέκι και μπέικον – Το Athens Vegan Burgers είναι το εστιατόριο που πρέπει επισκεφτείς (εικόνες)

Το Athens Vegan Burgers

Το Athens Vegan Burgers

Ο Θάνος Νικηταράς
05.11.2022
08:26
Τελευταία ενημέρωση: 05/11/2022 • 19:57
Γίνεται burger χωρίς κρέας, αλλά με μπιφτέκι και μπέικον; - Και όμως το «The Standard» το έφαγε στο Athens Vegan Burgers

Μπορεί να μεγαλώσαμε με σουβλάκι, ωστόσο τα burgers – δεν μιλάμε για τα φαστφουντάδικα της σειράς – τα τελευταία χρόνια έχουν μπει για τα καλά στη ζωή του Έλληνα, ενώ πολλές φορές μπορούν να γίνουν ακόμη και ένα γκουρμέ γεύμα… και το Athens Vegan Burgers μας μαθαίνει ότι αυτό δεν χρειάζεται καν να έχει κρέας.

Στις αρχές του καλοκαιριού άνοιξε ένα νέο μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Μητροπόλεως 59, το Athens Vegan Burgers, το οποίο αγαπήθηκε άμεσα από τους vegans-vegetarians, αλλά και όχι μόνο, καθώς μπορεί και ένας κρεατοφάγος -ακόμη και φανατικός- να βρει ένα γεύμα που θα τον ικανοποιήσει.

Ανοίγω μια παρένθεση για να περιγράψω τη σχέση μου με την χορτοφαγία. Πριν περίπου μια δεκαετία αποφάσισα να κόψω το κρέας, ωστόσο 2-3 χρόνια αργότερα δεν άντεξα άλλο και ενέδωσα στον πειρασμό, καθώς το μπεργκεράδικο της γειτονιάς μου έψηνε διαρκώς ζουμερά μπιφτέκια και μπέικον, μυρωδιές στις οποίες δεν μπόρεσα να αντισταθώ.

Το burger Porcini
Το burger Porcini, του Athens Vegan Burgers

Οπότε όταν έμαθα για ένα εστιατόριο που έχει στο μενού του burgers με μπιφτέκι και μπέικον, τα οποία ωστόσο είναι vegan, αποφάσισα να του δώσω μια ευκαιρία και να δοκιμάσω την κουζίνα του.

Βρέθηκα λοιπόν ένα μεσημέρι καθημερινής στο εστιατόριο, εκεί με περίμενε ο σεφ Νίκος Γαϊτάνος, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που έχει υπογράψει το μενού. Πρόκειται για έναν από τους πρώτους χορτοφάγους, που έχει κόψει το κρέας από το 1987 και τα τελευταία 5 περίπου χρόνια είναι vegan (αυστηρή αποχή από το κρέας, αλλά και τα παράγωγά του).

Ο ίδιος διδάσκει vegan μαγειρική και επιμελείται το μενού και στο Vegan Souvlaki σε Χαλάνδρι και Άγιο Δημήτριο, ενώ παλαιότερα είχε λάβει μέρος στο MasterChef, όπου παρά τα σλόγκαν περί του αντιθέτου, υπήρξε πραγματικά ο πρώτος vegan μάγειρας που είχε δοκιμάσει την τύχη του στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Athens Vegan Burgers: Τι δοκιμάσαμε – Το Texas burger που θα τρελάνει τους κρεατοφάγους

Το νέο μενού του Athens Vegan Burgers έχει 9 burgers για όλα τα γούστα, τα οποία έχουν ως κύρια βάση τα λαχανικά και κοστίζουν από 6,90 ευρώ έως 18,80 ευρώ. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι τόσο απλά καθώς κάθε burger είναι και ένα ταξίδι στον κόσμο, ενώ έχει και τη δική του ταυτότητα, καθώς το ψωμάκι είναι διαφορετικό (με παντζάρι, πρέτσελ, χαρούπι, ράμεν νούντλς κτλ.).

Όλα τα burgers συνοδεύονται από πατάτες ψημένες στο φούρνο με πολλά μπαχαρικά, ή σαλάτα. «Στο εστιατόριο δεν έχουμε τηγάνια» μου είπε o σεφ Νίκος Γαϊτάνος όταν τον ρώτησα εάν υπάρχουν και πατάτες τηγανιτές.

