Quantcast
05:57
29/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:57
29/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Συνταγή για ακαταμάχητη πίτα – Λαχταριστή μανιταρόπιτα

Συνταγή για σπιτική πίτα με μανιτάρια / Φωτογραφία: Cookle

Συνταγή για σπιτική πίτα με μανιτάρια / Φωτογραφία: Cookle

28.02.2022
10:21
Τελευταία ενημέρωση: 28/02/2022 • 14:01
Μια συνταγή για πίτα εύκολη και λαχταριστή

Μια συνταγή με δύο από τα πιο αγαπημένα υλικά της ελληνικής κουζίνας: Το φύλλο και τα μανιτάρια.

Μην σας τρομάζει η λέξη πίτα, όλα είναι θέμα σωστής προετοιμασίας και παρακολούθησης των οδηγιών. Το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο, ενώ στη συγκεκριμένη συνταγή τα υλικά είναι λίγα και καλά, χωρίς να χρειάζονται πολλά, πολλά πριν μπουν στο ταψί.

Τα μανιτάρια έχουν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Δεν χρειάζονται πολύ ψήσιμο, οπότε μπορείτε να τα προσθέσετε ακόμη και ωμά στη γέμιση μιας πίτας. Επιπλέον, επιλέγουμε τραγανό φύλλο κουρού, το οποίο θα βρείτε έτοιμο στα σούπερ μάρκετ και θα το προσθέσετε ως έχει στην εκτέλεση της συνταγής.

Η εν λόγω συνταγή είναι έμπνευση του Cookleit και φαίνεται τόσο λαχταριστή που είπαμε να τη δοκιμάσουμε και εδώ.

Υλικά για την πίτα

  • 250γρ μανιτάρια λευκά
  • 250 γρ φασόλια κόκκινα (κονσέρβα)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200γρ)
  • 1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
  • 1 πρέζα τζίντζερ
  • Ελαιόλαδο
  • 1 lime, το χυμό και το ξύσμα
  • 2 φύλλα ζύμη κουρού

Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Βάζουμε σε μπολ μαζί με τα φασόλια, στραγγισμένα. Αν θέλετε, μπορείτε να τα λιώσετε ελαφρά σε ένα μιξεράκι ή με το πιρούνι
  2. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα lime, τζίντζερ, σκόρδο σε σκόνη, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά
  3. Στρώνουμε μια φόρμα για τάρτα με λαδόκολλα και βάζουμε το ένα φύλλο κουρού, φροντίζοντας να εξέχει λίγο από τις άκρες.
  4. Ρίχνουμε στο εσωτερικό του τη γέμιση μανιταριών
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στου 190 βαθμούς
  6. Χρησιμοποιώντας ως οδηγό μια πιατέλα, περίπου στη διάμετρο της φόρμας, κόβουμε το δεύτερο φύλλο στρογγυλό με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.
  7. Στρώνουμε πάνω από τη γέμιση και με τα χέρια μας πιέζουμε καλά, γυρίζοντας ελαφρώς τη ζύμη προς τα πάνω, κάνοντας ένα γείσο στα πλαϊνά της τάρτας. Ίσως σας βοηθήσει να περάσετε με ένα πινέλο και νερό το σημείο της ένωσης των δύο φύλλων.
  8. Κάνουμε δυο τρεις μικρές τρυπούλες στο κέντρο της τάρτας να βγαίνει ο ατμός και βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά να πάρει χρώμα. Κατεβάζουμε την τάρτα στο κάτω μέρος του φούρνου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά περίπου ακόμη, να ψηθεί καλά και από κάτω.
  9. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Σηκώνουμε με προσοχή από τι λαδόκολλα και μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Το ήξερες ότι;

Φαίνεται πως η πρώτη συνταγή πίτας δημοσιεύθηκε από τους Ρωμαίους πριν από αρκετούς αιώνες και αφορούσε σε μια πίτα με ζύμη σύκαλης που περιείχε κατσικίσιο τυρί και μέλι.

Αναφορές για κομμάτια ζύμης τα οποία έκλειναν μέσα τους διάφορα υλικά υπάρχουν όμως ως και 2.000 χρόνια π.Χ. στον πολιτισμό των Ασσυρίων και των Αιγυπτίων με τις… συνταγές για πίτα να βρίσκονται σκαλισμένες σε σειρά από αρχαιολογικά ευρήματα

Γενικότερα πάντως οι πρώτες πίτες ήταν κυρίως κρεατόπιτες και στη συνέχεια εμπλουτίστηκαν με άλλα υλικά, ανάλογα με τον πολιτισμό και τη γεωγραφική θέση.

Στην Ελλάδα για παράδειγμα δημιουργήθηκε το φύλλο (της πίτας) με ελαιόλαδο και αλεύρι, το οποίο και κατέχει ιδιαίτερη θέση στην παγκόσμια γαστρονομία, αφού αποδίδεται και στην αγγλική με τον ίδιο όρο (phyllo dough).

Η ιστορία του φύλλου έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, όπου οι πίτες βρίσκονταν στο καθημερινό διαιτολόγιο. Χαρακτηριστικό ήταν ένα είδος πίτας με μέλι, τυρί και λάδι και ιδιαίτερη επιτυχία είχε ο «μυτλωτός» – μια πίτα με μέλι και σκόρδο.

Η πίτα  ήταν ένα είδος λαχταριστού πρωινού για τους αρχαίους Έλληνες, που την ετοίμαζαν με βάση το αλεύρι και το κρασί.

Διαβάζουμε στο fournin.gr, πως άλλη χαρακτηριστική πίτα ήταν η μάζα «μάζα», ζυμωμένη με αλεύρι από κριθάρι, σίκαλη, βρώμη ή κεχρί και από διάφορα όσπρια.

Στα πλούσια γεύματα των αρχαίων Αθηναίων τα επιδόρπια που περιλάμβαναν φρέσκα και ξερά φρούτα, αλμυρά αμύγδαλα, τυρί, σκόρδο και κρεμμύδια τελείωναν με αλμυρές και γλυκές πίτες , τις οποίες οι συνδαιτυμόνες εκτιμούσαν ιδιαίτερα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση