Το TasteAtlas δημοσίευσε τις καλύτερες συνταγές με αμύγδαλα και κανέλα και τρία ελληνικά γλυκά είναι στην κορυφαία δεκάδα.
Οι λίστες του TasteAtlas είναι αποτέλεσμα των αξιολογήσεων του κοινού του και δίνονται εχέγγυα για τη διαφάνεια, καθώς ειδικοί μηχανισμοί αναγνωρίζουν τους πραγματικούς χρήστες και αγνοούν τις αξιολογήσεις των bot, μεταξύ άλλων.
Για τη λίστα «10 καλύτερα βαθμολογημένα πιάτα με αμύγδαλα και κανέλα» υπήρξαν 484.272 αξιολογήσεις, εκ των οποίων οι 335.984 αναγνωρίστηκαν από το σύστημα ως νόμιμες.
Μεταξύ των επιλογών, είναι και τρεις ελληνικές. Ειδικότερα, στη λίστα του TasteAtlas φιγουράρουν η φρυγανιά Ζακύνθου, οι σαμσάδες που συναντώνται στη Λήμνο και τη Λακωνία αλλά και τα χαμαλιά με «καταγωγή» από Σκόπελο και Αλόννησο.
Η φρυγανιά, ένα κρεμώδες επιδόρπιο που συνήθως αποτελείται από τρεις στρώσεις, είναι τοπική λιχουδιά τους νησιού. Η βάση παρασκευάζεται με παραδοσιακά ελληνικά παξιμάδια που περιχύνονται από μία γενναιόδωρη ποσότητα από σιρόπι, με ξύσμα λεμονιού και κανέλα. Ολοκληρώνεται από κρέμα γάλακτος, εμπλουτισμένη με βανίλια, και μία στρώση σαντιγί.
Οι σαμσάδες είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό, που αποτελείται από ένα φύλλο γεμιστό με ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή σουσάμι. Στο τέλος μπαίνει και το πλούσιο σιρόπι ζάχαρης ή μελιού.
Η χαμαλιά είναι ένα είδος γλυκιάς ζύμης που αποτελείται από λεπτή κρούστα φύλλου, γεμισμένη με ένα μείγμα από αλεσμένα αμύγδαλα, μέλι, κανέλα και μοσχοκάρυδο. Η γέμιση αρωματίζεται με χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού ή ροδόνερο.
Τα 10 κορυφαία πιάτα είναι τα εξής:
- Kalb-el-louz
- Bolo de mel
- Φρυγανιά
- Jesuítas
- Zimtsterne
- Σαμσάδες
- Dom Rodrigo
- Linzer Torte
- Χαμαλιά
- Kaab el ghazal