Πατάτες δίπλα σε burger
Πατάτες δίπλα σε burger, του Athens Vegan Burgers

Το burger που μας ξετρέλανε και σίγουρα θα θέλαμε να δοκιμάσουμε άπειρες φορές ήταν το Texas! Πρόκειται για ένα burger το οποίο απευθύνεται επί της ουσίας σε κρεατοφάγους, αλλά τα συστατικά του είναι vegan! Γίνεται; Και όμως γίνεται!

Το Texas Burger
Το Texas Burger στο Athens Vegan Burgers

Με μπιφτέκι beyond και vegan μπέικον, τα οποία όμως σε γεύση… συναγωνίζονται το κλασικό burger κρέατος που όλοι τρώμε, αξίζει να το δοκιμάσετε και για το ψωμάκι από παντζάρι.

Το Texas Burger
Το Texas Burger

Για τους λάτρεις του μανιταριού το Porcini είναι μια εξαιρετική επιλογή που μας ταξιδεύει στην Ιταλία. Είναι μπιφτέκι μανιταριών με porcini, αγιολί τρούφας, vegan σάλτσα γκοργκοντζόλα, κόκκινη λόλα, φύτρα παντζαριού, vegan τυρί και ψωμάκι πρέτσελ.

Το burger Porcini
Το burger Porcini

Αν θέλετε κάτι για να «λερωθείτε», τότε μπορείτε να δοκιμάστε το Mac n’ Cheese. Διπλό μπιφτέκι σόγιας με κοφτό μακαρονάκι σε σάλτσα τσένταρ με παριζάκι σόγιας, ντομάτα, σάλτσα BBQ, μαγιονέζα και ψωμάκι με σουσάμι. Είναι από τα burger που συνοδεύονται με σαλάτα και όχι πατάτες.

Οι λάτρεις του κρασιού δεν θα μείνετε παραπονεμένοι, αφού στον κατάλογο θα βρείτε 3 επιλογές από βιολογικά κρασιά, ερυθρό, ροζέ και λευκό, για να συνοδέψετε τα μπέργκερ σας και να ξεφύγετε από τα καθιερωμένα. Πάντως και τα γλυκάκια του αξίζουν μια δοκιμή.

Παγωτομηχανή στο Athens Vegan Burgers
Παγωτομηχανή στο Athens Vegan Burgers

Τέλος, μπορείτε να δοκιμάσετε και vegan παγωτάκι, το οποίο θα σας δροσίσει – κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δείτε το μενού του Athens Vegan Burgers:

Το μενού του Athens Vegan Burgers
Το μενού του Athens Vegan Burgers

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στις ποσότητες του φαγητού, καθώς έχουμε συνηθίσει να φεύγουμε από τα vegan εστιατόρια πεινασμένοι, έχοντας δώσει μάλιστα και μια περιουσία.

Στο Athens Vegan Burgers σας υποσχόμαστε ότι θα φύγετε με γεμάτο στο στομάχι, χωρίς να χρειαστεί να παραγγείλετε 2 και 3 πιάτα.

Νίκος Γαϊτάνος στο «The Standard»: Ο veganismos είναι το μέλλον – Μπορούμε να ζήσουμε με υγεία και χωρίς το κρέας

«Όταν ξεκίνησα εγώ να μην τρώω κρέας το 1987 με κοιτούσαν καλά-καλά», είπε ο Νίκος Γαϊτάνος στο «The Standard» και το Θάνο Νικηταρά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά.

«Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα υπάρχουν 30 εστιατόρια με vegan φαγητό, ενώ πλέον υπολογίζεται ότι υπάρχουν 120.000 vegan στην Ελλάδα, όταν το 2010 ήταν μόλις 1.200», προσθέτει ο σεφ.

Παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα υπάρχει η πεποίθηση ότι αν και η vegan διατροφή είναι αρκετά υγιεινή, το κρέας είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας, λόγω της πρωτεΐνης, άλλωστε αναφερόμαστε σε έναν λαό που πλέον τρώει κρέας για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό.

Το burger Porcini
Το burger Porcini, στο Athens Vegan Burgers

«Αρχικά είμαι το ζωντανό παράδειγμα ότι δεν χρειάζεται κρέας. Η αγελάδα παίρνει πρωτεΐνη από τα χόρτα και εμείς τρώμε την αγελάδα για να πάρουμε όλα τα θρεπτικά στοιχεία, άρα γιατί να μην φάμε απευθείας τα χόρτα και χρειάζεται να σκοτώσουμε την αγελάδα», υποστηρίζει αρχικά ο Νίκος Γαϊτάνος.

Ο σεφ του Athens Vegan Burgers διατείνεται επίσης ότι μπορείς να αντικαταστήσεις το 80% των ζωικών αμινοξέων με φυτικά, ενώ εξηγεί ότι ο συνδυασμός όσπρια-υδατάνθρακας σου δίνει όλες τις πρωτεΐνες που χρειάζεσαι.

Ο σεφ Νίκος Γαϊτάνος
Ο σεφ Νίκος Γαϊτάνος

«Το πρόβλημα είναι ο υπερπρωτεΐνισμός, οι περισσότερες αρρώστιες προέρχονται από το γάλα και το κρέας, πίνουμε γάλα και τρώμε γαλακτοκομικά σε όλη μας τη ζωή μας, ενώ όλα τα ζώα πίνουν μόνο όσο είναι θρεφτάρια», λέει ο Νίκος Γαϊτάνος και προσθέτει:

«Δεν είναι μόνο η πρωτεΐνη, αλλά και ο σίδηρος, καθώς οι νέες μελέτες λένε ότι η οστεοπόρωση οφείλεται στο γάλα, γιατί σκοτώνει το σίδηρο του οργανισμού, το γάλα σόγιας και τα αμύγδαλα περιέχουν τεράστιες ποσότητές σιδήρου».

«2 δισεκατομμύρια ζώα σφάζονται κάθε μέρα»

Παράλληλα, μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για το λόγο που τα vegan προϊόντα είναι πιο ακριβά από το κρέας. «Το κρέας επιδοτείται, αλλιώς θα ήταν πανάκριβο, αντιθέτως τα ψάρια δεν επιδοτούνται», ενώ μας αποκαλύπτει ότι για μια μπριζόλα χρειάζονται 50.000 λίτρα νερό.

Το πιο σοκαριστικό στοιχείο που μας δίνει είναι ότι «2 δισεκατομμύρια ζώα σφάζονται κάθε μέρα»! Γι’ αυτό και ο ΟΗΕ εδώ και λίγα χρόνια υποστηρίζει ότι πρέπει να στραφούμε σε άλλους τρόπους τροφής.

«Ο veganismos είναι το μέλλον» ισχυρίζεται επίσης.

Αν οι αισθήσεις ήταν ένα υλικό

‘Όπως κάνουμε κάθε φορά που συναντάμε σεφ (τελευταίος ήταν ο Τίμος Ζαχαράτος) ζητήσαμε από τον Νίκο Γαϊτάνο να μας δώσει το πρώτο vegan υλικό ή παρασκευή που του έρχεται στο μυαλό για κάθε μια από τις πέντε αισθήσεις. Γιατί το φαγητό, σε αντίθεση με όσα μπορεί να πιστεύει κανείς δεν είναι μόνο γεύση:

  1. Αφή – Μανιτάρια, υπάρχει μανιτάρι που λέγεται κοτόπουλο του δάσους, έχει υφή πραγματικά σαν κοτόπουλο
  2. Όσφρηση – Η τρούφα, μυρίζει απίστευτα… Είναι βέβαια ακριβή, καθώς θεωρείται προϊόν πολυτελείας
  3. Όραση – Γάλα καρύδας, το χρησιμοποιώ παντού, κυρίως στα γλυκά
  4. Ακοή – Η σόγια είναι το αγαπημένο μου υλικό, είναι ένα φασόλι που έχει πάρα πολλή πρωτεΐνη, την οποία έχουν επεξεργαστεί κυρίως οι Ασιάτες και από την οποία μπορείς να πάρεις πολλά πράγματα, όπως το τόφου, το τέμπε
  5. Γεύση – Τζακφρουτ, είναι φρούτο που αν το κόψεις άγουρο έχει ιδιαίτερη γεύση και μπορεί να γίνει σαν κρέας. Είναι «fake meat»

Πού θα βρείτε το Athens Vigan Burgers

  • Athens Vegan Burgers
  • Μητροπόλεως 59
  • 211267 4470
Ο χώρος του Athens Vegan Burgers
Ο χώρος του Athens Vegan Burgers



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση